SON DAKİKA

“Türkiye’nin gidip orada bulunması lazım”

24 Aralık 2020, Perşembe 13:35

     


AK Parti 24. Dönem İzmir Milletvekili Rifat Sait, ”Türkiye’deki iş adamlarına sesleniyorum, gelin balkanlara gidelim, pandemi sürecini çok iyi kullanalım. Türkiye’de dijital alışveriş balkanlarda çok bilinmiyor. Biz gidelim bu yapıyı orada oluşturalım. Türkiye’nin, bölgenin sayılan bir büyüğü abisi gibi gidip orada bulunması lazım” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu’nun konuğu AK Parti 24. Dönem İzmir Milletvekili ve Gazeteci Rifat Sait oldu. Türkiye’nin Balkanlardaki çalışmalarına dair önemli açıklamalarda bulunan Sait, Türk İş adamlarına seslenerek bölgeye yatırımlar yapılması gerektiğini belirtti.

“ARNAVUTLUK’A TOKİ KONUTLARI İNŞA EDİLECEK”

Arnavutluk’taki TOKİ yapılarına ilişkin açıklamalarda bulunan Sait, “2019 yılında meydana gelen depremde 51 kişi hayatını kaybetti ve 900 tane yaralı vardı. 6.3 büyüklüğünde büyük bir deprem olmuştu. Bu depremden sonra Türkiye’nin TOKİ vasıtasıyla yaptığı 522 konut ile 37 ticari ünite vardı. Bunların içerisinde otopark alanı da var. Bazıları bunların neden yapıldığını sorabilir. Türkiye’nin Arnavutluk’ta neden böyle bir yapılanma içerisine girdiğini merak edenler olabilir. Ekonomik sorunlar varken, Türkiye neden böyle bir işe kalkıştı diyenler de olacaktır. Aslında Türkiye ile Arnavutluk arasında çok önemli bir olay var. Bir kere Türkiye ile Arnavutluk’un 600 yıllık bir dostluğu var, hem tarihsel olarak hem de akraba olarak ciddi bir dostluğumuz var. Bugün Türkiye’de 5 milyondan fazla Arnavutluk kökenli vatandaşımız yaşıyor, bu çok önemli bir rakam. Türkiye ile Arnavutluk arasında ciddi bir tarihi yapı vardır. İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy Arnavutluk kökenlidir, İlk Türkçe Sözlüğümüzün yazarı Şemsettin Sami yine Arnavutluk kökenlidir. Arnavutluk Balkanlar’da 10 milyondan fazla bir nüfusa sahip, demek istediğim Arnavutluk balkanlarda stratejik öneme sahip bir millettir. Türkiye’nin balkanlardaki etkisinin pozitif olabilmesi, artması açısından Türkiye’nin Arnavutlarla iyi geçinmesi lazım, onlarla bu güzel çalışmaları yapması gerekiyor. Böylece balkanlarda stratejik ortak dediğimiz Arnavutlarla dostluğumuzu pekiştireceğiz, bununla beraber balkanlarda bize karşı olan Yunanistan gibi kısmen Sırbistan ya da dışarıdan Rusya’nın etkisini Arnavutlar ile beraber bertaraf edebileceğiz, bu birinci önemli etki. İkinci olay ise FETÖ yapılanmasında Arnavutluk çok ciddi bir merkez oluşturdu balkanlarda. Şu anda çok sayıda Fetöcü Arnavutluk’ta bulunuyor, orada onların kolejleri var. Yine Türkiye’den kaçan bazı Fetöcüler de Arnavutluk’ta, FETÖ konusunda Arnavutluk devleti olaya başka açıdan bakıyor, bilmiyorlar ya da anlatılamadı, anlatmak gerekiyor. Fetö’nün nasıl zararlı bir örgüt olduğu ve Türkiye’de neler yaptığını 250 tane vatandaşımızı şehit ettiklerini ve askeri darbe yapmak istediklerini çok iyi anlatmamız lazım. Amerika Birleşik Devletleri’nin etkisi ve onlar üzerinde oluşturduğu algı etkili olabiliyor. Biz Arnavutluk’ta depremzedeler için yapmış olduğumuz inşaat ile birlikte gerçekten Arnavut toplumuna karşı Türkiye’nin pozitif bir algı oluşturmasına olanak tanıdık. Farklı düşünenler olabilir ama Türkiye’nin orada depremzedeler için yapmış olduğu inşaat ile beraber Arnavutların Türklere yaklaşımında olumlu bir sinyal oluştu. 2019 yılındaki depremde çok sayıda insan evsiz kaldı yani bu yapılan evler hepsine bir çağrı değil, orada küçük bir mahalle oluştu, küçükte olsa bu adım Arnavutların Türkiye’ye karşı yaklaşımında olumlu bir adım oldu. Dış politikada da özellikle AK Parti hükümetine karşı olumlu bir yaklaşım oluşuyor” dedi.

“YUNANİSTAN SİNSİCE HAREKET EDİYOR”

Amerika Birleşik Devletleri Trump’ın etkisiyle Kosova ile Sırbistan arasında yıllarca süren o savaş ve hasımlık olayı sona erdi. Washington’da Kosova ve Sırbistan Başbakanları Trump’ın başkanlığında bir araya geldiler ve bir anlaşma yaptılar. Bu anlaşmada önemli ayrıntılar var. Bunlardan biri Sırbistan’ın Arnavutluk deniz limanları kullanacak olması, bu önemli bir olay. Sırbistan artık Kosova üzerinden geçip Arnavutluk limanını kullanarak deniz ticaretini gerçekleştirecek ve böylelikle Karadağ’daki limanları kullanmamış olacak. Karadağ biraz Rusya’nın etkisi altındaydı kontrolündeydi. Bu şekilde ABD’nin kontrolüne geçmiş oluyor. Bunlarla birlikte Arnavutluk dış politikada ve balkanlarda stratejik öneme sahip bir bölge haline geldi. Bugün depremzedeler için yapılan inşaat basitmiş gibi görünüyor ama aslında hiç basit değil. Çok stratejik ve önemli bir adım. Çok önemli ve bilinmeyen bir olay daha var 1947 yılında 2.Dünya Savaşı’nın hemen ardından İtalya Arnavutluk üzerinden Yunanistan’a saldırmıştı. Bu olaydan sonra Yunanistan Arnavutluk’a savaş ilan etti. Hala Yunanistan ile Arnavutluk arasında o olaydan sonra teorik olarak bir savaş var. Bu savaşın bitmesi için görüşmeler yapıldı. Geçen günlerde Yunanistan Dışişleri Bakanı Arnavutluk’u ziyaret etti. Daha önceki Arnavutluk Başbakanı döneminde Yunanistan ile yapılan bir anlaşma vardı. Bu anlaşma Türkiye’nin aleyhine olan bir anlaşmaydı. Şu anki Arnavutluk Başbakanı hükümetin başına geçince Anayasa Mahkemesini harekete geçirdi ve bu anlaşmanın Arnavutluk’un aleyhine olduğunu söyleyerek Anaya Mahkemesine bu anlaşmayı iptal ettirdiler. İyi ki iptal ettiler çünkü bu anlaşmayla Yunanistan 12 mili uluslararası dengelerde Türkiye aleyhine kullanacaktı. Bu anlaşma Yunanistan ile Arnavutluk arasında bir sorun oluşturdu ve bunu Lahey’de uluslararası bir mahkemeye taşıdılar. Yunanistan ile Arnavutluk arasındaki sınırı ve anlaşmayı Lahey’deki mahkemeyle karara bağlanacak bu çok önemli bir olay çünkü bizi de ilgilendiriyor. Türkiye’de bu çok fazla bilinmiyor, çok fazla da gündeme de getirmediler. Altını çizerek söylemek istiyorum dikkat edilmesi gereken bir konu. Yunanistan burada sinsice hareket ediyor. Azerbaycan’ın Karabağ’ı kurtarması ve Arnavutluk’taki bu gelişmeler bize artı puan kazandırıyor. Bunları anlatmamız lazım Türkiye boş durmuyor” diye konuştu.

“BALKANLAR TÜRK YATIRIMCILARI BEKLİYOR”

Balkanların önemli bir pazar olduğunu ve mutlaka orada yatırımlar yapılması gerektiğini dile getiren Sait,” Bizim birtakım sıkıntıları avantaja çevirmemiz lazım. Balkanlarda Çin’in önemli bir ekonomik saldırısı vardı. En son Arnavutluk’a gittiğim zaman uçağın yarısı Çinlilerden oluşuyordu. Resmen Arnavutluk’ta Çin Mahallesi oluşturmuşlar. Koronavirüs ile birlikte hepsi çıkıp gittiler. Batının o etkisi azaldı biraz. Bizim balkanlarda Kosova’da, Makedonya’da, Arnavutluk’ta bu bölgeleri acil bir şekilde çok iyi kullanmamız lazım. Bölge aslında önemli bir kaynak ve avantaj. Pek çok kişi işte virüs var gitmeyin diyor. Tam olarak şu anda gitmek gerekiyor. Şu anda özellikle Türkiye dezenfektanlar eldivenler ilaç sektörü gibi alanlarda buralara gidebilir. Şu anda Balkanlar Türkiye’ye çok büyük bir ihtiyaç duyuyor. Çinliler ve Avrupalılar hazır çıkmışken bizim Balkanlar’daki bu boşluğu doldurmamız gerekiyor bu çok önemli. Bu bölgede yatırımlar yapmamız lazım çünkü bu virüs sonsuza kadar sürecek değil, salgından sonrasını düşünmemiz gerekiyor. Herkes sanki koronavirüs hiç bitmeyecekmiş gibi davranıyor. Koronavirüs bitecek, bittiği zaman da bizim güçlü bir şekilde çıkmamız lazım yani bu anlamda balkanları çok iyi kullanmamız gerekiyor. Balkanlarda 80 milyonluk bir nüfustan bahsediyorum. Türkiye’deki iş adamlarına sesleniyorum gelin balkanlara gidelim, pandemi sürecini çok iyi kullanalım. Türkiye’de dijital alışveriş balkanlarda çok bilinmiyor biz gidelim bu yapıyı orada oluşturalım. Türkiye’nin bölgenin sayılan bir büyüğü abisi gibi gidip orada bulunması lazım” dedi.

“MİZAH FESTİVALİ VALİLİK KARARIYLA İPTAL EDİLDİ!”

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e olan ziyaretine de değinen Sait,” Valimiz kısa süreliğine koronavirüse yakalanmıştı biz kendisini çok seviyoruz gittik kendisine geçmiş olsun dileklerinde bulunduk. Uzun süredir bekleyen birtakım konularımız vardı onları görüştük kendisiyle. Bugün Sayın Valimizin vermiş olduğu çok önemli bir karar var. 24-25 Aralık tarihleri arasında İzmir’de yapılacak olan Mizah Festivali iptal edildi. Bu olayın arkasında Sayın Ali Mamak arkadaşımızın ve onun bulunduğu gruplarında çok büyük bir etkisi oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni anlayamadım neden böyle bir şey yaptılar. Çok büyük bir yanlıştı bu, o karikatüristin İzmir’e davet edilmesi uygun değildi, Sayın Valimiz çok doğru bir karar vererek festivali iptal ettirdi. Ben bir İzmirli olarak kendilerine teşekkür ediyorum çünkü çok doğru bir karardı. Keşke İzmir Büyükşehir Belediyesi hiç bunu yapmasaydı. Burada şunu da söylemek gerekiyor Sayın Valimiz önemli bir karar verdi, ama olayı siyasal boyutlara getiriyoruz. Bu olay AK Parti, CHP olayı değil burada kişisel bir yanlış var. Kültür-Sanat ayrıdır, burada bizim dinimize inancımıza bir saldırı var. Bizim burada yaptığımız şu, bizim kendi dinimize inancımıza yapılan bu saldırıya karşı tepki göstermemiz gerekirken adamı ödüllendirmeye kalktık bu çok yanlıştı” açıklamasında bulundu. (AYHAN BOĞATARAN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler