SON DAKİKA

"Türkiye'de 5,5 milyon diyabet hastası var"

14 Kasım 2018, Çarşamba 20:38

     


Dünya Diyabetliler Günü nedeniyle açıklama yapan Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Ülkemizdeki verilere bakacak olursak 5 buçuk milyon diyabet tanısı alan hastamız var. Dünya ile rakamlarımız aynı paralellikte seyrediyor” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Aydın Devlet Hastanesi bahçesinde Dünya Diyabetliler Günü nedeniyle farkındalık oluşturmak ve diyabet hastalığına dikkat çekmek için bilgilendirici kitap ve broşür dağıtıldı. Hastane Konferans Salonu’nda da diyabet hastaları ve aileleri için bilgilendirme konferansı düzenlendi.

Toplantının açılış konuşması gerçekleştiren Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, “Diyabet öyle bir hastalık ki, sadece kişiyi ilgilendiren bir hastalık değil. Tam tabiriyle tüm aileye ilgilendiren bir mevzu. Niye aileyi ilgilendiren bir mevzu? Ailede bulunan bir diyabet hastası nedeniyle tüm aile yaşamını o hastaya göre şekillendirmek zorunda kalıyor. Çünkü o diyabetlinin önünde diğer aile bireyleri bir tatlının başına geçip afiyetle yemeleri mümkün değil. Bir ailede diyabet hastası varsa o evde çok fazla börek, pasta, tatlı ve tüm hamur işleri tüketilmemeli. Bu nedenle tüm aileyi ilgilendiren bir mevzudur” dedi

“EN AZINDAN YAŞAM KALİTEMİZİ ARTIRABİLİRİZ”

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de önemli bir sorunu haline geldiğini dile getiren Müdür Yavuzyılmaz, “Günümüzde 425 milyon tanı almış diyabetli var dünyada. Bunlar sadece tanı almış olanların rakamı. Yine bildiğimiz bir şey var ki sadece 2 diyabetliden birisi tanı almış. Bu da demek oluyor ki 950 milyon diyabetli var. Dünya nüfusunun 7 milyar olduğuna göre, 7 kişiden biri diyabet hastası. Ülkemizdeki verilere bakacak olursak 5 buçuk milyon diyabet tanısı alan hastamız var. Dünya ile rakamlarımız aynı paralellikte seyrediyor. Diyabet sadece kan şekerimizin yükselmesi değil, görme, kalp, böbrek başta olmak üzere çok çeşitli sağlık sorununa neden oluyor. Bizim amacımız bugünde diyabet konusunda farkındalığı oluşturmak, bu konunun önemine dikkat çekmek. Belki yaşantımızda bazı şeyleri değiştiremiyoruz ama en azından yaşam kalitemizi artırabiliriz” diye konuştu.

MAVİ BALONLARI GÖKYÜZÜNE BIRAKTILAR

Müdür Yavuzyılmaz’ın konuşmasının ardından Aydın Devlet Hastanesi Endokrinoloji Bölümü Dr. Oğuzhan Aksu tarafından, diyabetin oluşumu, insan sağlığına etkileri ve yapılması gerekenler hakkında slayt eşliğinde bilgilendirme sunumu yapıldı. Daha sonra hastane bahçesinde katılımcılar diyabete dikkat çekmek için oluşturdukları çemberde, ellerinde bulunan mavi balonları gökyüzüne bıraktı.

Toplantıya, Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Kamu Hastaneleri Hizmeti Başkanı Selma Özcan, Aydın Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Refik Kunt, Aydın Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Aslı Candal, Aydın Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Mete Erki, hastane personeli ve diyabet hastaları katıldı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler