SON DAKİKA

Eğitimde başarının sırrı, etkili çalışmak

9 Eylül 2019, Pazartesi 16:08

     


Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni ve Eğitim Koçu Kenan Üşenmez, “Eğitimde gerekli olan ‘Bilinçsizce çok çalışmak’ değil, verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, öğrencilerde ve velilerde ders stresi başladı. Eğitim Koçu Kenan Üşenmez, eğitimde başarıya ulaşmanın formüllerini anlattı.

“MOTİVASYONUNU CANLI TUTMASI OLDUKÇA ÖNEM TAŞIR”

Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların “derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları” yönünde olmaları yönünde olduğunu vurgulayan Üşenmez, “Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni, ‘yeterince çalışmamak’ olarak görülmekte ve öğrenciden sürekli daha çok çalışması istenmektedir. Oysa gerekli olan ‘Bilinçsizce çok çalışmak’ değil; verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır. Öğrencilerin kendilerine özgü bir başarma modeli yoksa beklentilerini karşılamakta güçlük çekeceği de çok açıktır. Öğrencilerin kendini tanıması, güçlü ve zayıf olduğu yönlerini bilmesi. Öğrenme etkinliği süresince kendine söz geçirebilmesi. İçindeki potansiyeli fark edip, geliştirmesi. Kendine özgü çalışma tekniklerini geliştirip, başarılı olduğu tekniği içselleştirmesi ile kendine hedef belirlemesi ve bu hedefe ulaşmak için motivasyonunu canlı tutması oldukça önem taşır” dedi.

“HER ÖĞRENENİN MUTLAKA KENDİ STİLİ VARDIR”

Herkesin bir çalışma şekli olduğunu dikkat çeken Üşenmez, “Eğer başarılı olduğunuzu düşünüyorsanız, nasıl anlıyorsanız o şekilde ders çalışmaya devam edin. Ama mutlaka çalışmanızın sonucunda kendinizi sınayıcı sorular sorun. Ne anladım, neler yaptım, neleri yapmadım, bundan sonraki çalışmamda nasıl davranmalıyım? gibi sorularla kendi doğru çalışma stilinizi bulun. Bir öğrencinin uzun süre ders çalışması; doğru cevaplarını artırıp yanlış cevaplarını azaltmıyorsa verimli bir çalışmadan söz edilemez. Üstelik çalışıyorum çalışıyorum yapamıyorum düşüncesinin kök salmasına neden olur ki bu çok tehlikelidir. Öğrenen kendi geri bildirimini çalışma süresinin sonunda mutlaka yapmalıdır. Her öğrenenin mutlaka kendi stili vardır. Eğer kendi stilinizde başarı sağlamışsanız aynı şekilde devam edin yok çalışıyor çalışıyor ve başarı sağlayamıyorsanız doğru çalışmıyorsunuz demektir. Nasıl çalıştığınızda daha başarılı sonuçlar aldığınıza dikkat edin ve kendi doğru yönteminizle çalışmalarınızı sürdürün. Etkili ders çalışma yollarını öğrenmek isteyen öğrencinin, önce bu yönde olumlu alışkanlıklar kazanmaya kararlı ve niyetli olması gerekir. Buna karar verdikten sonra ders çalışmasını aksatan ya da kolaylaştıran alışkanlıklarının bir listesini yapmalıdır. Bir yandan listede yer alan olumsuz alışkanlıklarını bırakmaya çalışırken öbür yandan da olumlu alışkanlıklarını pekiştirmek için çaba göstermelidir. Mutlaka her öğrencinin amaç belirlemek, planlı çalışmak, zaman yönetimi, uygun bir çalışma ortamı, seçmek dikkati sürekli aktif tutmak, derse hazırlıklı gitmek ve not tutma alışkanlığı, araç gereçlerden yararlanma, aralıklı tekrarlar gibi unsurlardan yararlanması gerekir” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler