SON DAKİKA

Tehlike büyük fiyat düşük

21 Ekim 2019, Pazartesi 13:01

     


Aydın ekonomisi için önemli bir yere sahip olan kestane hasadının zorlu süreci başladı. Dağlık ve sarp arazilerde üretilen kestanede bu yıl rekolte oldukça yüksek. Yüksekliği 30 metreyi bulan ağaçlardan kestane üretimi yapan çiftçiler, kendilerini memnun edecek bir fiyat bekliyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, 13 bin dekar alanda kestane üretimi yaptıklarını belirterek, “İlçe genelinde de 15 ile 17 bin ton arası kestane üretimimiz oluyor” dedi.

“KESTANENİN 10 LİRANIN ALTINA DÜŞMEMESİNİ BEKLİYORUZ”

Aydın’da en fazla kestane üretiminin Nazilli’den sonra Köşk’te olduğunu belirten Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, “Aydın’da en fazla kestane üretimi yapılan ikinci ilçemiz Köşk, ilçemizde de üretimin en fazla olduğu mahallemiz Sarıçam Mahallesidir. Bu sene kestane üretimimiz geçen yıllara oranla daha fazla, rekolte oldukça yüksek. Sarıçam Mahallemizden bu sezon 400 ton civarı üretim bekliyoruz. Yaklaşık 500 çiftçimiz tarafından 13 bin dekar alanda kestane üretimi yapılıyor. İlçe genelinde de 15 ile 17 bin ton arası üretimimiz oluyor. Kestane üretimi oldukça meşakkatli bir iş ve oldukça zor bir süreç. Bir erkek bir kadın işçinin yevmiyesi 500 lira, gerçekten oldukça maliyetli bir ürün. Diğer tarım ürünlerimizde olduğu gibi bu sene kestane de çok yüksek bir fiyat beklenmiyor. İnşallah açıklanacak fiyat üreticimizi memnun edici seviyede olur. Verilen emek ve yapılan maliyetlere göre kestanenin 10 liranın altına düşmemesini bekliyoruz” diye konuştu.

“BAŞARILI SONUÇLAR ALDIK”

Çiftçilerin aynı zamanda dal kanseri hastalığıyla da mücadele ettiğini dile getiren Başkan Tuna, “Kestane ağaçlarımızı tehdit eden iki çeşit hastalık var. Biri dal kanseri, diğeri de kurt problemimiz. Bu hastalıklar Bursa bölgesinden başladı ve bölgemize kadar tehdit eder hale geldi. Üreticilerimiz bu kanserli dalları gördüklerinde imha etmeleri lazım. Köşk Ziraat Odası olarak Adnan Menderes Üniversitesi ile bu hastalıklarla ilgili çalışmamız var. Bir tür aşılama geliştirdi üniversitemiz ve bunun denemelerini 3 yıldır sürdürüyor. Tüm mahallelerimizde bu aşılama yöntemini uyguladık ve başarılı sonuçlar aldık. Bu aşı yöntemini tüm kestane bahçelerimizde uygulayacağız. Umarım bu sayede kestane kanserinden kurtulacağız” ifadelerini kullandı.

“KÖŞK HALİ’NİN BİRAN ÖNCE YENİDEN AÇILMASINI İSTİYORUZ”

Köşk Ziraat Odası Meclis Başkanı ve kestane üreticisi Rıfat Gökdaş, rekoltenin bu yıl çok yüksek, fakat fiyatların düşük olduğunu belirtti. Gökdaş, “Şuan üreticilerimiz maliyetlerden ve fiyatlardan çok dertli. Köşk Ziraat Odası olarak biz her türlü mücadelemizi sürdürüyoruz. İhracat olmazsa çiftçimizin işi daha da zor. Kestanede fiyat 10 ila 15 lira aralığında olursa üreticimiz ancak para kazanabilir. İlçemizde bir kestane hali vardı, 6 yıl önce kapatıldı. Bu halde kestane sezonunda üreticimizin elde ettiği kestane hasadının yüzde 20’sini satabiliyordu. Aynı zamanda ürününü anında paraya çevirebiliyordu. Ürünü ihracatçıya verdiğimizde 1 aydan başlayıp 2 aya kadar para bekliyoruz. Bu dönemde de üreticimiz para ihtiyacı olduğu için büyük sıkıntı yaşıyor. Hal faaliyetteyken bırakın kamyonla taşımayı, ülke genelinden manavlar otobüslerle buradan kestane götürüyordu. Bu nedenle Köşk Hali’nin biran önce yeniden açılmasını istiyoruz" dedi. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler