Bayramda beslenme önerileri

20 Temmuz 2021, Salı 14:00

     


tvDEN ekranlarında hafta içi her gün izleyiciyle buluşan Baş Başa programının konuğu Diyetisyen İremnur Kubanlı, bayramda beslenme önerileri verdi. Özellikle etin sıkça tüketildiği Kurban Bayramında dinlendirilmesine, porsiyonuna ve pişirilmesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kubanlı yapılan araştırmalar neticesinde kalp krizi oranlarının Kurban Bayramında arttığını belirtti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Diyetisyen İremnur Kubanlı oldu. Kurban Bayramı için beslenme önerileri veren Kubanlı, özellikle et tüketilirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Etin önemli bir protein kaynağı olduğunu belirten Kubanlı, “Etin yüzde 20’si protein. Proteinin sindirimi çok önemli. Bu nedenle tabaktaki etin porsiyonuna ve etin nasıl piştiğine dikkat etmeliyiz” dedi.

"ETİ DİNLENDİRMEDEN TÜKETMEYİN"

Hayvanı kestikten hemen sonra tüketiminin uygun olmadığını ifade eden Kubanlı, “Kurban Bayramında yapılan en büyük hata hayvanı keser kesmez pişirip etini tüketmek. Hatta bazı vatandaşlar sabah kahvaltılarını bile kurban etiyle yapıyorlar. Özellikle kahvaltıda peynir ve yumurtanın yanına et grubu eklemek çok sakıncalı. Eti hiç bekletmeden mangal yakıyor ve pişiriyoruz. Fakat et kesildikten sonra önce dolapta büyükbaş ise en az 48, küçükbaş ise en az 4 saat bekletilmeli. Eti soğutup dinlendirdikten sonra tüketmeliyiz” diye konuştu.

"ETİN YANINDA SALATA TÜKETİN"

Et tüketirken herkese özel bir porsiyon olduğunu belirten Kubanlı, “Günde bir porsiyon eti geçmemeliyiz. Kişiden kişiye göre değişir ama genel olarak 150 gram eti geçmememiz gerekiyor. Etin yanındaki lif kaynakları çok önemli. Etin yanında bol yeşillikli salata sindirimi kolaylaştıracaktır. Közlenmiş biber, patlıcan salataları da tercih edilebilir. Deniz börülcesi salatası da etin yanında tüketilebilir” dedi.

ET NASIL PİŞİRİLMELİ?

Etin uygun dinlendirme süresine ulaştıktan sonra doğru pişirme yöntemiyle pişirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kubanlı, “Etin kendi yağı olmadan az bir zeytinyağıyla kavurma veya haşlama yapıldığında ya da ızgarada pişirildiğinde tüketilmesi uygundur. Öğle öğününde et tercih edildiyse akşam mutlaka sebze tüketilmeli. Akşam et tüketmek istenirse öğle öğününde hafif yemekler tercih edilmeli” diye konuştu.

"MADEN SUYU TÜKETMEK SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR"

Etin yanında gazlı içeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Kubanlı, “Etin yanında en uygun içecek sade maden suyu. Maden suyu etin sindirimini daha da rahatlatacaktır. Şekersiz limonata da etin yanında tüketilebilir. Etin yanında ayran ve yoğurt gibi besinleri çok tavsiye etmiyorum. Gazlı içeceklerden ise özellikle kaçınılmalı. Etin üzerine karpuz gibi şekeri yükselten meyve grupları da tercih edilmemeli” dedi.

"SÜTLÜ TATLI TERCİH EDİLMELİ"

Bayramda tatlı kontrolünün de önemli olduğunu dile getiren Kubanlı, “Tatlıyı aslında önermiyoruz. Ama porsiyonuna dikkat ederek tüketebiliriz. İki baklava, bir kalburabastı gibi küçük porsiyonlar seçilmeli. Şerbetli tatlıdansa şekersiz sütlü tatlıyı tavsiye ederim. Tatlıyı da yemekten iki saat sonra yemeliyiz” diye konuştu.

"KURBAN BAYRAMINDA KALP KRİZİ ORANI ARTIYOR"

Kurban Bayramında doğru beslenilmediğinde hemen kilo artışının olduğu hem de hastalık oranlarının arttığına dikkat çeken Kubanlı, “Birçok danışanımızdan bayramda iki, üç kilogram aldığına dair şikayetler duyuyoruz. Aynı zamanda yapılan araştırmalar Kurban Bayramında ve bayramdan on gün sonraya kadar kalp krizi geçiren hasta sayısının oldukça yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle özellikle hastalıkları olan vatandaşlar bayramda beslenmeye çok dikkat etmeli” dedi. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler