"Aydın'ın ihracatını artırmalıyız"
3 Eylül 2020, Perşembe 15:59Tweet | ||
![]() |
Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yönetim kurulu üyesi Hakan Ülken, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu.
AYTO Başkanı Hakan Ülken, "En son bir ay önce yayına çıkmıştım. Bir ayda pandemi sürecinde olumsuz süreçler yaşıyoruz. Biz de pandemiyle meşgulüz. Artan vakaları gözlemliyoruz. Çember daralmaya başladı. Hayatın en önemli gerçeği ilk başta sağlık. Pandemi sürecinin bütün dünyada bitmesini umut ediyoruz. Pandemi süreciyle biraz daha devam edeceğimizi görüyoruz. Biz sağlığımızı korumaya çalışırken, ekonomiyi döndürmeye çalışıyoruz. Süreçten hala daha direk etkilenen işletmelerimiz var. Bir çok sektör pandemiden direk etkilenmeye devam diyorlar. 6 ay boyunca hiç bir geliri yok. Sabit giderler ve ev giderleri sürüyor. Biz bu üyelerimizi dinledik. Biz bir aileyiz. Sorunları bir rapor haline getirdik. Raporları tüm yetkili mercilere ilettik. Adnan Menderes Üniversitesi Rektörüne yüz yüze eğitime açılmasıyla ilgili talepleri ilettik. İnsan hayatı her şeyden önemli. Biz bu taleplerimizin tamamını söylerken, bizler Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun açıklamış olduğu kurallara uymayı taahhüt ediyoruz. Biz sorunlarımızı ilettik. Odalar Birliği yönetim kurulu toplantımız vardı. Ana gündem konularından birisi de buydu" dedi.
"VİRÜSLE YAŞAMAYI ÖĞRENMEMİZ GEREKİYOR"
Ülken, "Borçlanarak büyüyen bir özel sektör ve Türk ekonomisi var. Böyle durumlarda da hazırlıksız yakalanıyoruz. Eylül ayında okulların açılacağını düşünerek çek veren işletmeler olduğunu duyduk. Bu işletmeler zor durumda kalır. Eğer okulların açılması ertelenirse mağdur olan işletmelerimizin ödemelerinin devletimiz tarafından faizsiz olarak ötelenmesini istiyoruz. Bizim virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Özel okullarda 8. ve 12. sınıflar öğretim görüyor ama devlet okullarında başlamadı. Bu çocuklar yıl sonunda rekabet haline girecek. Herkesin eşit şartlarda yarışa girmesi lazım. AYTO olarak bütçemizin el verdiği kadarıyla hijyen konusunda maddi olarak destek vermeye hazırız. Bu işler zaten el birliğiyle olacak. Nasıl şu an covid19 pozitif olanlar varsa yüz yüze eğitim açıldığında da öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz covid19 pozitif olacaktır. Belli bir limit aşımı olursa ayrı bir önlem getirilebilir. Önemli olan doğruyu bulabilmemiz. Kurallara uyalım. Hayatımızı sürdürmeye devam edelim" dedi.
"İHRACAT RAKAMINI 1 MİLYAR DOLAR'A ÇIKARMALIYIZ"
Aydın'ın ihracat rakamını yükseltmek istediklerini söyleyen Ülken, "En son İngiltere'yle çok yoğun bir çalışma başlatmıştık. Bundan 3-4 ay önce Odalar Birliği yönetim kurulu toplantısında İngiltere Büyükelçisi'ni misafir ettik. Açıkçası ben musallat oldum Büyükelçiye. Zeytin ve zeytinyağında bizim çok büyük kotamız var. İspanya, Yunanistan ve İtalya'nın baskısından dolayı İngiltere sokturmuyordu zeytinyağını. Biz nasıl serbest ticaret anlaşması yapıyorsak artık İngiltere ile de yapacağız. Biz kaliteli zeytin ve zeytinyağını İngiltere'ye ulaştırabiliriz. Aydın - İngiltere arasındaki dış ticaretin konuşulduğu bir toplantı yapacağız. Bu İngiltere örneği. Aydın'ın dış ticaretiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Uluslararası ticaret, uluslararası siyaseti baskılıyor. Aydın ihracatını kısa vadede 1 Milyar Dolar'a çıkarmalıyız. İncir rekoltemiz ile ilgili Tarım Bakanımız, Pazartesi günü Aydın'da açıklar diye düşünüyorum. Ağaç sayımızda büyük artış var. Orman vasfını yitiren alanlara incir ağacı dikilmesi yönünde engel vardı. Artık bu alanlara incir dikilebiliyor. İncir de orman ürünü sayılıyor artık" dedi.
"ÖRNEKLERİ ARTMALI"
Aydınlı firmayı tebrik eden Ülken, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı" kapsamında, destek kazanan ilk 10 firma açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ilk 10 firma arasında, Aydın’dan Polat Makine de yer aldı. Bu konuda Aydınlı firmayı tebrik ediyorum. Sadece onları motive etmek değil tüm iş dünyasını da bu konuda teşvik etmeliyiz. Bu ve bunun gibi bizim yüz akı olan firmalarımız var. Bunların gelişmesi bizim önceliğimiz. Bu örnekler ne kadar artarsa Aydın gelişir. Aydın doğduğum, doyduğum ve vurgunu olduğum bir şehir" dedi.
"ADALETSİZLİK DEVAM EDİYOR"
Ülken, "Aydın - Denizli otoyolu önemli bir konu. Lojistik çok önemli. Hepimiz için çok önemli bir gelişme. Aydın için 2. bölgede olma durumu var. Bu adaletsizlik devam ediyor. 11 ilçemiz 3. bölgede değerlendiriliyor. Biz 2'de olunca, 11 ilçe 3. oldu. Bizim 2'de olmamız sorun. Bizim yerimiz yanlış. Turizm gelirinden, enerji gelirinden biz bir şey almıyoruz. Şirket merkezleri dışarıda. Aydın'ın elektrik firması da Denizli'de. Bu da bize yazmıyor. Denizli'ye yazıyor. Bizim istemeyi öğrenmemiz lazım. Amaç tek olmalı. Biz hakkımızı aramakta sorun yaşıyoruz. Aydın her geçen gün geri gidiyor" dedi.
"İNSANLAR HAYATINI SÜRDÜRSÜN"
Ülken son olarak, "İnsan sağlığını ön plana alarak hayatımızı ve ekonomimizi sürdürmek zorundayız. Empati kurmak zorundayız. Bizde ekmek beraber kazanılır. Bizde işçinin alnındaki ter kurumadan hakkının ödenmesinin hassasiyeti vardır. Kafede 40 masa varsa bunu 10 masaya düşürsün. Adam satsın. Denetlensin ama çark dönsün. Kurallar koyalım. Kurallara uymayanlara ceza kesilsin. İnsanların hayatını sürdürebilmesi lazım. Bunun kararlarını ortak akıl verecek" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Ertan Kaya, tüketici hakem heyetlerinden gelen

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) Grup Elemanları, yıllardır süregelen mağduriyetlerini

Aydın’ın Çine ilçesinde 54 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Turgut

Aydın’ın Çine ilçesinde sıcak yaz günlerinde serinletici

Aydın’ın Çine ilçesinde 2020 yılında kurulan Tun Gıda A.Ş., kırmızı

Aydın’ın tarihi simgelerinden Nasuh Paşa Külliyesi, aslına uygun şekilde

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde hizmet veren Çallak Motor, artık

Aydın Barosu, zeytinlik alanların madenciliğe açılmasının önünü

tvDEN mikrofonuna konuşan bir vatandaş, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin

Sıcak yaz aylarının kavurucu etkisiyle serinlik arayışı tüm hızıyla sürerken,

Aydın'da 25 yıllık deneyime sahip cep telefonu teknik servis uzmanı Hüseyin

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, geçtiğimiz günlerde

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren SD İşitme Cihazları Satış ve Uygulama

Aydın’ın Efeler ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde ağız ve diş sağlığı

Antalya’nın Kaş ilçesinde darp sonucu ağır yaralanan 33 yaşındaki Muzaffer

Aydın’da yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte termometreler 40 dereceye

Bugün Dünya Alpagut Federasyonu yönetim kurulu, Türkiye Cumhuriyeti’nin

Gazeteci Emin Aydın'ın sunduğu tvDEN ekranlarındaki Baş Başa programının konuğu

Türkiye’de iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmak amacıyla Avrupa

Gazeteci Emin Aydın’ın sunduğu Baş Başa programına konuk olan Adnan Menderes

Profesyonel Koç ve Mentör Mehtap Şamat, tvDEN ekranlarında Gazeteci Emin

Konya’nın obruklarıyla ün salan Karapınar ilçesi, yeni bir obruk

Altının gramı güne yükselişle başlamasının ardından 3 bin 183 liradan işlem

23. Piyade Tümen Komutanlığında gerçekleştirilen törende, Şehit İs.

Gelişimini pek çok faktör tetikliyor Ailede varis hastalığı

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde sevgi evinde kalan 14 yaşındaki kız

Silahla yağma suçundan 24 yıl 9 ay 15 gün hapis cezası ile Afyon Açık

Türkiye ile AB tarafından ortaklaşa finanse edilen “Eğitimli Çocuk

AFAD, Kandilli son deprem bilgileri araştırılıyor. Sarsıntı hisseden yurttaşlar arama

Güncel akaryakıt fiyatları vatandaşın gündeminde yer almaya devam ediyor. Yüzde

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan son değerlendirmelere

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Bolu Kartalkaya'da

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Yukarı Kayacık Mahallesi'nde 2013 yılında

Son yıllarda hızla yaygınlaşan e-ticaret, Aydınlı esnafın işlerini derinden etkiledi.

Türkiye'nin birçok bölgesinde soğuk hava etkisini gösterirken,