SON DAKİKA

Kocaoğlu'ndan tasarruf çağrısı

17 Eylül 2018, Pazartesi 18:39

     


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarımsal destek verdiği Kiraz ilçesinde "Yerel Ürünler Festivali"ne düzenlendi. İğdeli Kooperatifi ile süt ürünleri alım sözleşmesinin de imzalandığı festivalde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Hepimiz tasarruf edeceğiz. Biz de belediye olarak tasarruf edeceğiz. Muhannete muhtaç olmaktan kurtulacağız. Onurumuzla yaşacağız " dedi.

 

Kiraz'ın doğal, kültürel ve tarımsal değerlerini öne çıkararak bölgenin tanınması ve turizme kazandırılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Yerel Ürünler Festivali" ilçede bayram havası estirdi. Konserler, yarışmalar ve çeşitli etkinliklerle Kiraz'a renkli bir hafta sonu yaşatan festivale Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Milletvekili Atila Sertel, ilçe belediye başkanları, kooperatif başkanları, üreticiler ve çok sayıda davetli katıldı. Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

 

"Üretim yapmak işin bir boyutu, diğer boyutu ise pazarlanması. Tek tek üreticilerimiz her gün 1-2 çuval fasulyeyi satmaya götürüyorlar. Gelen toptancı kendince bir yöntemle alıyor. Bu üreticiler kooperatif kurduğunda, birleştiğinde bütün çuvalların değerini kooperatif belirleyecek. Dolayısıyla karlılığını artıracak. Biz de paketleme tesisleri kurulması ve kooperatiflerde birleşen ürünlerin değerinin artması için çalışıyoruz. Kimsenin en ufak şüphesi olmasın ki, Türkiye Cumhuriyeti bu krizden de çıkacaktır. Ama kayıplar bizim kayıplarımız. Yok olan servet bizimdir. Bankalara giden mallar, tarlalar bizimdir. Borçlanmayalım demiyorum. Borçlanacağız ama hesabımızı doğru yapacağız. Hayalperest olmayacağız. Borç ödeme dengesini mutlaka kuracağız. Her şeyimizi kaybetsek de, itibarımızı kaybetmeyeceğiz. Her kaybolan şey geri gelir. Ama itibar bir defa kaybedildiği zaman bir daha geri gelmez. Onun için hepimiz tasarruf edeceğiz. Biz de belediye olarak tasarruf edeceğiz. Muhannete muhtaç olmaktan kurtulacağız. Onurumuzla yaşacağız. Burası bir çöl ülkesi değil toprağımız bereketli. Belediye olarak her konuda tasarrufa gideceğiz ama kırsal kalkınmada bir kuruş para eksiltmeyeceğiz."

 

ÜRETİCİYE DESTEK YAĞDI

 

İzmir'in kent merkezine en uzak ilçelerinden Kiraz, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet sınırlarına bağlandığı 2014 yılından beri büyük bir dönüşüm geçiriyor. İlçede küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi kapsamında bugüne dek 486 üreticiye 1915 adet küçükbaş hayvan dağıtıldı. Önümüzdeki günlerde 152 üreticiye daha 606 adet küçükbaş hayvan dağıtılacak. Ayrıca arıcılık eğitimini tamamlayan 216 üreticiye 864 arılı kovan, 432 boş kovan ve arıcılık malzemeleri, Arıcılar Birliği'ne kayıtlı 17 üreticiye 55 adet Batı Ege ırkı ana arı verildi. Kiraz Ziraat Odası'na ortak tarım parkı kurulması için bir adet traktör, bir adet gübre serpme makinesi, bir adet mısır silaj makinesi, iki adet zeytin hasat makinesi, kooperatiflere 13 adet süt soğutma tankı desteği verildi. 502 üreticiye 5 bin adet kerevet (incir kurutma kasası) dağıtıldı. İlçedeki üreticilere yaklaşık 450 bin meyve fidanı dağıtımı yapıldı. dolu felaketinden etkilenen üreticilere tohum desteği verildi. Kestane kanseri ile mücadele kapsamında ise üreticilere gerekli malzeme ve teçhizat sağlandı. Yerel çeşitliliğin korunması ve alternatif üretim çeşitlerinin geliştirilmesi projesi kapsamında 5 üreticiye 72 bin adet kekik fidesi desteği verildi.  Kırköy Kalkınma Kooperatifi ile yapılan işbirliği çerçevesinde istiridye mantarı yetiştirilmesi için ilçedeki kadınlara eğitim verildi, tohum desteği sağlandı ve üretim tesisi kurularak kooperatifin hizmetine sunuldu. (DHA)







 
Son Eklenen Haberler