Geleceğin diş hekimlerinin beyaz önlük heyecanı

9 Aralık 2018, Pazar 16:06

     


İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi birinci sınıf öğrencileri için beyaz önlük giyme töreni düzenlendi.

Rektör Yardımcısı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Karadede'nin ev sahipliğinde düzenlenen beyaz önlük giyme töreni, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Dekanlar, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necdet Erdilek ile eski Dekanı Prof. Dr. Beyser Pişkin, İzmir Diş Hekimleri Oda Başkanı Dr. Murat Sütpideler ile gençlerin mutluluğuna ortak olmak isteyen ailelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Törenin başında öğrenciler adına bir teşekkür konuşması yapan sınıf öğrenci temsilcisi Sümeyra Aydoğan, 'önce zarar verme' ilkesiyle hekimlik sıfatına layık olmak için bir ömür boyu çalışacaklarının sözünü verdi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Törende genç meslektaşlarına seslenen Dekan Prof. Dr. İrfan Karadede ise diş hekimliği eğitiminin zorluğuna dikkat çekti. Gençlerin başarılarında ailelerin büyük payı olduğunu kaydederek ailelere teşekkür eden Prof. Dr. İrfan Karadede, "Bundan sonraki süreçte öğrencilerimiz bizlere emanet edildi. Bu süreçte hedef sadece teorik eğitim değildir. Birçok fakültede saha şantiyedir ya da sahadaki iş tecrübeleridir. Diş Hekimliğinde ise saha fakültedir. Çekirdek eğitim programının getirdiği yeterlilikler, yetkinlikler düzeyinde öğrencilerimiz mezun olur ve sahaya çıktığında bir muayenehanede hizmet verme, hastaları tek başına tedavi etme donanımında olur" dedi.

'HEKİMLERİN YÜKÜ ARTTI'

İzmir Diş Hekimleri Oda Başkanı Dr. Murat Sütpideler de genç hekim adaylarını kutlayarak başladığı konuşmasında, kamuda diş hekimliği istihdamının son yıllarda arttığını söyledi. İstihdam rakamları artarken koruyucu önleyici hizmetlerin yerine tedavi edici ve döner sermaye gelirlerini arttırıcı uygulamaların öncelendiğini vurgulayan Dr. Murat Sütpideler, "Bu nedenle de hekimlerimizin yükü arttı. Öte yandan 2005 yılında 15 olan diş hekimliği fakülte sayısı 2018 yılında 86'ya ulaştı ve şu an 60'ında eğitim veriliyor. 2016 yılı sonunda 29 bin 417 diş hekimi vardı ve bir hekime 2 bin 713 hasta düşmekteydi. Diş hekimi sayısı 2025 yılında bu hesaplamalarla 64 bine ulaşacak ve bir hekime 1338 hasta düşüyor olacak. Bu AB normlarının altında bir değerdir. Bu nedenle bu oranların dikkate alınması ve 2019 yılından itibaren kontenjanların düşürülmesi gerekir" dedi.

'BİLİMSEL GELİŞMELERİ TAKİP EDİN'

Hekim adaylarına tavsiyelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Köse de bilim dünyasındaki gelişmeleri takip etmenin kendilerini geliştirme noktasında oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Köse, "Öğrencilerimizden beklentimiz, iyi yetişmeleri ve alanlarını çok iyi takip etmeleridir. Çok dinamik bir alana sahipsiniz. Bilimsel dünyadaki baş döndürücü gelişmeleri yakından takip etmelisiniz. Bunun yanında bir de meslek ahlakına sahip ve bu ilkeleri içselleştirerek çalışmalısınız" diye konuştu.

Bölümlerine birincilikle yerleşen öğrencilere teşekkür belgesi takdiminin ardından, Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Yalçın Öztüfekçi tarafıdan müzik dinletisi sunuldu. Tören, beyaz önlük giyen 150 öğrencinin, mesleki eğitime adımının sembolü olan Diş Hekimliği Andını okumasıyla son buldu. (DHA)







 
Son Eklenen Haberler