SON DAKİKA

"Estetik ameliyatlarda başarı oranı Türkiye'de çok yüksek"

9 Ekim 2021, Cumartesi 13:54

     


Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, tvDEN'de Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu "Emin Aydın'la Baş Başa" programının konuğu oldu. Öksüz, estetik kavramı hakkında bilgiler vererek, "Estetik ameliyatlarda başarı oranı özellikle Türkiye'de çok yüksek" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Gazeteci Emin Aydın'ın, "Estetik kaygısı nedir?" sorusuna Öksüz, "Aslında estetik kaygısı tanımlaması çok doğru olmayabilir. Mesela 18 yaşında bir kızımız geliyor burun ameliyatı olmak istiyor. Genç yaşlardayken hayat tecrübesi biraz daha az olabiliyor. O yüzden iyi analiz etmek gerek. Yanında anne ve babalarıyla geliyorlar genelde. Her zaman özellikle anneler istemiyorlar. Çünkü anestezi alacak ve belli riskleri var. Burada önemli olan şu, alacağımız sonuç gerçekten başarılı olacaksa çünkü her hastanın kendine ait özellikleri var. Burun derisinin kalınlığı, yüz hattının şekli, nasıl bir beklentisi olduğu gibi. Şimdi belli bir tecrübe edinince meslekte öngörebiliyorsun. Hastayla zaten bu görüşmeyi yapmak çok önemli. Barbie nose diye bir kavram var mesela küçücük bir burun. Hastanın beklentisi o ise ama mesela burun ve yüz yapısı ona uygun değilse o hasta zaten olmamalı ameliyat. Önce biz beklentiyi tartıyoruz nasıl bir şey istiyor diye. Gerçekçiyse o zaman hiçbir sorun yok. Günümüzde çünkü estetik ameliyatlarda başarı oranı özellikle Türkiye'de çok yüksek. Hasta memnuniyeti çok yüksek. Zaten öyle olmasa Amerika'dan, İspanya'dan, Hollanda'dan, İngiltere'den hastalarım olmazdı" yanıtını verdi.

"YERYÜZÜNDE YAKLAŞIK 20 MİLYON PROTEZ TAKTIRMIŞ KADIN YAŞIYOR"

Öksüz, "Bir kadın için meme dokusu yetersizse o kadın için bence ihtiyaç meme estetiği. Kadın için çünkü önemli bir organ. Evet kritik bir ameliyat haline geliyor, estetik bir ameliyat belki zorunlu bir ameliyat değil ama bence çok gerekli bir ameliyat. Şu an yeryüzünde yaklaşık 20 milyon protez taktırmış kadın yaşıyor. Burada önemli olan doğru uygulama yapılması. Meme dolgusunu asla yapmıyorum önermiyorum. Meme protezi 2006 yılında FDA onayını almış Amerikan Sağlık Bakanlığı'nın. Oldukça güvenilir, tabi ki onun da kendine ait problemleri var ama bunların hepsi kontrol altında. Silikonun aslında en önemli özelliği şu, invert dediğimiz etkileşime girmiyor. Bazen protez çıkartıyoruz büyüğünü koyuyoruz küçüğünü koyuyoruz vesaire. Orada açtığımızda zaten ince bir kapsülle sarıyor vücut onu. Yabancı bir madde zaten bunu algılıyor ama reaksiyona girmiyor. Başka bir şey olsa ciddi bir reaksiyon olurdu enfeksiyon, kızarıklık, şişlik, alerjik bir reaksiyon en basitinden olur. Silikonda bunu görmüyoruz. İnce bir kılıfla çeviriyor vücut onu o orada yıllarca kalıyor. Ömür boyu kalıyor. Genel prensibimiz bizim o yani firmalar 10 yıl garanti veriyor ama bir sorun yoksa hastada ömür boyu kalıyor çıkartmıyoruz onu" dedi.

"RİNOPLASTİ AMELİYATI BENCE KRİTİK BİR AMELİYAT"

Öksüz, "Rinoplasti Türkiye'de en çok yapılan estetik ameliyatı. Tabi biraz da bizim Türkiye halkının özelliği o, burunlar biraz büyük. Mesela Avrupalı hastalarda daha ufak kıkırdaklar daha az gelişiyor. Bizim Türk halkında böyle bir sorun var. Biraz da kıkırdaklar fazla gelişiyor. Kıkırdak fazla geliştiği zaman burunu öne doğru itiyor ve aşağı doğru itiyor. O yüzden sık rastlıyoruz ve sık ameliyatını yapıyoruz. Rinoplasti ameliyatı bence kritik bir ameliyat. Çok sofistike bir ameliyat. Yani çok iyi planlanması gereken bir ameliyat. Hem fonksiyonel yapısını koruyacaksınız hem de burun ucunu çok güzel şekillendirmeniz lazım. Kemiği şekillendirmeniz lazım ki güzel bir sonuç alabilesiniz" dedi.

"HİÇBİR ÖZEL SİGORTA ESTETİK AMELİYATINI KARŞILAMIYOR"

Öksüz, "Ben uzmanlık sınavından sonra Plastik Cerrahi yazacağım diye babam ile konuşmuştum. Ajda Pekkan'ı mı ameliyat edeceksin diye sormuştu bana. Önceden öyleydi plastik cerrahi yoktu. İzmir'de 8 tane Plastik Cerrahi vardı 10 yıl önce. Şimdi 80 tane var. Bizim sayımız belli oranda yükseliyor çünkü eğitimimiz diğer branşlardan çok daha uzun. Birçok branş 4 yılda eğitimi tamamlıyorsa biz 6,5 yılda tamamlıyoruz. Kadromuz her zaman az çünkü belirli üniversitelerde var her yerde yok Plastik Cerrahi. Estetikler ameliyatlar özel sigortaların dahi karşılamadığı ameliyatlar. Hiçbir özel sigorta estetik ameliyatını karşılamıyor.Estetik dışındaki ameliyatları karşılıyor tabi örneğin çene kırığını. Fiyatlar hastaya göre, istenilen işleme göre değişiyor. Mesela meme protezinde 18 bin ile 25 bin arasında değişiyor" dedi.

"İŞİMİZİN HAKKINI VEREREK YAPMAMIZ LAZIM"

Öksüz, "İşimizi özveri ile yapmak, samimi olmak, dürüst olmak bunlar çok önemli. Bizim Türk milletinin bir özelliği de olabilir. Başarımızda bunlar da etkili olabilir. Benim için hiçbir zaman ön planda olmadı işin maddi kısmı. Önemli olan hastamı mutlu edebilmem lazım. İşimizin hakkını vererek yapmamız lazım. Bir takım psikiyatri problemleri olan kişiler olabiliyor. Dismorfizim deniyor buna, vücut beden algısında bozukluk. Zayıf ama hasta kendini kilolu gibi görüyor. Burnu kötü değil ama burnunu daha büyük daha kötü görüyor. Bazı hastalarda sorun hissettiğimizde hastaya psikiyatriye git demek belki itici olabilir ama cerrahın bunu anlayabilmesi lazım. O hastayı ameliyat ederseniz hiçbir zaman mutlu olmayacaktır o. Bize hasta bir Liposuction yaptıracaktır liposuction kilo verme ameliyatı değil ama kontür düzeltme ameliyatıdır ve gerçekten de çok fark eder. Bel kavisini çok güzel oluşturabilirsiniz liposuctionla. Beklenti makulse ameliyatını olup mutlu olabilir. Beklentisi anormalse zaten zayıf bir hasta daha da sıfır beden olmak istiyorsa orada bir durmak lazım. Hastayı iyi analiz etmek lazım. Hatta hastaya da kibarca anlatmak lazım bunun mümkün olmadığını. Bazen bu tür durumlarda bu tür hastalar anlayamayabiliyor anlatmak lazım. Sonuç alınmayacaksa hasta para verecek diye hiçbir doktor o ameliyatı yapmaz" dedi. (ELİF DUMANOGLU) 







 
Son Eklenen Haberler