Binlerce hasta incelendi, günde 3 fincan...
12 Nisan 2021, Pazartesi 12:07| Tweet | ||
|
||
Kahvenin, kanseri vücuttan uzak tutmada büyük rol oynadığına değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Günde 3-4 fincandan fazla kahve tüketen kişilerin karaciğer kanserine yüzde 52, kalın bağırsak kanserine yüzde 36, mide ve pankreas kanserine ise yüzde 13 daha az yakalandıkları gözlemlendi” dedi.
Prof. Dr. Vedat Göral, Amerikan Kanser Araştırmaları Derneğince yayımlanan Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin 5 bin 145 kanser hastası ile 4 bin 97 kişilik kontrol grubunun gıda tüketimine ilişkin yaptığı karşılaştırmalı araştırmayla ilgili açıklamalarda bulundu.
30 yıldır yapılan araştırmalara göre mide kanserinin azaldığını belirten Prof. Dr. Göral, “Araştırma sonuçlarına göre kalın bağırsak kanserinin ise arttığını görüyoruz. Bu durumunun sevindirici tarafı kalın bağırsak kanserinde yaşam süresinin daha uzun olmasıdır. Mide kanserinde beş yılı deviren hasta sayımız çok az. Kalın bağırsak kanserinin ise teşhisi erken konulabiliyor” diye konuştu.
“GÜNDE 3-4 FİNCAN KAHVE TÜKETİLMELİ”
Söz konusu araştırma başta olmak üzere birçok çalışmadan elde edilen verilere göre kahvenin mucizevi bir gıda takviyesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Göral, “ABD ve Japonya’da yapılan çalışmalar kapsamında 12 yıl boyunca beslenme şekli takip edilen kişilerden düzenli kahve tüketenlerde kanser hastalığın seyrinin yavaş ilerlediği belirlendi. Kemoterapi alıp kahve içenlerde ve kemoterapi alıp kahve içmeyenlerde durumun farklı olduğu ispatlandı. Kahve, içindeki polifenol, kahveol ve kafestol gibi maddelerden dolayı kanserinin seyrini yavaşlatıyor. Günde 3-4 fincandan fazla kahve tüketildiğinde kalın bağırsak kanserinin seyrinde yüzde 36’lık düşüş gözlemlendi. Kahvenin tabi ki şekersiz olması gerekiyor. Kahve, kafeinli ya da kafeinsiz olabilir.” ifadelerini kullandı.
“MİDE VE PANKREAS KANSERİNDE YÜZDE 13 KARACİĞER KANSERİNDE YÜZDE 52 YAVŞALAMA GÖRÜLÜYOR”
Kahvenin kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Vedat Göral, şöyle devam etti:
“Anti-inflamatuvar ve anti-sitokin etkileri nedeniyle, apoptozis ve kanser hücrelerinin seyrini olumlu yönde azaltıyor. Kahvenin düzenli içilmesi gerekiyor. Günde ya da haftada bir fincan kahve içilmesi kansere karşı etkili olmayacaktır. Kahvenin yapılması, tüketilmesi ve cinsi de bu seyri etkiliyor. Kahve, kanser hastaları için bir tavsiye gıda diyebiliriz. Kahve sadece kalın bağırsak kanserinin seyrini yavaşlatmıyor. Mide ve pankreas kanserinin seyrini yüzde 13, karaciğer kanserinin ise yüzde 52 yavaşlatıyor. Kahveyi aynı zamanda karaciğer dostu olarak görüyoruz. Karaciğer yağlanması, iltihap ve siroza gidişi de engelliyor.”
“AKDENİZ VE EGE TİPİ BESLENMEYE TEŞVİK EDİYORUZ”
Kalın bağırsak kanserinin hem ülkemizde hem de dünyada erkeklerde daha fazla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Göral, “Sigara içmek, fazla kırmızı et tüketimi, narenciyeyi az tüketme ve fazla yağlı gıda tüketmek kalın bağırsak kanserini tetiklemektedir. Sigara ve alkol tüketmemek, narenciyeyi ise fazla tüketmek gerekir. Kırmızı et ve yağlı gıda tüketiminin de azaltmasını öneriyoruz. Akdeniz ve ege tipi beslenmeye teşvik ediyoruz. Şeker, un ve tuzdan uzak durulmalı. Kanserlerde genetik faktörleri değiştiremeyiz ama çevresel faktörleri değiştirebiliriz” dedi. (DHA)

Aydın Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantısının ilk oturumu gerçekleşti. Aydın

Aydın’ın Efeler ilçesinde Klinik Psikolog Hatice Özçelik

Aydın’ın Çine ilçesinde Saliha Duran ile Bahadır Kara, düzenlenen

Aydın’da siyasetin ve yargının sıcak başlıkları “Gündem Özel”de

Aydın’da bir vatandaş, kendini Türk Telekom çalışanı olarak tanıtan

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kent genelinde düzenlenen fide

Türkiye’de hemen her gün bir kadın cinayeti haberi geliyor. Artan

Aydın’da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında kent genelinde

Aydın’ın Efeler ilçesinde oto tamir ve bakım servisi işletmeciliği yapan

Aydın’da okulların ara tatile girmesiyle birlikte öğrenciler, hem dinlenmek

E-ticaret her geçen gün büyüyor, ama vatandaşların güven

Bazı vatandaşlar, aileleri ve arkadaşlarından aldıkları destekle stresle başa çıktıklarını

Aydın’da kamu sendikacılığının öncü isimlerinden biri olan Türk

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programında bu hafta

Aydın’da aylar süren heyecan sona erdi. Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin

Aydın’da kaldırım işgalleri her geçen gün artarken vatandaşlar,

Aydın’da 18 Yaş Sorusu Duygulandırdı! “O YAŞA GELMEK SERVETE MAL OLSA

Aydın sokaklarında kimine göre hayal, kimine göre acı bir gerçek.

Aydın sokaklarında “Bir günlüğüne bir şeyi yasaklama hakkınız

Aydın Valisi Yakup Canbolat, yapımı tamamlanma aşamasına gelen Aydın Şehir Hastanesi’ni

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sosyal medyanın insanlar üzerindeki

TMOBB Jeoloji Mühendisleri Aydın İl Temsilcisi Salih Kaymak, “Şu anda Aydın

Aydın’da havaların serinlemesiyle birlikte pazarlarda turşuluk sebze telaşı

Kış kapıya dayandı. Havalar yavaş yavaş soğumaya başlarken, Aydınlı vatandaşlara kış

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Mustafa Mutlu Yılmaz, 30 yılı aşkın

Nazilli Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hüdai Tosun, ilçede

tvDEN'de Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programı,

Hukukçu-sosyolog Zekai Savaşlar, tvDEN ekranlarında yayınlanan Kuş Bakışı programında

Aydın sokaklarında mikrofon uzattık, “Sizi en çok rahatsız eden şey nedir?”

Ekim ayının son günlerinde Aydın’ın Kuşadası ilçesi, farklı ülkelerden

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 55 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Kazım Kahyaoğlu,

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bu hafta kurulan semt pazarında hem pazarcılar

Aydın’da Salı Pazarı, sadece taze gıda ürünleriyle değil, uygun fiyatlı

Cumhuriyet’in 102’nci yılına günler kala, Aydın sokaklarında vatandaşlara

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun










