Aşı kalp krizini arttırdı mı?

14 Eylül 2022, Çarşamba 18:24

     


Kardiyolog Profesör Doktor Hasan Güngör, Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa’nın konuğu oldu. Programda özellikle kalp sağlığı hakkında önemli bilgileri izleyiciyle paylaşan Güngör, aşı konusunda da dikkat çekici açıklamalar yaptı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Hasan Güngör, tvDEN’de yayınlanan Baş Başa programına misafir oldu. Programda Gazeteci Emin Aydın’ın sorularını yanıtlayan Güngör, kalp sağlığıyla ilgili merak edilenleri açıkladı. Özellikle kalp sağlığını korumak için yaşam biçiminin önemli olduğuna dikkat çeken Güngör, “Beslenmek ve doymak arasında fark var. Bir somon ekmeğiyle sadece doyabilirsiniz ama beslenemezsiniz. Salatayla hem doyar hem de beslenirsiniz. Biz ekmekle doyduğumuzu zannediyoruz. Özellikle akşamları uyuyana kadar çok sık yiyecek tüketiyoruz. 20 sene boyunca bu şekilde beslendiğimizde de damar hastalıkları baş gösterebiliyor. Bunu değiştirmemiz lazım” dedi.

Beslenmenin yanı sıra hareketin de kalp sağlığı için önemli olduğunu ifade eden Güngör, “Her gün bir saat yürüyüş, yüzme ya da bisiklet sürmek çok faydalı. Günün bir saatini bu şekilde geçirmek sağlığa çok büyük katkılar sağlıyor” diye konuştu.

Aşılarla ilgili bilgi veren Güngör, “Kalp ve damar hastalığı olanlar, kalp yetersizliği hastaları, akciğer rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü kişiler mutlaka grip aşılarını olmalı. Grip yıllardır en çok öldüren enfeksiyondu. Yine aynı kişiler doktorlarına danışarak zatürre aşısı da olmalı. Aynı şekilde biontech aşısının tekrar dozlarını da yaptırmalılar. Bazı hastalara da sinovac aşısını onların özel durumlarına göre öneriyoruz” dedi.

"AŞI OLDUĞU İÇİN KALP KRİZİ GEÇİREN BİR HASTAYLA KARŞILAŞMADIM"

Son günlerde gündeme gelen aşının kalp krizini tetiklediğine yönelik spekülasyonlara açıklık getiren Güngör, “Ben bugüne kadar biontech aşısı olup kalp krizi geçiren hiçbir hastayla karşılaşmadım. Ama şöyle bir durum var; kovid virüsünün kendisi grip gibi geçse bile pıhtılaştırmayı arttırabiliyor. Yani kalp kaslarını etkileyebiliyor. Fakat yapılan araştırmalar biontech aşısının pıhtılaşma ve kalp kasındaki iltihaplanmayı tetikleyebileceği etkisinin çok düşük olduğunu gösterdi. Aşılardan çok kovid virüsünün kendisi kalpte rahatsızlıklara sebep olabiliyor” diye konuştu. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler