Aydın’da Bal Kabağı Sezonu Açıldı

9 Aralık 2025, Salı 19:47

     


Aralık ayının gelmesiyle birlikte Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı pazarında bal kabağı tezgâhlardaki yerini aldı. Yıl boyunca emek vererek yetiştirilen ürün, hem yöresel tatlılarda hem de kış sofralarında kendine yer buluyor. Tezgâh açan üretici Gülten Savran, bal kabağının sağlığa faydalarından tutun Aydın mutfağındaki yerine kadar birçok konuyu aktardı.

BAL KABAĞININ FAYDALARI VE YÖRESEL ÖNEMİ

Aralık ayının gelmesiyle birlikte Aydın’ın Efeler ilçesinde her hafta kurulan Salı pazarında bal kabağı tezgâhlardaki yerini aldı.

Gülten Savran, bal kabağının faydalarını saymanın mümkün olmadığını belirterek, “Bal kabağı peygamberimizden kalma bir yiyecek olarak bilinir. Tatlısı yapılır, mücveri hazırlanır, kavurmasını da sarımsaklı yoğurtla çok güzel olur” dedi. Savran, yöresel tatlılar açısından bal kabağının önemine de dikkat çekti. Özellikle Aydın’ın meşhur kabak tatlısının çok tercih edildiğini belirterek, bazı tüketicilerin kabak sert olduğunda soymanın zahmetli olması nedeniyle tatlıyı lokantalarda yemeyi tercih ettiklerini söyledi.

TÜKETİCİ İLGİ VE SATIŞ DURUMU

Savran, pazarda bal kabağına olan ilginin devam ettiğini belirtti: “Satılıyor, alıyorlar. İhtiyacı olan alıyor, bilmeyen veya zahmet bulduğu için almıyor. Evde vakti olanlar alıp değişik tariflerle değerlendiriyor, tahinli veya cevizli şekilde tüketiyor.”

Üretici, bal kabağının fiyatının 30–40 TL arasında değiştiğini ve bazı tüketicilerin pahalı bulduğunu ama senede bir kez yetiştiği için fiyatın satışları etkilemediğini vurguladı. “Senede bir mahsul, bir yıl boyunca emek veriyorsunuz. Serbest alanları seviyor, büyümesi uğraş gerektiriyor” diye ekledi.

HASAT ZAMANI VE SATIŞ DÖNEMİ

Savran, bal kabağının satışının genellikle yılbaşı döneminde başladığını belirterek, “Aralık ayında tezgâha çıkarıyoruz. Ocak ve Şubat sonuna kadar bitiriyoruz, çünkü çekirdekler tellenmeye başlıyor ve havalar ısınınca ürün kalmıyor” dedi. Bu yıl yaklaşık 60–70 adet bal kabağı yetiştirdiklerini ifade eden üretici, “Bugün kestiğim kabak 20 kiloydu. Toprağımız bu yıl çok verimliydi” diyerek sezonun bereketli geçtiğini aktardı. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler