/>

SON DAKİKA

"Bu anlaşmanın tek kaybedeni Ermenistan'dır"

11 Kasım 2020, Çarşamba 17:27

     


Gazeteci Mehmet Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu'na konuk olan Azeri Gazeteci - Yazar Şebnem Karslı, Ermenistan'la imzalanan anlaşmayı değerlendirdi. Karslı, "Bu anlaşmanın tek kaybedeni Ermenistan'dır" dedi. Karslı, sürecin Azerbaycan Ordusu'nun gücünü tüm dünyanın görmesini sağladığını belirtti.

tvDEN'de yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın'ın sunduğu Z Raporu'nun canlı yayın konuğu olan Gazeteci Şebnem Karslı, Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının yeni bir sürecin başlangıcı olacağını belirtti. Kırk dört günlük bir süreç yaşadıklarını dile getiren Şebnem Karslı, "Bu sürecin sonunda Azerbaycan Ordusu, Azerbaycan'ın gücünü, iradesini ve hakimiyetini sahada yansıttı. Biz çok büyük zaferler kazandık. Azerbaycan Cumhuriyet tarihi boyunca ve öncesinde son 200 yılda ilk kez toprak kurtardı. Bu zaferi değerlendirmemiz lazım. Canından geçmiş şehitlerimizin ruhu önünde baş eğerim onlar bizim için çok değerlidir. Biz bu kazanımlarımızı askere ve orduya borçluyuz" dedi.

"ANLAŞMANIN İÇERİĞİNDE NELER VAR?"

Anlaşmanın içeriğine değinen Karslı," Azerbaycan güney bölgesini kurtarmıştı. Hankendi, Eskeran, Hocalı, Hocavend ve Ağdere şehirleri kalmıştı. Çok yakınındaydık Hankendi ve Hocalı'nın, bazı köylerine de girilmişti. Bu anlamda baktığımızda sözleşmenin genel içeriğini anlatırsam, biz kendi kurtardığımız topraklarda zaten varız kalan diğer topraklara Rus barış kuvvetleri yerleştiriliyor. Dördüncü maddede Rus barış kuvvetlerinin sayısı da 1960 olarak belirlenmiş. Bu kuvvetler kendi araçları ve silahlarıyla belirlenen araziye geliyorlar. Barışı sağlamak adına orada bulunacaklar. Aynı zamanda sözleşmeye eklenen iki koridor var. Koridorun biri Ermenistan ile Azerbaycan toprağı olan Hankendi arasında bağlanan 'Laçin' koridorudur. beş kilometre derinliği olduğu söyleniyor. İkinci koridor ise Azerbaycan'ın coğrafi bakımdan ayrı kalan parçası olan Nahçivan ile Azerbaycan arasında olan 43 kilometrelik bir koridordur. Nahçivan koridorunun olması, Türkiye'nin Azerbaycan'a kara yoluyla sınırsız gidişini sağlıyor. Bu koridorda Rusya'nın kontrolü ve denetimi altında olacak. Nahçivan koridorunun belirsizliği rahatsız edici. Rus barış kuvvetlerinin beş sene boyunca kalacağı arazilerde Azerbaycan ordusu nasıl konumlandırılacak şeklinde belirsizliğini koruyan çok soru var" dedi.

Anlaşmanın bazı detaylarının anlatılmadığını söyleyen Karslı,"Halk için anlatılmayan detaylar var. Bu ayrıntıların bir çok kısmından rahatsız oluyoruz. En büyük rahatsızlığımız Azerbaycan'ın sınırları dahiline Rus ordusunun yeniden barış kuvvetleri adıyla gelmesidir. Biz Rusları tarih boyunca tanıdık 1800'lerin başından günümüze kadar Azerbaycan coğrafyasına Rus kolluk kuvvetlerinin girmesi hiçbir zaman hayra vesile olmamıştır. Anlaşmadan 8 saat sonra, Rus meclisinde bir vekilin tehdit edici söylemlerde bulunması beni çok rahatsız etti. Sivillerini yitiren Azerbaycan ama nedense mesajlar Ermenileri koruma yönünde veriliyor" dedi.

"RUSYA, KAFKASYA'DA TÜRK OLUŞUMUNU İSTEMEZ"

Türkiye'nin anlaşmada olmamasına da değinen Karslı," Rusya, Kafkasya'da Türkiye'nin bulunmasını asla istemez, hiçbir zaman da istemedi. Ermenistan devletinin o coğrafyada kurulmasının nedeni Kafkasya'da Türk gücünün istenmemesidir. Yüz sene sonra Türkiye Azerbaycan ile bu kadar yakın ilişkiler içerisinde, tarihin hiçbir döneminde bu kadar yakınlaşmamıştı. Azerbaycan için kritik önem taşıyan bir masada biz Türkiye'yi göremedik. Şu an bile Mevlüt Çavuşoğlu, Hulusi Akar ve Hakan Fidan Azerbaycan'da. Anlaşmanın hiçbir maddesinde Türkiye sahada yok. Sözleşmede hava sınırları yok. Kara sınırının olmasından sonra hava hukukunun da devreye girmesi lazımdı. Bölgede Rusya kazandı. Nahçivan koridoru, ekonomik ve karasal olarak lojistik açıdan Türkiye için çok güzel bir kapı açtı. Azerbaycan işgal edilen topraklarının bir kısmını tamamen, diğer kısımlarını ise kontrollü bir şekilde özgürlüğüne kavuşturdu" diye konuştu.

"ERMENİSTAN KAYBETTİ, PAŞİNYAN KAÇTI"

Anlaşmayla birlikte Ermenistan'ın kaybettiğini belirten Karslı," Paşinyan kaçtı. Soçi'de olduğu söyleniyor. Orada bir hükümet devriminin yaşanması an meselesi. Yeniden kurulacak hükümet ya da şu anda Ermenistan'ı yönetecek akımın bu anlaşmaya yaklaşımı ne olacak merak ediyorum. Çünkü onlar 44 gün boyunca Ermenistan halkını yanlış bilgilerle kandırdılar. 7 Kasım'da düşen Şuşa'yı Ermenistan halkı dün gece öğrendi" dedi.

Karslı, "Sözleşmeyi imzalayan üç taraf Putin, Aliyev ve Paşinyan ama Paşinyan bugün Ermenistan'da söz sahibi olma konumunu kaybetmiş durumda. Çünkü halkı bu mağlubiyeti onun sırtına yazacaktır. Ermenistan'da hükümet değişikliği her zaman Karabağ olayları üzerinden olmuştur. Karabağ'daki düşüşün sorumlusu olarak Paşinyan'ı kimse affetmeyecektir. Ordunun mağlubiyeti olarak değil Paşinyan'ın mağlubiyeti olarak lanse edecekler. Yeniden taarruza geçmeyecekleri konusunda Rusya garantör rolünde konuşuyor ama sahada bunun yansıması yok" diye konuştu.

Azerilerin kaybedilen topraklarına geri döneceklerini söyleyen Karslı,"Biz o topraklara geri döneceğiz. Bizim bunu yapabilecek ekonomik gücümüz var. Atalarımızdan kalan topraklar oralar. İstediğimiz gibi olmasa da bu anlaşma bir zaferdir. Azerbaycan halkını ve Türk dünyasını kutlarım" dedi. (DUYGU DİLEK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler