'Aşı tercihinde kriter yok'
7 Nisan 2021, Çarşamba 09:06Tweet | ||
![]() |
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 aşısı tercihinde önemli kriter olmadığını söyledi. İlhan, "Tamamen vatandaşların isteğine bağlı. Her iki aşı için de en çok görülen yan etkiler; aşı yapılan yerde kızarma, ağrı, sistemik yan etkiler açısından baktığımızda ise en çok alerjik reaksiyon her iki aşı sonrasında görülebiliyor" dedi.
Çinli Sinovac şirketinin aşısı Coronavac'ın ardından Alman- ABD ortaklığında geliştirilen Biontech aşısının da gelmesiyle aşı randevusu alanlara seçenek sunulmaya başlandı. Bu durum, aşı yaptıracaklarda, tercih konusunda soru işaretlerine neden oldu. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, her iki aşıda da koruyuculuk oranının yüzde 80'den fazla olduğunu belirterek, "Bilinmeli ki her ikisinin de etkinliği yüksek, yan etkileri de birbirine çok benzer. Sinovac'ın Türkiye'de yapılan çalışmasına göre yüzde 83, Biontech'in yurt dışında yapılan çalışmasına göre yüzde 90'lar civarında koruduğu söz konusu.
Aşı olmak, bulaşı engellemiyor; kişi hasta olursa ağır hastalık geçirmesini engelliyor. Vatandaşların yapması gereken, aşılama sırası kendisine geldiğinde hangi aşı varsa sistemde o aşılardan birini tercih etmek. Tercihte önemli bir kriter yok, tamamen vatandaşların isteğine bağlı. Bakanlığın web sayfasında da yayımlanmış, topluma yönelik 'şu kişiler bu aşıyı olsun', 'bu kişiler şu aşıyı olsun' diye bir şey söz konusu değil. Her iki aşı için de en çok görülen yan etkiler; aşı yapılan yerde kızarma, ağrı, sistemik yan etkiler açısından baktığımızda ise en çok alerjik reaksiyon her iki aşı sonrasında görülebiliyor" diye konuştu.
PROF. DR. CEYHAN: AŞILAR GÜVENİLİR, CİDDİ YAN ETKİ YOK
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da insanlara aşı tercih hakkı verilmesinin güzel olduğunu; ancak karışıklığa da yol açabileceğini söyledi. Ceyhan, "Seçme hakkının olumlu sonuç vermesi için insanların aşılar hakkında, salgın hakkında belli bir bilgi birikiminin olması lazım. 'Aşılar arasında şu fark vardır, bu fark vardır' şeklindeki verilere bakmak lazım. Aslında 'etkinlik' diye baktığımız zaman iki aşıyı kıyaslamak son derece zor. Böyle bir kıyaslama yapmak için aynı toplumda, aynı anda ve aynı şartlarda iki aşıyı farklı gruplara yapıp karşılaştırmak lazım. Böyle bir çalışma yapılmadı. Yan etki açısından baktığınızda inaktif aşının vücutta çoğalmayan bir aşı olduğu için daha az yan etki olmasını bekleriz. Şu an kullanımda olan aşılar güvenilir, ciddi yan etkisi yok. Bu bilgileri kullanarak insanlar karar verecekler" dedi.
'YANLIŞ ÖNERİLER VAR'
Prof. Dr. Ceyhan, aşı tercihi konusunda hekimlerden kaynaklanan yanlış önerilerin olduğuna dikkat çekerek, "Hekimlerden kaynaklanan bazı yanlış öneriler var. Farklı gruplara farklı aşı uygulanması, 'şu yaş grubundaysan şunu yaptır,' 'şu hastalığın varsa bunu yaptır' diye böyle bir şey kesinlikle yok. Biz Biontech gelene kadar herkese Sinovac yaptık. Dolayısıyla farklı gruplarda farklı aşıların tercih edilmesi, diye bir olay yok. Aşıyı yaptırabiliyorsa eğer Biontech de olabilir Sinovac da olabilir" diye konuştu.
'ALERJİ KONUSU YANLIŞ ANLAŞILIYOR'
Prof. Dr. Ceyhan, aşılara karşı alerji konusunun da yanlış anlaşıldığına vurgu yaparak, "Kişilerin herhangi bir yaşam döneminde herhangi bir gıda maddesi ya da ilaca karşı alerjisini hesaba katarsanız toplumun zaten 3'te 1'inde bu alerji hikayesi vardır. Burada kastedilen o değil. Burada kastedilen milyonda bir görülen ve insanı şoka sokan eğer alerji varsa gerçekten şoka sokan bir olay varsa yapılmaz. Bu da insanın çoğu zaman farkında olduğu bir şey değildir. Aşının içerisinde bulunan herhangi bir maddeye karşı anafilaksi gelişmiş olması, insanların çoğunun hikayesinde yoktur, ilk defa orada öğrenilir. Böyle bir şüphesi varsa insanların sağlık merkezlerinde ilk 30 dakikayı geçirmeliler; çünkü yüzde 90'ından fazlası ilk 30 dakikada çıkar bunların" dedi. (DHA)

Çeyiz kültürü, Anadolu’nun en köklü geleneklerinden

Aydın’ın en işlek noktalarından biri olan Adnan Menderes Bulvarı’nda yol

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın sunduğu eğlence dolu program

TVDEN ekibi olarak Aydın’da yaşayan vatandaşlara kentte yaşamın avantaj mı yoksa

tvDEN ekibi olarak Aydın'da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, toplumsal değerlerin

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Eğrikavak Mahallesi’nde incir üreticisi

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Bıyıklı Mahallesi’nde, geçmişin

Aydın’ın 1. Sanayi Sitesi'nde yarım asırdır jiplerle ilgilenen İhsan Akdeniz,

Aydın’da ikinci el otomobil piyasası, son faiz indirimine rağmen hâlâ

Aydın'daki ulaşım imkanlarının yeterliliği, son zamanlarda vatandaşların sıkça

Aydın Efeler’de kurulan pazarda meyve ve sebze fiyatları son dönemde ciddi

Aydın’da ikinci sanayi bölgesinde hizmet veren Kavak’s Oto Bakım

Çerçioğlu’nun ilk oturuma katılmaması ve mecliste yaşanan gerginlik

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, ilçedeki bamya üreticilerinin

Aydın Yıldızspor Teknik Direktörü Samet Albayrak, kulübün yeni

Aydın’ın İncirliova ilçesinde hizmet veren Nova Mobilya, uygun fiyatlı,

Kardeşköy Spor, 2000 yılından bu yana başkanlığını yürüten Hüseyin

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Ramazanpaşa Sarraflar Çarşısı’nda

Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, yaklaşan pamuk hasadı öncesinde

Aydın’ın merkezi noktalarından Sevgi Yolu’nda faaliyet gösteren Sevgi

Hazır giyimin yükselişiyle yok olmaya yüz tutan manifatura kültürü,

Aydın İsabet Okulları, 2025–2026 eğitim öğretim dönemine yeni bir

Bir zamanlar kapı önlerinde çay eşliğinde edilen sohbetler, çocukların

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Eğrikavak Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’da eğitim ve toplumsal dayanışmayı bir arada yürüten Aydın İsabet

Bakan Tekin’in zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasına yönelik açıklamaları

Aydın’ın eğitimde öncü kurumlarından Aydın Bil Koleji, 2025-2026 eğitim

Aydın sokaklarında mikrofonumuzu “Bir erkeği en iyi kim tanır, annesi mi yoksa

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3, Nazilli’de 2 şubesi bulunan Güldeste

Selime Aydemir ve Ukraynalı Victoria Sağdıç'ın sunduğu eğlence dolu program

Aydın’ın Çine ilçesinde yaşayan Cihan Akkurt, Aydın’ın düşman

Aydın’da vatandaşlara sosyal hayatta kendilerini ne kadar güvenli hissettikleri

35 yıllık deneyimiyle Türkiye’nin en büyük mobilya üretim

2025-2026 eğitim-öğretim yılına sayılı günler kala, üniversite öğrencilerinin

SD İşitme Cihazları Kurucusu Sedanur Koç Kayhan, kulak sağlığı konusunda toplumda

CHP'den istifa edip 14 Ağustos'ta AK Parti'ye katılan Aydın Büyükşehir

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, okullarda serbest kıyafet

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden emekli bürokrat İbrahim Gürdal,