Aydınlı Profesör Filistin-İsrail Savaşı ve küresel etkilerini anlattı
25 Ağustos 2024, Pazar 22:51| Tweet | ||
|
||
tvDEN ekranlarında yayınlanan "Baş Başa" programında tarihçi Prof. Dr. Durmuş Akalın, Filistin-İsrail savaşının tarihsel kökenlerini, Hamas'ın rolünü ve İsrail'in gelecekteki planlarını değerlendirdi.
Aslen Aydınlı olan ve Pamukkale Üniversitesi Tarih bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Durmuş Akalın, Filistin-İsrail çatışmasının nedenleri ve etkileri hakkında kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Moderatör Emin Bey'in sorularını yanıtlayan Akalın, bu meselenin bölgesel ve küresel dinamiklerde yarattığı etkilere dair önemli bilgiler sundu.
Prof. Dr. Akalın, Filistin-İsrail meselesinin tarihsel arka planına odaklanarak, 19. yüzyıldan günümüze kadar yaşanan gelişmeleri inceledi. 1837 yılında Filistin topraklarında sadece 1,500 Yahudi olduğunu belirten Akalın, bu sayının günümüzde yaklaşık 10 milyona ulaştığını ve bu sürecin özellikle 19. yüzyıldan itibaren Arapların ve Müslüman dünyasının aleyhine geliştiğini vurguladı.
HAMAS'IN ROLÜ VE İSRAİL'İN STRATEJİSİ
Programda Hamas'ın kuruluşu ve Filistin-İsrail çatışmasındaki rolü de ele alındı. Hamas’ın Mısır'daki Müslüman Kardeşler örgütünden türediğini ifade eden Akalın, örgütün Filistin'de İslami bir hareket olarak yükseldiğini ve İsrail’in Gazze'deki operasyonlarının asıl hedefinin Hamas’ı yok etmek olduğunu belirtti. Ancak Akalın, bu strateji başarısız olduğunu ve Hamas’ın güçlenerek popülaritesini arttırdığını ifade etti.
İSRAİL'İN GELECEKTEKİ PLANLARI
Prof. Akalın, İsrail’in uzun vadeli hedefleri arasında Gazze'yi tamamen ortadan kaldırmak ve Gazze'deki nüfusu başka ülkelere mülteci olarak göndermek veya tamamen yok etmek olduğunu ileri sürdü. İsrail’in bu planlarını gerçekleştirirken uluslararası alanda genişlemeye ve diğer aktörlerle mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.
FİLİSTİN SORUNUNUN KÜRESEL ETKİLERİ
Programda Filistin sorununun küresel etkileri de tartışıldı. Akalın, İsrail'in Filistin meselesini daha geniş çaplı bir çatışmaya dönüştürmek istediğini ve bu sürecin Ortadoğu’da ve dünya genelinde ciddi kırılmalara yol açabileceğini ifade etti. İsrail’in Gazze’deki operasyonlarının, sadece bölgesel değil, küresel bir meseleye dönüştüğünü ve birçok ülkeyi etkilediğini belirtti.
Programın sonunda, Filistin-İsrail meselesinin çözümü için uluslararası toplumun daha aktif bir rol alması gerektiği vurgulandı. Prof. Akalın, bölgede barışın sağlanabilmesi için tüm tarafların diyalog ve müzakere yolunu benimsemesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, Orta Doğu'daki son gelişmeler ve Filistin meselesinin küresel etkileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
HABER VİDEOLARI

Aydın Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantısının ilk oturumu gerçekleşti. Aydın

Aydın’ın Efeler ilçesinde Klinik Psikolog Hatice Özçelik

Aydın’ın Çine ilçesinde Saliha Duran ile Bahadır Kara, düzenlenen

Aydın’da siyasetin ve yargının sıcak başlıkları “Gündem Özel”de

Aydın’da bir vatandaş, kendini Türk Telekom çalışanı olarak tanıtan

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kent genelinde düzenlenen fide

Türkiye’de hemen her gün bir kadın cinayeti haberi geliyor. Artan

Aydın’da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında kent genelinde

Aydın’ın Efeler ilçesinde oto tamir ve bakım servisi işletmeciliği yapan

Aydın’da okulların ara tatile girmesiyle birlikte öğrenciler, hem dinlenmek

E-ticaret her geçen gün büyüyor, ama vatandaşların güven

Bazı vatandaşlar, aileleri ve arkadaşlarından aldıkları destekle stresle başa çıktıklarını

Aydın’da kamu sendikacılığının öncü isimlerinden biri olan Türk

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programında bu hafta

Aydın’da aylar süren heyecan sona erdi. Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin

Aydın’da kaldırım işgalleri her geçen gün artarken vatandaşlar,

Aydın’da 18 Yaş Sorusu Duygulandırdı! “O YAŞA GELMEK SERVETE MAL OLSA

Aydın sokaklarında kimine göre hayal, kimine göre acı bir gerçek.

Aydın sokaklarında “Bir günlüğüne bir şeyi yasaklama hakkınız

Aydın Valisi Yakup Canbolat, yapımı tamamlanma aşamasına gelen Aydın Şehir Hastanesi’ni

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sosyal medyanın insanlar üzerindeki

TMOBB Jeoloji Mühendisleri Aydın İl Temsilcisi Salih Kaymak, “Şu anda Aydın

Aydın’da havaların serinlemesiyle birlikte pazarlarda turşuluk sebze telaşı

Kış kapıya dayandı. Havalar yavaş yavaş soğumaya başlarken, Aydınlı vatandaşlara kış

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Mustafa Mutlu Yılmaz, 30 yılı aşkın

Nazilli Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hüdai Tosun, ilçede

tvDEN'de Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programı,

Hukukçu-sosyolog Zekai Savaşlar, tvDEN ekranlarında yayınlanan Kuş Bakışı programında

Aydın sokaklarında mikrofon uzattık, “Sizi en çok rahatsız eden şey nedir?”

Ekim ayının son günlerinde Aydın’ın Kuşadası ilçesi, farklı ülkelerden

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 55 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Kazım Kahyaoğlu,

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bu hafta kurulan semt pazarında hem pazarcılar

Aydın’da Salı Pazarı, sadece taze gıda ürünleriyle değil, uygun fiyatlı

Cumhuriyet’in 102’nci yılına günler kala, Aydın sokaklarında vatandaşlara

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun










