"Aydın'ın ihracatını artırmalıyız"
3 Eylül 2020, Perşembe 15:59| Tweet | ||
|
||
Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yönetim kurulu üyesi Hakan Ülken, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu.
AYTO Başkanı Hakan Ülken, "En son bir ay önce yayına çıkmıştım. Bir ayda pandemi sürecinde olumsuz süreçler yaşıyoruz. Biz de pandemiyle meşgulüz. Artan vakaları gözlemliyoruz. Çember daralmaya başladı. Hayatın en önemli gerçeği ilk başta sağlık. Pandemi sürecinin bütün dünyada bitmesini umut ediyoruz. Pandemi süreciyle biraz daha devam edeceğimizi görüyoruz. Biz sağlığımızı korumaya çalışırken, ekonomiyi döndürmeye çalışıyoruz. Süreçten hala daha direk etkilenen işletmelerimiz var. Bir çok sektör pandemiden direk etkilenmeye devam diyorlar. 6 ay boyunca hiç bir geliri yok. Sabit giderler ve ev giderleri sürüyor. Biz bu üyelerimizi dinledik. Biz bir aileyiz. Sorunları bir rapor haline getirdik. Raporları tüm yetkili mercilere ilettik. Adnan Menderes Üniversitesi Rektörüne yüz yüze eğitime açılmasıyla ilgili talepleri ilettik. İnsan hayatı her şeyden önemli. Biz bu taleplerimizin tamamını söylerken, bizler Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun açıklamış olduğu kurallara uymayı taahhüt ediyoruz. Biz sorunlarımızı ilettik. Odalar Birliği yönetim kurulu toplantımız vardı. Ana gündem konularından birisi de buydu" dedi.
"VİRÜSLE YAŞAMAYI ÖĞRENMEMİZ GEREKİYOR"
Ülken, "Borçlanarak büyüyen bir özel sektör ve Türk ekonomisi var. Böyle durumlarda da hazırlıksız yakalanıyoruz. Eylül ayında okulların açılacağını düşünerek çek veren işletmeler olduğunu duyduk. Bu işletmeler zor durumda kalır. Eğer okulların açılması ertelenirse mağdur olan işletmelerimizin ödemelerinin devletimiz tarafından faizsiz olarak ötelenmesini istiyoruz. Bizim virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Özel okullarda 8. ve 12. sınıflar öğretim görüyor ama devlet okullarında başlamadı. Bu çocuklar yıl sonunda rekabet haline girecek. Herkesin eşit şartlarda yarışa girmesi lazım. AYTO olarak bütçemizin el verdiği kadarıyla hijyen konusunda maddi olarak destek vermeye hazırız. Bu işler zaten el birliğiyle olacak. Nasıl şu an covid19 pozitif olanlar varsa yüz yüze eğitim açıldığında da öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz covid19 pozitif olacaktır. Belli bir limit aşımı olursa ayrı bir önlem getirilebilir. Önemli olan doğruyu bulabilmemiz. Kurallara uyalım. Hayatımızı sürdürmeye devam edelim" dedi.
"İHRACAT RAKAMINI 1 MİLYAR DOLAR'A ÇIKARMALIYIZ"
Aydın'ın ihracat rakamını yükseltmek istediklerini söyleyen Ülken, "En son İngiltere'yle çok yoğun bir çalışma başlatmıştık. Bundan 3-4 ay önce Odalar Birliği yönetim kurulu toplantısında İngiltere Büyükelçisi'ni misafir ettik. Açıkçası ben musallat oldum Büyükelçiye. Zeytin ve zeytinyağında bizim çok büyük kotamız var. İspanya, Yunanistan ve İtalya'nın baskısından dolayı İngiltere sokturmuyordu zeytinyağını. Biz nasıl serbest ticaret anlaşması yapıyorsak artık İngiltere ile de yapacağız. Biz kaliteli zeytin ve zeytinyağını İngiltere'ye ulaştırabiliriz. Aydın - İngiltere arasındaki dış ticaretin konuşulduğu bir toplantı yapacağız. Bu İngiltere örneği. Aydın'ın dış ticaretiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Uluslararası ticaret, uluslararası siyaseti baskılıyor. Aydın ihracatını kısa vadede 1 Milyar Dolar'a çıkarmalıyız. İncir rekoltemiz ile ilgili Tarım Bakanımız, Pazartesi günü Aydın'da açıklar diye düşünüyorum. Ağaç sayımızda büyük artış var. Orman vasfını yitiren alanlara incir ağacı dikilmesi yönünde engel vardı. Artık bu alanlara incir dikilebiliyor. İncir de orman ürünü sayılıyor artık" dedi.
"ÖRNEKLERİ ARTMALI"
Aydınlı firmayı tebrik eden Ülken, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı" kapsamında, destek kazanan ilk 10 firma açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ilk 10 firma arasında, Aydın’dan Polat Makine de yer aldı. Bu konuda Aydınlı firmayı tebrik ediyorum. Sadece onları motive etmek değil tüm iş dünyasını da bu konuda teşvik etmeliyiz. Bu ve bunun gibi bizim yüz akı olan firmalarımız var. Bunların gelişmesi bizim önceliğimiz. Bu örnekler ne kadar artarsa Aydın gelişir. Aydın doğduğum, doyduğum ve vurgunu olduğum bir şehir" dedi.
"ADALETSİZLİK DEVAM EDİYOR"
Ülken, "Aydın - Denizli otoyolu önemli bir konu. Lojistik çok önemli. Hepimiz için çok önemli bir gelişme. Aydın için 2. bölgede olma durumu var. Bu adaletsizlik devam ediyor. 11 ilçemiz 3. bölgede değerlendiriliyor. Biz 2'de olunca, 11 ilçe 3. oldu. Bizim 2'de olmamız sorun. Bizim yerimiz yanlış. Turizm gelirinden, enerji gelirinden biz bir şey almıyoruz. Şirket merkezleri dışarıda. Aydın'ın elektrik firması da Denizli'de. Bu da bize yazmıyor. Denizli'ye yazıyor. Bizim istemeyi öğrenmemiz lazım. Amaç tek olmalı. Biz hakkımızı aramakta sorun yaşıyoruz. Aydın her geçen gün geri gidiyor" dedi.
"İNSANLAR HAYATINI SÜRDÜRSÜN"
Ülken son olarak, "İnsan sağlığını ön plana alarak hayatımızı ve ekonomimizi sürdürmek zorundayız. Empati kurmak zorundayız. Bizde ekmek beraber kazanılır. Bizde işçinin alnındaki ter kurumadan hakkının ödenmesinin hassasiyeti vardır. Kafede 40 masa varsa bunu 10 masaya düşürsün. Adam satsın. Denetlensin ama çark dönsün. Kurallar koyalım. Kurallara uymayanlara ceza kesilsin. İnsanların hayatını sürdürebilmesi lazım. Bunun kararlarını ortak akıl verecek" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)

TvDEN ekranlarında yayınlanan Söz Muhtarda programının bu haftaki konuğu, Kuyulu

Eski İçişleri Bakan Danışmanı Haldun Haşmet Aysan, Gündem Özel’de

tvDEN’de “Şehir ve İnsan” programını sunan eski Aydın Belediye Başkanı

tvDEN ekranlarında Kuş Bakışı'nı sunan hukukçu-sosyolog Zekai Savaşlar,

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programının bu haftaki

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Güldeste Mandıra Kahvaltı

Yeni yıla aylar kala 2026 yılı asgari ücret beklentisi Aydın’da da gündemin

Adnan Menderes Üniversitesi öğrencileri, kampüs yaşamında karşılaştıkları

Aydın’da kendi kliniğinde hem online hem de yüz yüze danışan kabul

Kadın girişimciden Efeler’de ilham veren işletme: Destan Davetevi & Kafe

Söke Şoförler Odası Başkanı Refik Karataş, minibüsçü esnafının

Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, üç yıllık görev sürecini

Aydın’ın Efeler ilçesinde, vergi, SSK ve Bağkur borçlarının yeniden

Köşk Beyköy Mahallesi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği tarafından

Aydın’ın Söke ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki Halil Arabacı, 7 yaşında

Türkiye'nin birçok ilinde kış kendini hissettirmeye başlarken, Aydın’ın

Kış aylarının vazgeçilmezi kestane, Didim’de pazara indi. Efeler Kent

Aydın’ın Söke ilçesinde mikrofon uzattığımız vatandaşlar, Aydın

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısı,

Aydın’ın Didim ilçesindeki Efeler Semt Pazarı’nda hem üreticiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Başkanlığı’nın 19 Ekim’de gerçekleştirilecek

Diyetisyen Ege Boran Teke, obezitenin toplumda çoğu zaman estetik bir problem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, bir dizi ziyaret kapsamında geldiği

Aydın’da internet üzerinden vatandaşları dolandırdığı öne sürülen

Aydın’da bir kahvehaneyi silahla kurşunlama olayının firarisi olduğu belirlenen

Aydın’ın İncirliova ilçesinde iki aile arasında çıkan nişan kavgası

Aydın amatör spor camiasının sevilen ismi, Aydın Amatör Spor Kulüpleri

Aydın iş dünyasının önemli sivil toplum kuruluşlarından AY-SİAD, kuruluşunun

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası, üyelerine yönelik düzenlediği

CHP Efeler İlçe Başkanlığı’na seçilen Kaan Erçetin, mazbatasını

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, son günlerde gündemde

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Vardar İş Hanı’nda 61 yıldır berberlik

tvDEN ekibi olarak mikrofon uzattığımız vatandaşlara "Aydın'da yaşamak size

Aydın’ın Efeler ilçesinde havaların soğumasıyla birlikte soba satışlarında

Bazı vatandaşlar fiyatları normal bulurken, bazıları “tane ile almaya başladık”

Aydın’ın Efeler ilçesinde 27 yıldır aynı sokakta ayakkabı tamiri yapan

Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Beş Yıldız Eğitim Kurumları,

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üzerinde çalıştığı







