/>

SON DAKİKA

Jeoloji uzmanı Kuru'dan önemli açıklamalar

14 Ağustos 2020, Cuma 14:33

     


Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, “Gölcük depreminin ardından 21 yıl geçti. Aradan geçen bunca yıla rağmen, ülkemizde deprem, sel, taşkın, heyelan, kaya ve çığ düşmesi gibi doğa olayları insan eliyle hala afete dönüşmeye devam ediyor” dedi.

17 Ağustos 1999'da saat 03:02'de merkez üssü Gölcük olan 7.4 büyüklüğündeki 45 saniye süren ve resmi bilgilere göre; 18 bin 373 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 bin 781 kişinin yaralandığı, 505 kişinin sakat kaldığı, 285 bin 211 ev ve 42 bin 902 işyerinin hasar gördüğü, Gölcük depreminin ardından 21 yıl geçti.

“ÜLKEMİZ HER AN YIKICI BİR DEPREMLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİR!”

“Geçen 21 yıla rağmen değişen bir şey yok!” diyen Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, aradan geçen bunca yıla rağmen, ülkemizde deprem, sel, taşkın, heyelan, kaya ve çığ düşmesi gibi doğa olayları insan eliyle hala afete dönüşmeye devam ediyor. İstanbul başta olmak üzere ülkemizin bir çok şehri ve Aydın’ımız büyük bir deprem tehdidi altındadır. Olası depremin etkileri 1999 depreminden farklı olmayacaktır” diye konuştu.

“AYDIN’ DA YERLEŞİM YERLERİ FAY HATLARI ÜZERİNDE!”

Ülkemizin pek çok yerleşim biriminde olduğu gibi, Aydın’ın da fay hattı üzerinde olduğunu söyleyen Kuru, “Büyük Menderes grabeni boyunca Denizli’den Ege denizine kadar uzanan fay hatlarının bir çoğu yerleşim bölgelerindedir. An itibariyle bu konu hakkında kentsel dönüşüm projeleri, yeni ve güvenli imar alanlarının oluşturulması, fay yasasının mecliste kabul görmesi ve benzeri bütüncül projelere sahip değiliz. Kentler sadece doğal afetlerle yok olmazlar, bilimin ve ortak çalışma aklının olmadığı kentler yok olmaya mahkumdur. Kentlerin yaşam sahnelerinden silinmesi veya önemlerini kaybetmeleri, doğal afetler, savaşlar ve ekonomik geri kalmışlık ve benzeri durumlarla hasıl olur. Bu pencereden bakıldığında depremler özelinde kentimiz büyük bir risk altında olmasına rağmen, ekonomik geri kalmışlık, kenti ilgilendiren sektörel ekonomik projelerin olmaması ve buna bağlı olarak sosyo kültürel anlamda boşanma ve intihar oranlarının sürekli artması kentimizin geleceğini ciddi oranda tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.

“AYDINIMIZ TÜM SİYASİ ÇIKAR VE KAYGILARDAN BÜYÜKTÜR!”

Aydın için umut, emek, çalışmak ve sorunların üstesinden gelmek gerekildiğini dikkat çeken Hasan Kuru, “Bunun için halkıyla, yerel ve mülki idaresiyle meslek odalarıyla kısaca her kesimiyle bir olmak beraber çalışabilmek lazım. Aydın kentimiz ve halkımızın depremler başta olmak üzere doğal afetlerden korunma ve sosyo ekonomik geleceği adına yerel ve genel iktidarın ortak akılla beraber çalışması ve hizmet etmesi şarttır. Aydınlılık, kente sahip çıkmak ve geleceği tesis edebilmek bunu gerektirir. Aydınımız tüm siyasi çıkar ve kaygılardan büyüktür!” dedi.

“MESLEK ODALARINA DAHA FAZLA SORUMLLULUK VERİLMELİ!”

Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği olarak kentimizin sorunları ve çözümleri adına çok önemli işler yapmaya çalıştıklarını kaydeden Kuru, “Fakat sesimizi duyan yok! İnsanlarımız yaşamlarını yitirdiklerinde, şehirlerimiz yaşanmaz hale geldiğinde, sesimizi duymayan idarecilerimiz ne diyecek, ne yapacaklar?! Meslek odaları kısır çekişme ve mücadeleden vazgeçmeli kendi alanlarında asli işlerini yaparak halka hizmet etmelidirler. Aydın kentimizi ve halkımızı ilgilendiren önemli konularda Milletvekilleri, belediye başkanları, mülki idarecilerimiz ve meslek odalarımız ortak hareket edecek ve çalışılabilecek bir mekanizma oluşturmalıdır. Zira Aydınlı olmak bunu gerektirir. Doğal afetler başta olmak üzere kenti ilgilendiren ve geleceğimizi karartabilecek her türlü soruna karşı beraber hareket edebilmeye odaklanarak çözüm aranmalı, mücadele edilmelidir. Aydın kentinin ve halkının ruhunda ve özünde var olan, Kuvayi Milliye Ruhunu ortaya çıkarmaya, afetlerle mücadele ve ekonomik milli mücadeleye ihtiyacımız olduğu ve meslek odamızın bu mücadelenin her noktasında olduğunu ve olmaya devam edeceğini gururla dile getirmekteyiz” diyerek sitemde bulundu. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler