SON DAKİKA

Bakan Selçuk: 27 bini aşkın engellimize hizmet sunmanın gururunu yaşıyoruz

27 Kasım 2019, Çarşamba 17:25

     


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "354 bakım merkezinde 27 bini aşkın engellimize hizmet sunmanın gururunu yaşıyoruz. 2018’de 513 bin engelli vatandaşımız için yaklaşık 7 milyar liralık ödeme yaptık. Yaşamlarını kendi başlarına sürdüremeyen engelli kardeşlerimize ve ailelerine yatılı bakım hizmetlerimizi etkin bir şekilde sürdürüyoruz" dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bursa’daki programları kapsamında Bursa Valiliği Celal Sönmez Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nin açılışına katıldı. Açılışta Bakan Selçuk’un yanı sıra Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, İş insanı Celal Sönmez ve Bursa protokolü yer aldı.

'ONLARI, KENDİ AİLEMİZİN BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜYORUZ'

“Bugün biz de varız diyen; bizi yapamadıklarımızla değil, yapabildiklerimizle görün, bilin diyen vatandaşlarımız için buradayız” ifadesini kullanan Bakan Selçuk, açılış konuşmasında engelli bireylere değindi. Engelli vatandaşların toplumun birer aynası olduğuna işaret eden Bakan Selçuk, “Biz onlara ne yapabiliyorsak, aslında onlarla varız. Bizler, onları kendi ailemizin bir parçası olarak görüyoruz. Engelli kardeşlerimiz için sunduğumuz her hizmeti, toplumun huzuru ve ülkemizin geleceği açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Çünkü Onlara dair sorumluluklarımız olduğuna inanıyoruz” dedi.

'ENGELLİLERİMİZİN ÇALIŞMA HAYATINA KATILMALARINDA İLERLEME KAYDETTİK'

Engelli vatandaşların yaşam seviyelerinin artışına yönelik büyük bir değişim süreci gerçekleştirdiklerini kaydeden Bakan Selçuk, “Öncelikle 2005 yılında yayımlanan Engelliler Kanunu ve alt düzenlemeleriyle Türkiye’de ilk kez engelliler hukukunu oluşturduk. Devrim niteliğinde bir düzenlemeyle, engellilerimize yönelik pozitif ayrımcılığı 2010 yılında anayasal güvence altına aldık. Erişilebilirlik kapsamında başta eğitim ve sağlık olmak üzere her türlü hizmete kolaylıkla ulaşabilmelerinin istiyoruz. Ücretsiz seyahatten özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz eğitime kadar engellilerimize pek çok imkan sağladık.Engelli çalıştırma zorunluluğu getirdik, engelli iş koçluğu başlattırdık, E-KPSS ile kamuda engelli memur ataması başlattık. 2002’de 5 bin iken bugün bu rakamı 10 kattan fazla artırarak 56 bine yükselttik, yine engellilerimiz için girişimcilik desteği ve hibe desteği bulunmakta. Engellilerimizin çalışma hayatına katılımları konusunda da büyük ilerlemeler kaydettik. Engelli haklarının iyileştirilmesi konusunda çalışmalarımız mevcut, engelli hizmetlerinin daha yaygın ve nitelikli hale gelmesini için çabalıyoruz" diye konuştu.

'513 BİN ENGELLİ VATANDAŞIMIZ İÇİN 7 MİLYAR LİRALIK ÖDEME YAPTIK'

Önem verdikleri konulardan birinin engellilerinin bakımlarının, aile yanında sağlanması olduğunu belirten Bakan Selçuk, şunları söyledi:

"Bakıma muhtaç engellilerimiz için 2007 yılında başlattığımız evde bakım yardımı kapsamında; 513 bin engelli vatandaşımız için yaklaşık 7 milyar liralık ödeme yaptık. Yaşamlarını kendi başlarına sürdüremeyen engelli kardeşlerimize ve ailelerine yatılı bakım hizmetlerimizi etkin bir şekilde sürdürüyoruz. 354 bakım merkezinde 27 bini aşkın engellimize hizmet sunmanın gururunu yaşıyoruz. 2002 yılında 2 bin 600 engelli, kurum bakımı için sıra beklemekteydi. Şu anda bakım için sıra bekleyen engelli vatandaşımız bulunmamakta. Bugün açtığımız merkezle beraber engelli kardeşlerimiz için 67 merkezde sunduğumuz gündüzlü bakım merkezlerimiz var. Bu bakım merkezlerini çok önemsiyoruz çünkü ailelerimiz için de moral kaynağı oluyor bu merkezler. 67 merkezimizi inşallah bu yıl sonunda 81 ile yaygınlaştırarak ailelerimize bir nefes bir mola olmasını temenni ediyoruz."

Konuşmasının sonunda iş insanı Celal Sönmez’e rehabilitasyon merkezini Bursa’ya kazandırdığı için teşekkür eden Bakan Selçuk, Sönmez’e de plaket verdi.

Kurdele kesimiyle birlikte açılışı gerçekleştirilen Bakan Selçuk daha sonrasında merkezde incelemelerde bulundu.

Osmangazi’ye bağlı Yunuseli Mahallesi’nde 2018’in Eylül ayında temeli atılan merkez 8 bin metrekare alan üzerine inşaa edildi. Bursa’nın yeni gelişim bölgesinde her yıl 2 bin öğrenciye hizmet verecek merkezde terapi sınıfları ve atölyelerle birlikte tedavi amaçlı kapalı yüzme havuzu, spor salonu, fizyoterapi salonu yer alacak. Ayrıca sosyal amaçlı konferans salonu, kafeterya ve yemekhane yanında öğretmenler ve uzmanlar için kullanım alanları bulunuyor.

BAKAN SELÇUK: YAŞLILARI ÖNEMSİYORUZ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bursa programı kapsamında Hasan Öztimur Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Bakanlık olarak özellikle yaşlıların memnuniyetini, rahatını ve insan onuruna yaraşır bir hayat sürmelerini çok önemsediklerini kaydeden Bakan Selçuk, “Ülkemizi milletimizi ayakta tutan, tüm badirelere rağmen güçlü kılan sizlerin varlığı, hayır duası ve desteğidir. Sizler ömrünüzün en verimli dönemlerini çalışarak, üreterek geçirdiniz. Bizler de emanetimize layık olalım istiyoruz. hayatınızın devamında rahat etmenizi, kimseye muhtaç olmadan yaşamanızı istiyoruz. Bunun için de her türlü imkânımızı sizler için seferber ediyoruz. Tüm yaşam alanlarını sizlere uygun hale getirmenin gayreti içindeyiz. Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sayımızı her geçen gün artırıyoruz. 26 bini aşkın büyüğümüzü toplam 411 huzurevinde misafir ediyoruz. Tabii en önemlisi, büyüklerimizin hayatlarını sürdürdükleri mekanları çoğaltırken sosyal hayattan koparmayacak yeni düzenlemeler yapmak. Ev sıcaklığını aratmayacak bir ortam oluşturma gayretindeyiz. Merkezlerimizde sosyal, kültürel, hobi faaliyetleri düzenliyor ve yaşlılarımızın bu faaliyetlere katılımlarına özel önem veriyoruz” dedi.

'BURSALI BÜYÜKLERİMİZE HER ZAMAN SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Merkezin ağustos ayı itibariyle hizmet vermeye başladığını belirten Bakan Selçuk, “Müthiş bir bahçesi, sosyal donatı alanları, bocce sahası, kış bahçeleri, iş uğraş terapi alanları ile kıymetli büyüklerimizin zamanlarını en iyi şekilde değerlendirebilecekleri bir yaşam merkezi olarak hizmete sunmanın mutluluğu içerisindeyiz. İnşallah sizin de hayırla yad edilmenize vesile olacak. Bursamıza da yakışır bir merkez olacak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sıklıkla ifade ettiği gibi milletimiz her zaman her şeyin en iyisini en güzeline layık. Bursalı büyüklerimize de her zaman sahip çıkacağız” diye konuştu. Bakan Selçuk, Bursa’da Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme faaliyetleri sonucunda 2019 yılında toplam 931 erişilebilirlik denetiminin yapıldığını ve bunun sonucunda 15 adet Erişilebilirlik Belgesi’nin düzenlendiğini de sözlerine ekledi.

Ardından hayırsever iş insanı Hasan Öztimur’a plaket veren Bakan Selçuk, kurdela kesimiyle birlikte açılışını yaptığı merkezdeki yaşlıları ziyaret etti.

Nilüfer ilçesinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nin tahsis ettiği toplam 7 bin 500 metrekare kapalı alana sahip 5 katlı huzurevinde, 70 oda ve 130 yatak kapasitesi bulunuyor. (DHA) 







 
Son Eklenen Haberler