Akçaova’da çömlek ateşi sönmüyor
15 Ağustos 2025, Cuma 21:12| Tweet | ||
|
||
Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Akçaova Mahallesi, yüzyıllardır süregelen çömlekçilik geleneğini hâlâ yaşatıyor. Mahallenin “çömlekçilik kalbi” olarak anılan atölyelerinden birinde, Cesur ailesi üç kuşaktır bu mesleğe hayat veriyor. Dededen babaya, babadan oğullara uzanan bu el emeği mirası, bugün Ercan Cesur, eşi, oğulları ve gelinleri ile birlikte sürdürüyor.
“ATALARIMIZIN MESLEĞİNİ AYAKTA TUTUYORUZ”
53 yaşındaki Ercan Cesur, çocukluk yıllarından beri çamurla yoğrulduğunu, yaklaşık 45 yıldır ise ustalık yaptığını anlattı. “Bu meslek bize dedemizden, babamızdan geldi” diyen Cesur, toprağın hazırlanmasından ürünün pişirilmesine kadar tüm aşamaları titizlikle yürüttüklerini ifade etti. Ürünlerin Türkiye’nin dört bir yanına gönderildiğini belirten usta, “Pazarda sıkıntı yok, yeter ki kaliteli ve özverili çalış” dedi.
Toprağın yerel kaynaklardan temin edildiğini, ancak yerleşim alanlarının artması nedeniyle kaliteli hammadde bulmanın zorlaştığını vurgulayan Cesur, ellerinde 5 ila 10 yıl yetecek stok bulunduğunu söyledi. Geçmişte hediyelik eşya üretimi de yaptığını hatırlatan usta, Bodrum Müzesi’ndeki Uluburun ve Şeytan Deresi batık gemi projelerinde çalışmış olmanın kendisi için gurur kaynağı olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği destekli bir projeyle 30 kişiye eğitim verdiklerini, ancak sadece iki kadının usta olabildiğini de sözlerine ekledi.
“SON NESİL BİZ OLABİLİRİZ”
Cesur, aile içinde iki oğlunun, bir yeğeninin ve torununun mesleğe devam ettiğini, ancak dışarıdan yeni çırak yetişmediğini söyledi. “Keşke gençler bu işi öğrense” diyen usta, çömlek ürünlerinin doğal ve sağlıklı olduğunun altını çizdi. Pişirme sürecinin de en az malzeme kadar önemli olduğunu vurgulayan Cesur, “Sanatın yaşatılması lazım, yoksa iyiye gitmiyoruz” ifadesini kullandı.
“ÇAMUR HEM İŞİMİZ HEM STRES İLACIMIZ”
Ailenin dördüncü kuşak temsilcilerinden Murat Cesur ise çocukluğundan beri bu mesleğin içinde olduğunu söyledi. Bir çömleğin yapım süresinin büyüklüğüne göre değiştiğini ifade eden Murat Cesur, “Bazen üç dakika, bazen 15 dakika sürer” dedi. Mesleğin inceliğini el becerisi olarak tanımlayan usta, “Çamurla çalışmak hem stres atmamızı sağlıyor hem de bize keyif veriyor” diye konuştu.
“KADINLAR İSTEDİKLERİ HER ŞEYİ YAPABİLİR”
Evlendikten sonra mesleğe adım atan Semiha Cesur ise 8 yıldır atölyede çalışıyor. Üretilen güveçlerin düzeltme işlerini yapan Semiha Cesur, başta zorlandığını ancak zamanla alıştığını söyledi. Bu işin kendisi için hem üretim hem de hobi olduğunu belirten Cesur, “Kadınlar istedikleri her şeyi yapabilir, yeter ki kendilerine güvensinler” diyerek özellikle kadınlara cesaret mesajı verdi.
ATA MİRASI GELECEĞE TAŞINIYOR
Cesur ailesi, çömlekçiliğin Akçaova’da yok olmaması için ailece çalışmaya devam ediyor. Ustalar, hem geleneksel teknikleri hem de üretim disiplinini gelecek nesillere aktarmak istiyor. Ancak yeni çırak yetişmemesi, bu sanatın geleceği için en büyük tehdit olarak görülüyor.
HABER VİDEOLARI

Aydın’da Özel Medinova Hastanesi’nde görev yapan Ortopedi ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde uzun yıllardır optik sektöründe hizmet

Aydın’da Polis Haftası etkinlikleri kapsamında kurulan tanıtım alanı, vatandaşların

Aydın’da 8 Nisan Dünya Romanlar Günü kapsamında Efeler Kocagür

Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan

Efeler Belediye Meclisi, Nisan ayı ikinci oturumunda ilçeyi yakından ilgilendiren

Aydın’ın Efeler ilçesinde 25 yıldır berberlik yapan Kamil Cura, hijyenin

Aydın’ın Efeler ilçesinde 11 yıldır bıçakçılık yapan Hakkı

Koçarlı Belediyesi’nin bu ayki olağan meclis toplantısı, siyasi dengelerin

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Ayakkabıcılar Çarşısı’nda yıllardır

Aydın’da 5 yaş ve üzeri ticari araçların yasal proje ile otomobile

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) heyeti, Adana programı kapsamında

Aydın’da diş hekimleri odası seçimleri öncesi hareketlilik artarken,

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından

Aydın’ın Efeler ilçesinde 35 yıldır avukatlık yapan Akın Yakan, son romanı

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet

Aydın, aktif fay hatları üzerinde yer alan ve deprem gerçeğiyle yüzleşmek

Aydın’da Avukat Tutku Çalaşyer Yapıcı ve Avukat Elif Çağdemir’in

Aydın’da 33 yıldır çilingirlik yapan Sercan Durmaz, mesleğin bilinmeyen

Aydın’da yerel medya mensuplarına yönelik düzenlenen eğitim programında,

Günümüzde özellikle dijitalleşmenin etkisiyle akran zorbalığında

Aydın’ın Efeler ilçesinde emekliler seslerini duyurmak için harekete

Aydın'ın Efeler ilçesindeki balık hali, kış sezonunu geride bırakırken

Aydın’ın Efeler ilçesinde 1. derece sit alanı içerisinde kalan

Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) yönetimi, Adana Valisi

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Vedat Gündoğan ve

Aydın’da görev yapan Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Nalbant, saç sağlığı

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda esnaflık

Çine Enver Salih Dinçer Sosyal Tesisleri’nin 7 Nisan Salı gününe

Aydın’ın Efeler ilçesine vatandaşlara çocuklarına hangi isimleri

Aydın’ın Efeler ilçesinde emekli ve yaşlılar, günlerini büyük

Aydın’da fizyoterapist Sinem Acıkmaz, son yıllarda fiziksel aktiviteye olan

Aydın'ın ana arterlerini etkileyen Dörtyol ve akıllı kavşak düzenleme

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde sahilde turşu satışı yapan emekli Nedim Selçuk,

Aydın’ın Efeler ilçesinde Aydın-Muğla Karayolu üzerinde meydana









