SON DAKİKA

Kadınlara kanser taramasını şart koştu

29 Kasım 2018, Perşembe 09:16

     


İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dilek Didem Ayyıldız, kanser hastalığının hızla yayıldığına dikkat çekerek, tanı ve tedavinin ufak bir şüpheyle mümkün olduğunu söyledi. Kadınların kendi sağlığının takipçisi olabileceğini anlatan Dr. Ayyıldız, "Benim amacım İzmir'deki her kadına 'benim tarama yaptırmam gerekir' algısını aşılamak. Bu olgunluğu mutlaka kazandırmalıyız" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dilek Didem Ayyıldız, yaklaşık 6 ay önce başlatılan ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen Mobil Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Projesi kapsamında farkındalık ziyaretlerine devam ediyor. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi tamamlanan ya da ayaktan kontrolleri devam eden çocuklar ve anneleriyle bir araya gelen Dilek Didem Ayyıldız, Pınarbaşı'ndaki bir tekstil fabrikasında çalışan kadınlardan mobil kanser tarama TIR'ında kontrollerini yaptırmalarını istedi. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Ünitesi'nde tedavi olan çocuklar ve anneleriyle yakından ilgilenen Dilek Didem Ayyıldız'a, İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur ve hastanenin başhekimi Doç. Dr. Tanju Çelik de eşlik etti. Onlarla birlikte kahvaltı yapan Ayyıldız, tüm çocuklara acil şifalar dileyerek, "Çocuklarımız başımızın tacı. Onların hastalıklarını görmek bizi çok üzüyor. Ama onlar bu hastalıkla kahramanca mücadele ederken anneleri de yanlarında büyük bir başarı ve özveri gösteriyor. Önce hepsi için dua ediyoruz. Ama maddi veya manevi, hastane içinde yada dışında neye ihtiyacınız olursa yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim. Sizleri Behçet Uz'un kanatsız meleklerine emanet ediyoruz. Bir isteğiniz olduğunda onların aracılığıyla bizlere her zaman ulaşabilirsiniz" dedi.

KADIN ÇALIŞANLARIN FAZLA OLDUĞU İŞ YERLERİNE KANSER TARAMASI

Hastane ziyaretinin ardından 259'u kadın olmak üzere 550 kişinin istihdam edildiği bir tekstil fabrikasını ziyaret eden Dilek Didem Ayyıldız, kadın işçilerin fabrikanın önüne gelen mobil kanser tarama TIR'ından 4 gün boyunca faydalanabileceğini açıkladı. Kadın çalışan sayısının fazla olduğu iş yerlerinde kanser taramalarının sürdürülmesini isteyen Ayyıldız, mobil ekiplerin gitmediği yerlerde fabrikalarla irtibata geçerek işleri aksatmayacak şekilde kadınları KETEM'e taşıyabileceklerini ifade etti. Taraması tamamlanmış kadınlardan elçilik yapmasını isteyen Ayyıldız, şunları söyledi:

"Ben bir kadın doğum uzmanıyım. Taramalar biraz mahremiyet içerdiği için kadınlarımız kaçınabiliyor. Ama komşusu ona bunu hatırlatınca ikna oluyor. Taramasını yaptıran kadınlardan bizim adımıza elçilik yapmasını istiyoruz. Yakınlarına ve komşularına bu kontrolleri anlatıp daha fazla kişiyi bu yönde etkileyebilir" dedi. Fabrikada çalışan 259 kadının en az iki hemcinsine ulaşmasıyla yaklaşık 700 kadına ulaşabileceklerini dile getiren Ayyıldız, "Hepsinin bir çocuğu olsa 700 çocuğun geleceği demek. Kadın demek aile demek. Kadını çıkardığınızda aile çöker. Erken tanısı konulan kadınlarda kanser kronik bir hastalıktan farklı değildir. Birinci evre ile üçüncü evre arasında dağlar kadar fark var. Erken tanının önemine varalım."

'KANSER ÇAĞIMIZIN VEBASI'

Günümüzde kanserin yayılma hızının giderek arttığına da dikkat çeken Dr. Ayyıldız, bazı ortalamalara göre her 8 kadından birinin kanser olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanser çağımızın vebası. Kanserin hızla yayılmasının önüne geçemiyoruz. Önceden tarladan rafa sağlıklı ürün, diyorduk şimdi tarlada kullanılan ilaçlar nedeniyle tarladaki ürünün de sağlığını tartışır hale geldik. Teknolojiyi mutlaka kullanmalıyız ama onun bizim sağlığımıza yan etkilerini bilmeliyiz. Bulaşık makinesindeki deterjandan tutun da musluktan akan suya kadar sağlığa doğrudan etki eden maddeler var. Kanserlerin 3'te ikisi doğru yaşam tarzı, egzersiz, sigara ve alkolden uzak durmakla önlenebilir. Hiç sigara içmeyen insanların akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini gördüm. Bilinçli bireylerin meme kanserine yakalandığını biliyorum. Yine de bilmeliyiz ki tanı ve tedavi ufak bir şüpheyle başlar. İnsanın en iyi doktoru kendisidir. Benim amacım İzmir'deki her kadını taramak değil, İzmir'deki her kadına 'benim tarama yaptırmam gerekir' algısını aşılamaktır. Kadın kendi sağlığının takipçisi olsun. Bu olgunluğu mutlaka kazandırmalıyız."

Dr. Dilek Didem Ayyıldız, mobil kanser tarama TIR'ının 30 ilçeyi dolaştığını ve olumlu sonuçlar aldıklarını da sözlerine ekledi. (DHA)







 
Son Eklenen Haberler