SON DAKİKA

Bülbül, çevre tahribatını meclis gündemine taşıdı

23 Ekim 2019, Çarşamba 13:56

     


CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Çine’de tarım ve orman alanının bulunduğu yerde maden ocağı kurulmasını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Çine’nin Mutaflar Mahallesi’nde maden araması için bir özel firma tarafından yapılan başvuruda çelişkiler bulunduğunu dikkat çekti.

“RUHSAT ALANLARI UYUŞMUYOR”

Bülbül, “Firmanın Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulunduğu, ancak projenin tanıtım kısmında bin 307,63 hektarlık ÇED alanı içerisinde gerçekleştirileceği, sahada tarım ve orman alanının bulunduğu, maden için patlatma yöntemi kullanılacağı, bu yönteminde toz emisyonu ve araçların gürültü kirliliği oluşturacağı belirtilmiştir. ÇED başvuru dosyasında ise şirketin toplam ruhsat sahası bin 732,68 hektar olarak gösterilmiştir. Yani ÇED raporu alınan alan ile ruhsat alanı birbiriyle uyuşmamaktadır. Oysa ruhsat sahasının tamamını kapsayacak biçimde ÇED raporu hazırlanmalıdır. Yine ÇED başvuru dosyasında ruhsat alanı içerisinde konutların olduğu belirtilerek fotoğrafları yayınlanmıştır. Bunların yanı sıra ÇED alanı içinde zeytin ağaçlarının bulunduğu, hatta ruhsat alanı içinde de kısım kısım zeytin ağaçları olduğu, Mutaflar Mahallesi Murtab mevkiinde Helenistik döneme ait oda tipi Talos ve Karya tipi mezarlar olduğu, tüm bunlara rağmen 250-300 metrekarelik bir alanda numune amaçlı patlatma yöntemiyle maden çıkarma çalışmaları yapıldığı öğrenilmiştir” dedi.

BAKAN KURUM TARAFINDAN YANITLANMASINI İSTEDİ

Konuyla ilgili sorunların Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını isteyen Bülbül, Meclis’e sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi

“Adı geçen şirketin ruhsat faaliyetleri durdurulmuş mudur? Durdurulduysa nedeni nedir? Ruhsat sahasının tamamı için ÇED başvurusu yapılmamıştır, ÇED sürecini durdurmayı düşünüyor musunuz? Ruhsat sahasına yakındaki yerleşim alanları olarak köy merkezleri gösterilmiştir. Ancak köy merkezi dışında da evler olduğu ÇED başvurusunda görülmektedir. Yerleşim yerlerine bu kadar yakın derecede maden tesisi kurulması ilgili mevzuata aykırıdır. Bu konuda, ÇED sürecini durdurmayı düşünmüyor musunuz? Madenin çıkarılması aşamasında yapılacak patlatma işleminin insan sağlığına etkileri ve ekolojik zararın ne olacağı araştırılmış mıdır? Ayrıca deprem bölgesi olan Aydın’da yapılacak patlatma işleminin riskleri araştırılmış mıdır ? Yönetmeliğe göre çalışma yapılacak sahanın zeytin ağaçlarına olan uzaklığı en az 3 km olmalıdır. ÇED başvurusu incelerken, bu koşulu göz önünde bulundurarak başvuruyu reddedecek misiniz?” (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler