SON DAKİKA

Başkan Atay JES'lerin zararını uluslararası arenaya taşıyor

4 Temmuz 2019, Perşembe 16:36

     


Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, Jeotermal Santrallerinin (JES) çevreye verdiği tahribatı, ulusal ve uluslararası arenaya taşımak için çalışma başlattı.

Aydın’ın başlıca sorunları arasında yer alan JES’lerle ilgili mücadele başlatan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, yerli ve yabancı yönetmenlerin çekeceği kısa film senaryoları ile çevre ve insan sağlığına zarar verdiği iddia edilen jeotermal konusunu, dünyaya duyurmak istiyor.

“HALKIMIZ VAR GÜCÜYLE DİRENİYOR”

Uzun süredir bu konuda çalışma yürüttüklerini belirten Başkan Atay, Yönetmen Tahsin İşbilen ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Başkan Atay burada yaptığı açıklamada, “Bölgemizde JES’lere karşı bir mücadele sürdürülüyor. Yaşam kalitemizin gün geçtikçe düşmesine neden olan bu santraller için halkımız var gücüyle direniyor. Ancak bu direnişimizde kamuoyu oluşturabilmemiz için ulusal ve uluslararası mecraya taşımamız gerektiği düşüncesindeyim. Bu konuda en etkili alanın sanatın dili olduğunu biliyoruz, özellikle de sinema alanı. Bu nedenle Efeler’de çevre film günlerini düzenlemeye başlıyoruz. Çevre filmlerinin gösteriminin yanı sıra, bir atölye çalışmasıyla jeotermalin sosyal dokuya, çevreye ve insan sağlığına olan etkilerinin anlatıldığı filmlerin üretilmesini hedeflemekteyiz. Türkiye’den ve farklı ülkelerden gelecek olan sinemacıları Efeler’de konuk edeceğiz. Meslek odalarıyla, çevre örgütleriyle ve halkla görüşerek kısa film senaryolarını hazırlayacaklar. Daha sonra tekrar ilçemize gelip hazırladıkları senaryoların filmlerini çekecekler. Hazırlanan filmleri de çevre film günlerinde gösterime sunacağız. Filmlerin gösterimlerinde yönetmenleriyle birlikte söyleyişiler gerçekleştireceğiz. Proje ekibi gelişmeleri sosyal medya hesaplarında paylaşacak. Böylelikle bu gelişmeleri bütün kamuoyu takip edebilecek.” ifadelerini kullandı.

“EKİM’DE ULUSLARARASI ARENADA DA ANLATILACAK”

Proje Koordinatörü ve Yönetmen Tahsin İşbilen, Başkan Fatih Atay ile ilk görüşmelerinde bu çekimlerde hangi ülkelerin yönetmenlerini konuk etmeleri gerektiğini belirlediklerini ifade etti. Bütün dünya coğrafyasına hükmedebilecek çalışma yapabilmek için ülkeler arasında bir seçim yaptıklarını dile getiren Yönetmen İşbilen, “Belediye başkanımız ile Ortadoğu, Avrupa ve Asya’yı seçtik. Avrupa’da, özellikle Alman kısa film organizasyonu bunu kendi resmi sitelerinden yayınladı. Oradan gelecek olan başvurular bizzat bize gönderilecek. İran Genç Sinemacılar Birliği’nden bir yönetmenimiz olacak. Bu Birlik yıllık 3 bin kısa film üretiyor. İranlı Mir Abbas, ödüllü bir yönetmen kendisi ve o da projemizde yer alacak. Yine aynı şekilde Yunanistan’dan bir konuğumuz olacak. Gelecek olan 5 yabancı yönetmen arkadaşımız Ağustos’ta önce gelip ön görüşmeler ve jeotermalin etkileri hakkında bilgi edinecek. Tekrar ülkelerine dönüp bu bilgilerden senaryolar hazırlayacaklar. Eylül sonu tekrar Efeler’e gelerek bu senaryoların çekimlerini yapacağız. Türk ekiplerinin de yer alacağı çekimlerin kurgulanmasının ardından Ekim’de uluslararası arenada da anlatılacak olan filmler yayınlanacak.” diye konuştu.

Senaryolarını hazırlayan yerli ve yabancı yönetmenlerin isteğine göre yöre halkından da oyuncuların talep edileceği ifade edildi. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler