"İYİ Parti ülkeyi normalleştirecek"

23 Eylül 2021, Perşembe 11:51

     


İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, tvDEN'de Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Emin Aydın’la Baş Başa” programının konuğu oldu. Sezgin, Aydın ve ülke gündemindeki konuları ve dış politikadaki gelişmeleri değerlendirerek, "İYİ Parti ülkeyi normalleştirecek" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Sezgin, “Geçim sıkıntısı, iktidardan şikayet gündemin birinci maddesi. Gerek çiftçi kesiminde, gerek kentte oturan kesimde, hizmetler sektöründe, sanayide sürekli olarak bu geçim sıkıntısı, ekonomik zorluklar gündemi dolduruyor. Hukuk ve adalet konusu da ikinci sırada yer alıyor temaslarımızda. Gerçekten hukuk sisteminin çökmüş olmasından şikayetçi olan önemli bir kesim var ve o konu beklediğimden daha fazla gündeme getiriliyor. Geçim sıkıntısı bağlamında en fazla duyduğumuz şikayet çiftçiden. Haklı olarak çiftçi hemşerilerimiz maliyetlere, girdilere yapılan zamlardan şikayetçi. Emeklerinin, yatırımlarının karşılığını alamamaktan muzdarip. Bunu da açık yüreklilikle gündeme getiriyorlar. Bizim partimiz çiftçiye en yakın olan parti. Daha önceki dönemlerde de Aydınlı çiftçinin sorunlarını sıkça gündeme getiriyorduk. Bu sefer daha çok getirmek zorundayız çünkü çiftçimiz hakikaten daha çok zor durumda. Biz İYİ Parti olarak tarıma öncelik verilmesi gerektiğini savunuyoruz. Yeni bir takım stratejiler hazırlıyoruz tarım politikaları konusunda” dedi.

“BU KASTİ BİR HUSUMET TUTUMU DEĞİL”

Gazeteci Emin Aydın’ın, "Yerelde bazı gündemler var. Amcanız İsmet Sezgin’in isminin verildiği bulvardan fotoğrafının kaldırıldığı konusunu gündeme getirdi Gazeteci Atilla Dağıstanlı. Bu konuda neler söylersiniz?" sorusuna Sezgin, “Öncelikle Sayın Dağıstanlı’nın gösterdiği duyarlılığa teşekkür ediyorum. Rahmetli İsmet amcamın hatırası benim için çok aziz, çok önemli. Fotoğraf meselesinde galiba bir yanlış anlama var. Bir trafik kazası oluyor orada ve fotoğraf yırtılıyor. Benim bildiğim kadarıyla en yakın zamanda yeni bir fotoğraf daha sağlam bir şekilde yerine konacak. Yani belediyeden herhangi birisinin bir hasmane tutumunun sonucunda yaşanmış bir olay değil. Zaten birkaç gün önce trafik kazasının kayıtları da var. Bu kasti bir husumet tutumu değil” dedi.

“ENCÜMEN BELEDİYELERDE ÇOK ÖNEMLİ BİR MÜESSESE”

Gazeteci Emin Aydın’ın, "Gazeteci Atilla Dağıstanlı bir gündem daha koymuştu ortaya. Dedi ki, İYİ Parti ile CHP’nin Aydın’daki ittifakında 5 encümen üyesinin 3’ü bir partiden, 2’si diğer partiden. Bir dönemde 2’si o partiden, diğer 3’ü o partiden olacakken MHP’li bir encümen üyesi var dedi. Bu neden oldu, anlaşmaya uyulmadı mı?" sorusuna Sezgin, “Hayır bu tamamen anlaşmalı, aramızda varılan mutabakatın sonucunda ortaya çıkmış bir durum. Biz meclislerdeki komisyonlarda muhalefetin daha güçlü temsil edilmesini ısrarla talep ediyoruz. Hatta iktidar partisinden bazı komisyon başkanlıklarını veya başkan yardımcılıklarının muhalefete verilmesini rica ediyoruz. Bunların hiçbiri gerçekleşmiyor. Hatta MHP’ye çok yakın ittifaklarına rağmen MHP’ne mecliste herhangi bir komisyonda yardımcılık veya başkanlık vermiyorlar. Çok cimri davranıyorlar bu konuda. Şimdi encümen belediyelerde çok önemli bir müessese. Hem icranın başı hem icranın süzgeci. Bu da bir saydamlık kaygısı ile muhalefetin temsili konusu gerçekleşebiliyor. Daha önceki dönemde AK Partili bir üye vardı. Şimdi MHP’li bir arkadaşımız var. Bizim açımızdan hiçbir rahatsızlık söz konusu değil. Tam tersine bu kararı biz destekliyoruz” dedi.

“AYDIN GİTTİKÇE GERİLİYOR”

Sezgin, “Şehir Hastanesi’nde bir gecikme var ama müteşekkiriz. Şehir Hastanesi’nin yapılıyor olması tabiatıyla önemli bir şey. Biz prensip olarak Şehir Hastanesi kavramına ve Şehir Hastanelerinin hasta garantisi ile özel sektöre bırakılmasına itiraz ediyoruz. Bu sisteme karşıyız ama Aydın’a yapılan bir hizmettir. İleride nasıl değerlendirilir yapılan bina, iktidar olduğumuzda nasıl müzakere ederiz bu ihaleyi alan özel şirketle onlar başka bir konu ama yatırım yapılmasını ben tabiatıyla olumlu karşılıyorum. Öte yandan yapılan kamu yatırımları bütçe açısından Aydın gittikçe geriliyor. 2019 rakamları da, 2020 rakamları da maalesef bunu gösteriyor. Denizli ve Manisa ile mukayese ettiğimizde maalesef çok gerideyiz” dedi.

“BUGÜNE KADAR İZLENEN YOL SONUÇ VERMEDİ”

Sezgin, “Türkiye’nin Kıbrıs politikası eğer Kıbrıs politikasının müzakerelere ilişkin parametreleri söz konusu ise doğrudur. Bugüne kadar izlenen yol sonuç vermedi. Başka yolları icabında iki ayrı devlet senaryosunu göz önünde bulundurmak lazım. Yalnız biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin müstakil bir devlet, bağımsız bir devlet olduğunu, Kıbrıs Rum yönetimi ile eşit haklara sahip bir hukuki bir varlık olduğunu söylüyoruz. Bir yandan bunu söylerken diğer yandan o bölgenin, o insanların içişlerine karışmak, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına karışmak da çok yanlış” dedi.

“ULUSAL KANALLARDA EN FAZLA TARTIŞILAN MESELE BU”

Sezgin, “Ben çok üzülüyorum. Türkiye’nin şimdi 3-4 günden beri gündemi Recep Tayyip Erdoğan Joe Biden tarafından kabul edilecek mi. Yani ABD tarafından Cumhurbaşkanımız kabul edilecek mi. Bu tartışmanın yapılması bile itibar aşındırıcı bir tartışma. Ulusal kanallarda en fazla tartışılan mesele bu. Ne kabul etmesi Türkiye’nin itibarını arttırır ne de kabul etmemesi Türkiye’nin itibarını aşındırır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın kişisel itibarı arayışından böyle kaygıları var ise onu bilemem ama Türkiye büyük bir devlettir. Cumhurbaşkanı’nın ikili bir davet üzerine değil, BM Genele Kurulu’na gittiği bir dönemde Biden tarafından kabul edilip edilmemesi ile itibarı ölçülebilecek bir ülke değildir” dedi.

“İHRACATIMIZIN DIŞ GİRDİLERİ GİTTİKÇE YÜKSELİYOR”

Sezgin, “Bizim ihracatımızda ithal ürünler gittikçe artıyor. İhracatımızın dış girdileri gittikçe yükseliyor. Bir de başka bir konu var. Biliyorsunuz korona döneminde durağanlık yaşandı, ekonomik faaliyetler durdu. Ona göre bir noksanı telafi ediyor ihracat piyasası. Ayrıca ihracatın iyi kötü olmasını mutlaka siyasi ilişkilere, siyasi menfaatlere bağlamamak gerekiyor. Sonuçta bir ticari faaliyettir bu. İş adamlarının gerçekleştirdiği bir etkinliktir dış ticaret. Dolayısıyla illa İyi ilişkiler ve iyi ekonomik sonuçlar bağlantısı kurmamak gerekir. Her zaman için o geçerli olan bir bağlantı değildir” dedi.

“TARIM POLİTİKALARIMIZLA AYDIN’I RAHATLATACAĞIZ”

Gazeteci Emin Aydın’ın, "İYİ Parti olası iktidarda neleri iyi yapacak?" sorusuna Sezgin, “İYİ Parti ülkeyi normalleştirecek. Kutuplaşmaya son verecek. Hukuku ve adaleti yeniden tanzim edecek. Vatandaşın yeniden hukuka ve adalete güvenini sağlayacak. Yargı, yürütme ve yasama erklerinin birbirinden ayrı çalışmasını temin eden, güçlendirilmiş, iyileştirilmiş demokratik parlamenter sisteme dönüşü garanti edip edecek. Bizim en büyük iddiamız o. Bir ülkede ekonominin işleyebilmesi için önce hukukun güvenilir ve istikrarlı olması lazım. Bunu temin edeceğiz refah için. Aydın’ın özel sektörüne, sanayicisine, iş adamına ve çiftçisine bir kere moral vermek gerekiyor. Somut olarak Menderes’i temizlemek gerekiyor. Tarım politikalarımızla Aydın’ı rahatlatacağız. Otoyola karşı değiliz, başlamışsa bu şekilde gidecek. Maalesef 25 bin dönüm bahçe ve tarla yok ediliyor otoyol nedeniyle ama artık başlamışsa o projenin durdurulması çok zor ama onu da yeniden müzakere edeceğiz. Çünkü bize ekonomik açıdan hem çok pahalı geldi o proje hem de böyle bir takım rakamlar anlamını kaybetmiş durumda. Aydın’ın kendi tarihine aykırı olarak son 20 yıl içinde bu kadar gerilemesini açıkçası hazmedemiyorum” dedi. (ELİF DUMANOĞLU) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler