Hayri Usta'dan 'Hayri Paşa Kebabı' tarifi

5 Haziran 2024, Çarşamba 08:40

     


2011 yılında açtığı lokantasıyla bu işe gönül veren ve geçmişten günümüze Aydın gastronomisine yön veren Hayrettin Dincil, Hayri usta Lokantasıyla çok sevilen bir marka haline geldi. Sanayi Caddesinde başlayan bu serüven, günümüzde güncellenen konumu ve yenilenen konseptiyle hizmet vermeye devam ediyor.

Yıllardır devam eden başarısının sırrının “çok çalışmak” olduğunu vurgulayan Hayrettin Dincil şu ifadelere yer verdi:

“Çalışmak çalışmak çalışmak meslekte 36. yılım düşünün 25 yıla yakındır mutfaktayım çok çalışmak gerekiyor ne kadar çok çalışırsanız o kadar da başarılı oluyorsunuz işin sırrı çok çalışmaktan geçiyor. Hayri Usta lokantası her şey var günlük on tane sebze çıkarıyoruz onu sebze zeytinyağlı bu on sebze yemeğinin dört tanesi Vegan onun dışında da zeytinyağlı dana kuzu etleri enginar var Şevketi bostan işte aklınıza gelebilecek her gün 25 çeşit yemeğimiz var. Sabah dörtte başlıyor 4:30’da benimle beraber dört tane personelimiz geliyor günlük sekiz çeşit çorba çıkarıyoruz kelle işkembe mercimek tavuk suyu ezogelin sonra 1 saat dinlenmem var saat altıyla 6:30 arası da yemeklere başlıyoruz tabi mutfakta da iki tane yamağım beş tane de çırağım var onlarla beraber harmanlaşıyor sabah 10:30’da da bütün her şeyi hazırlıyoruz”

Hazırladığı çeşit çeşit yemeklerin arasında kendi tarifi olan “Hayri Paşa Kebabı”nın favori yemeği olduğunu söyleyen Dincil, bu lezzetin tarifini sizler için anlattı:

“Benim kendi ismimi taşıyan literatür de böyle bir yemeğin olmadığı sadece perşembe günleri çıkardığım hayri usta hayri paşa kebabı var bu bana özel bir menü Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir menü yok, içeriği çok farklıdır merak edenler sadece perşembe günü deneyebilir evet bana ait perşembe günü gelsinler yesinler ama şöyle kısaca biraz anlatacak olursak tabi en önemlisi içinde etin gerdan tarafından olması gerdan eti dana gerdanı özel bir ettir biraz liflidir bu ana madde ana maddesinin yanında ne var enginar kellesi Şevket’i bostan yaprağı ve sarmısaklı közlenmiş patlıcan, Bunları püre haline getiriyorum püre haline getirdikten sonra da benim kendime özgü aroma soslarım var o saçlarla harmanlı kekikli defne ve karabiberi kullandığımız zeytinyağı olmazsa olmazlardan kullandığımız sonra bu eti bu hazırladığım püreyle Şapka haline getirip taş fırına atıyoruz 1,5 saat taş fırınında çıktıktan sonra mükemmel bir kıvama geliyor sonra afiyetle yiyebiliyoruz”

Ege Bölgesine özgü yemeklere de menüsünde yer veren HayriUsta, özel yemekleri farklı günlerde işletmesinde hazırladığını ifade etti ve kendi hayatında da gittiği yerlerde tattıklarını, kendi zevkini anlattı.

Dincil, “Mesela yuvarlama her pazartesi var sadece her pazartesi bir gün paşa böreği yine bizim bir bölgenin yemeği paşa böreği her gün var şimdi sezonu kızartması her gün olacak yani daha yeni böyle tarla patlıcanlı tarla biberi çıkacak bunlar yöresel keşkeği ve keşkeği de Salı ve cuma günleri yapıyoruz bunun yanında çarşamba günleri Şevketi bostan yapıyoruz yeni bu Enginar yemeklerinden enginar yani ben enginar hemen hemen tek geçtim yemeklerden haftanın beş günü çarşamba günleri Vegan enginar diğer günleri de zeytinyağlı yapıyoruz. Kendi günlük hayatımda da gittiğim yerlerde, diğer ustaları da takdir ediyorum ben daha çok salaş yerleri tercih ediyorum şöyle salaş yerleri tercih ediyorum eti çok severim yanında çiğ sebze tüketmeyi severim tabii gittiğimiz yerde nasıl beni de eleştirdikleri gibi beni de eleştirdiğim mekanlar oluyor” dedi.

Aydın’a yıllardır değer katan ve marka olan Hayri Usta kendi evindeyse, günlük yaşantısında yemekleri eşinin yaptığını sadece misafir geldiğinde mutfağa girdiğini açıkladı:

“Eşim de çok güzel yemek yapar ama misafir gelince yemekleri ben yapıyorum normalde her gün evimizde eşim yemeği yapar et veya zeytinyağlı hiç fark etmiyor her gün evde o sofraya oturma zorunluluğum var, hanımdan biraz çekindiğim için yoksa hanım da karnını doyur eve öyle gel diyor, beğeniyoruz” ifadelerine yer verdi.

Aydın gastronomisine yön veren ve hazırladığı yemeklerle herkes tarafından çok beğenilen Hayri Usta, bu işi yapmak isteyenlere kendi hayat hikayesinden yola çıktığı tecrübelerle tavsiyelerde bulundu.

Dincil, “Yine konunun başında çalışmak dedim ben altı yaşında babasız kaldım beş kardeşi dört numaralı erkeğim 12 yaşımda bulaşıkçılığa başladım tabi bu işi ben yapacağım dedim sonra 15 yaşında garsonluğa terfi ettim derken 20 yaşında askere gittik ne yapmamız gerekiyor askerden geldik çok tecrübemiz yok mutfağı olmadan nasıl daha iyi yemekler nasıl daha özel yemekler yapabilirim 5-10 yıl öncesine kadar Aydın’daki bütün lokantalarda hep sıradan yemekler vardı ama lokantalarda paşa böreği yuvarlama keşkek enginar ya birisi çıkıp bana şunu desin on yıl önce bu Yemeklerde vardı, on yıl önce lokantada bir keşkek bir Şevketi bostan bir enginar yoktu o yüzden bu mesleği yapacak olan arkadaşlarıma önce maddiyatı düşünürlerse kaybederler ticaret yapıyoruz para kazanacağız ama önce insanları kazanacağız sonra para kazanacağız tavsiyem bu, çok çalışıp önce insanlara güven vermeleri gerekiyor”

2 çocuk babası olan Hayrettin Dincil, nesilden nesile mesleğini devam ettirmek istediğini ve onları yetiştirdiğini söyledi. Makedon göçmeni olduğunu vurgulayan Hayrettin Dincil, girit mutfağının da öneminden bahsetti. Dincil, ileriye yönelik hedefleri için şu ifadeleri kullandı:

“Yetiştirdiğim oğlum var şimdi askere gitti nasip olursa askerden gelecek kızım bu yıl üniversite sınavına hazırlanıyor ve gastronomi bölümünü okuyacak nasip olursa oğluma kızıma tabii de bunun yanında yetiştirdiğim personellerimiz de var, hedeflerimiz nedir ben dört ay içinde iki sefer Makedonya’ya gittim Makedonya’nın çeşitli bölgelerini gezdim Ben Makedon göçmeniyim annem babam oralı annemin babamın köyünü buldum gezdim ve oralarda bizim saray mutfağı ve bu bölgenin Girit mutfağı yemeklerini çok eksik olduğunu sunarlarsa hay hay deyip sonuna kadar destekleyeceğim” dedi.

Onu tercih eden herkese teşekkürlerini ileten Hayri Usta, Aydın halkı için daha çok çalışıp çaba sarf edeceğini vurguladı. Dincil, “Müşterilerime Hayri Usta yapan Hayri Usta Hayri Usta yapan bütün müşterilerimizi sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum ve bundan sonra da bu müşterilerimiz ve Aydın halkı için daha değişik daha özel daha yemekler daha güzel yemekler yapmak için çaba sarf edeceğiz herkese selamlar diliyorum” ifadelerine yer verdi. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler