SON DAKİKA

“Çine’nin çağ atlama zamanı geldi”

17 Ocak 2022, Pazartesi 14:18

     


Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Adayı Ali Örter, çok farklı projeler ile iddialı bir şekilde hazırlandıklarını belirterek, “Her alanda artık Çine’nin çağ atlama zamanı geldi. Buradan net olarak söylüyorum, Çine esnafı şampiyonlar ligine çıkacak” dedi.

Çine Madranspor’un 2012-2015 yılları arası Kulüp Başkanlığını yapan ve kulübün 30 yıl aradan sonra 3.Lige çıkmasında payı bulunan Ali Örter, tvDEN ekranlarında yayınlanan 5G1K programının konuğu oldu. Mart ayı içerisinde yapılması planlanan Çine Esnaf Odası Başkanlığı’na aday olan Örter, ilçenin kalkınması için iddialı bir yönetim ile hazırlandıklarını, Gençlik ve Kadın Kolları yönetimleriyle de tüm esnaf kesimine ulaşan bir yönetim oluşturacaklarını belirtti.

“ÇOCUKLARIMIZA DA GÜZEL BİR MİRAS BIRAKTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

İlk, orta ve lise eğitimimi Çine’de tamamladıktan sonra Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İnşaat Bölümünü bitirdikten sonra Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünü tamamladığını belirten Çine Esnaf Odası Başkan Adayı Örter, “2005 yılından beri Çine’de Zira İlaç, Tohum Gübre Bayiliği üzerine işyerim var. Bu süreçte Esnaf Odası Denetim Kurulu Başkanlığı yaptım ve ondan sonraki 2012-2015 yılları arası Çine Madranspor Kulübü Başkanlığını yaptım. Yönetici arkadaşlarımla beraber 30 sene sonra bize nasip olan bir gurur yaşadık. 1923’ten beri kurulu, Cumhuriyetle yaşıt kulübümüzü 3. Lige çıkarma şerefine ulaştık. Tabi ciddi zorluklar yaşadık ama Çine’miz bize sahip çıktı, arkamızda durdu. El ele vererek hep beraber bu işin üstesinden geldik. Bu güzel tatlı gururu yaşadık, çocuklarımıza da güzel bir miras bıraktığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

“YAPAMAYACAĞIMIZ HİÇBİR ŞEYİ KESİNLİKLE SÖZ VERMİYORUZ”

Pandemi sürecinde Çine esnafının tamamen yalnız ve çaresiz bırakıldığını, bu nedenle Oda Başkanlığına aday olmaya kesin olarak karar verdiğini belirten Örter, “Esnafın adı üstünde en büyük dayanağı Esnaf Odası var, zor gününde de iyi gününde de yanında olmak zorunda. Ama esnafın dayanacak veya tutunacak bir dalı olduğunu düşünmüyorum ve pandemi sürecinde bunu çok iyi bir şekilde gördük. Esnaf çok çaresiz bırakıldı, o süreçte üç tane ekmeğe muhtaç edildi esnafımız. Bu çok onur kırıcı bir davranış. Özellikle zaten bu süreçten sonra adaylığımı daha da ciddileştirdim, iki senedir bunun alt yapısını yapıyorduk ama bu süreçte esnafımızın yalnız bırakıldığını gördükten sonra da artık işe asıldık. Bununla ilgili ciddi projeler hazırladık. Esnafımızın karşısına çıkarken de yapabileceğimiz güçlü projelerle, esnafımızın yalnız bırakılmaması gerektiğini düşünerek bu yola çıktık. Mesela esnafımızın odaya gelip oradan bir belge alıp ekmek almaya gitmemeli, eğer bir iş yapıyorsak Esnaf Odası esnafın ayağına gitmeliydi. Burada bir yanlışlık oldu ve bu bizi daha çok perçinledi. Bu durumdan sonraki süreçte de adaylığımızı ciddi ciddi düşündük ve bundan üç ay dört ay önce de adaylığımızı açıkladık. Adaylığımız ile ilgili çok ciddi ve olumlu tepkiler alıyoruz. İyi bir çalışma gurubumuz var. Geçmişte yaptık, yani kimsenin yapamayacağı ve yapamaz dediği şeyleri ekip ruhuyla, takım ruhuyla yapabildik. Bunu da çok rahatlıkla yapabiliriz. Yapamayacağımız hiçbir şeyi kesinlikle söz vermiyoruz. Esnafımıza her hafta sosyal medyadan açıkladığımız projelerimiz var. Bunları daha sonra esnafımıza giderek, konuşarak, onlarında istekleri, fikirleri doğrultusunda bunları daha da olgunlaştırıp esnafımıza projelerimizi sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

“BUNUN İÇİN KAPILARINI KALDIRIYORUZ”

Esnafın kayıtlı oldukları odayı sadece aidat olan bir kurum olarak gördüklerini belirten Ali Örter, bu algının değiştirileceğini iddia ederek, “Mesela ilk önce şunu söyleyeyim, ilk projemiz esnafımız bir kere odayı kendi evi gibi görecek. Bunun için kapılarını kaldırıyoruz, Esnaf Odası’nın bir kapısı olmayacak. Biz o kapıları kaldırıyoruz. Esnafımız istediği anda, istediği zamanda, istediği dakikada bize ulaşabilecek ve istediği her şey çok rahatlıkla kendi eviymiş gibi çok rahatlıkla işleri çözülecek. Çünkü şu pandemi sürecinden sonra gördüğümüz şu, esnafımız odaya soğuk bakıyor. Sadece aidat verilen, senede aidatını yatırılan bir kurum gibi görüyor ama biz bu kabuğu kıracağız. Artık esnafımızı tekrar bağlı olduğu kutruma sevgisini, saygısını, gücünü göstererek, yani o ahilik kültürünü daha geniş söyleyeyim tekrar harekete geçireceğiz. Yapacağımız projelerimiz, güzel hazırladığımız bazı projelerimiz var. Mesela basit usuldeki esnafımızın muhasebe ücretinin bu günkünden daha aşağıda olacak bunu net söylüyorum. Ondan sonra e-ticaret iş hayatında önemli yer almaya başladı. Esnafımızın büyük imkanlar sağlayan bu e-ticaret internet hizmetini odanın bünyesinde Çine’de sağlayacağız. Bir avukatlık sistemi getiriyoruz, esnafımızı koruma altına alıyoruz. Esnafımızın danışacağı, bilgi edineceği odamızın Avukatı olacak ve bu şekilde esnafımız kendini daha güvende hissedecek. Esnafımızı avukatlık sistemiyle koruma altına alıyoruz ve odamız avukatı esnafımızın emrinde olacak. Sağlık projemiz var. Doğal afettir, iş kazasıdır, yangındır gibi durumlarda Allah göstermesin ama maalesef bunlar başımıza gelebiliyor, bu tarz olaylarda maddi ve manevi olarak Esnaf Odası esnafımızın yanında olacak. Sanayi sitemizin esnaflarıyla görüştüğümüzde, bizden bir talepleri oldu. Belli aralıklarla ilçemize seyyar olarak gelen TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonunu, ilçemizde sabit olarak kurulması isteniyor. Bu konuda ciddi bir çabanın içinde olacağız, yani o prosedürleri aşmaya çalışacağız. Bunu gerçekleştirdiğimizde hem Muğla-Aydın Karayolu üstü olduğu için sanayi sitemizdeki esnafa da canlılık getireceğiz hem de ilçe halkımız Aydın merkeze gidip gelmekten kurtulacak. Muayene esnasında karşılaşılan kusur olduğunda vatandaşımız gidip gelmekten kurtulmuş olacak” dedi.

“DESTEK VERMEK AMACI İLE YÜZDE 10 İNDİRİM YAPACAĞINI SÖYLEDİ”

Kendisinin adaylığını destekleyen Aydın Lider Okulları Kurucu Başkanı Engin Polat’ın verdiği sözü de hatırlatan Ali Örter, “Samimiyetimiz ve dostluğumuzdan dolayı Lider Okulları Kurucusu Engin bey bizlerin yanında olmak istedi. Çine Esnaf Odası’nın yanında ve bizim adaylığımız sürecinde de desteğini sağlamak için Lider Okulları olarak Çine esnafının, üyelerimizin çocuklarının eğitimlerine destek vermek amacı İle yüzde 10 indirim yapacağını söyledi. Bu da beni çok mutlu etti. Ayrıca, yurtdışına giden üyelerimiz olabilir, gelen yabancı vatandaşlar ile iletişim kurabilmek için, tatillere gidildiğinde üyelerimizin kendileri ve birinci derece yakınlarını, artı çocuklarına ücretsiz İngilizce eğitimi vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“DEVLETTEN GELEN PAY ARTIYOR VE YATIRIMLARIN ÖNÜ DE AÇILIYOR”

Göreve geldiklerinde öncelikle onursal bir danışma kurulu kuracaklarını dile getiren Ali Örter, “Bu yılarca esnaflık yapmış büyüklerimizden oluşan, tecrübeli esnaflarımızdan oluşan bir onursal danışma kurulu kuracağız. Artı bir kadın kolları bir de gençlik kolları gibi bir kollarımız olacak. Bunun haricinde tabi ki şimdi dokuz tane yöneticinin hepsini her meslek gurubu temsil etmiyor. Mesela yüz tane meslek varsa mecburen dokuz kişiyi yönetime almak zorundasın. Bizde bunu nasıl yapabiliriz diye düşündük, kafa yorduk ve bu modeli çıkardık. Her meslek gurubundan bir arkadaşımızı yönetici olarak toplantımıza davet edeceğiz. Sorunlarını dertlerini orada dinleyip çözüm bulacağız. Geniş kapsamlı bir oda olacak. Yani aidat ödenmeye gidilen kurum kültüründen tekrar ahilik kültürüne dönüp, ciddi bir oda konumuna getireceğiz. Esnaf Odası güçlü olursa bugün Çine’ye bir organize sanayi kuruluyor. Bizim odamızın güçlü olması demek, organize sanayide bizim de güçlü olmamız demek. Hem orada yapılacak olan işler esnafımıza gelir ve hem de oradaki firmalardan Çineli vatandaşların çalıştırılması için belli kotalar isteriz. Böylelikle nüfusumuzu Çine’de tutacağız, nüfusumuzu Çine’de tuttuğumuzda 50 binin üstüne çıkıyoruz ilçe olarak. 50 binin üstüne çıkan nüfus ile ister istemez devletten gelen pay artıyor ve yatırımların önü de açılıyor” diye konuştu.

“ARTIK ÇİNE’MİZİN PARASI ÇİNE’DE KALSIN”

Pazarcı esnafı ile ilgili de projelerinin olduğunu belirten Çine Esnaf Odası Başkan Adayı Ali Örter, “Diğer ilçelere giden pazarcı esnafımız, diğer il ve ilçelerin oda yönetimi karşılaşan sorunu yerinde ve anında çözüldüğünü ama kendilerine böyle bir destek olmadığından dert yanıyor. Biz pazarcı esnafımızın gittikleri yerlerde karşılaştıkları sorunların anında çözümü için orada olacağız. Bunu da net olarak ifade ediyorum. Ayrıca, sizin aracılığınız ile bu kampanyamızın start tını veriyorum, ‘Alış Verişini Yerel Esnaftan Yap’ kampanyasını Çine’mizde hayata geçiriyoruz. Yerel esnafımıza sahip çıkacağız, çünkü en zor zamanımızda biz bir oluyoruz. Buradan hem bu yerel esnafa sahip çıkmakla beraber tekrar bir hareketlenmenin olacağını düşünüyorum. Artık Çine’mizin parası Çine’de kalsın. Biz yapacaklarımızı odamızın genel kurul gününe kadar anlatacağız. Taktir esnafımızın. Ben umutluyum, çünkü ilk önce kendime güveniyorum sonra arkadaşlarıma güveniyorum. Allah büyük. Her alanda artık Çine’nin çağ atlama zamanı geldi. Buradan net olarak söylüyorum, Çine esnafı şampiyonlar ligine çıkacak” açıklamalarında bulundu. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler