"Halka danışıyoruz diyerek bir dayatma söz konusu"

17 Kasım 2021, Çarşamba 12:30

     


Aydın Mimarlar Odası Eski Başkanı Cemre Şahin Kazıcı, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin hazırladığı projeler hakkında, “Kuşadası TARİŞ alanı ve Efeler Mimar Sinan Mahallesi’nde 31 dönümlük bir alan var ve Büyükşehir Belediyesi bu alanlar için bir proje hazırladı. Bu alanlar için halk oylamasına gidildi. Fakat halk oylaması yer yer sorunlu bir konudur. Bazı konular halka danışıyoruz diyerek bir dayatma oluyor aslında” dedi.

Aydın Mimarlar Odası Başkanlığı görevini 2017 yılından bu yana yürüten ve geçtiğimiz hafta sonu yapılan kongrede tekrar aday olmayan Yüksek Mimar Cemre Şahin Kazıcı, tvDEN ekranlarında her hafta farklı bir konuğun katıldığı 5G1K programının konuğu oldu.

“BU GÖREVİMİ DEVRETMEM GEREKİYORDU”

Aydın Mimarlar Odası Başkanlığı görevini 13 Kasım 2021 Cumartesi günü devreden Yüksek Mimar Cemre Şahin Kazıcı, 2017 yılında devraldığı Başkanlık görevini layıkıyla yapmaya çalıştığını belirterek, “Aydın Mimarlar Odası Başkanlığı görevine getirildiğimde 26 yaşındaydım ve Türkiye’nin en genç Mimarlar Odası Başkanıydım. Görev sürem boyunca bir tanesi ara kongre olmak üzere toplam 3 seçimli Olağan Kongre yaşadım. Hafta sonu yaptığımız kongrede bu görevimi devretmem gerekiyordu. Genç arkadaşlarımız bu görevi yapmak istemediği için hem meslek hem de başkanlık tecrübesi olan eski Başkanlarımızdan Tuncer Saray’a bu görevi devrettim” dedi.

“KADINLARIN ESTETİK BAKIŞ AÇILARI ÖN PLANDA”

Mimarlık mesleğini kadınların daha çok tercih ettiğini dile getiren Cemre Şahin Kazıcı, “Mimarlık tarihteki en eski mesleklerden birisi. İnsanlar barınmaya ve korunmaya ihtiyaç duyuyorlar. Bu anlamda da mimarlık hem teknik gereklikleri hem de estetik gereklilikleri ihtiyaç duyulduğu için sanatsal bir alanı temsil ediyor. İlk dönemlerde barınma ihtiyaç duyuluyordu ve o zamanlar erki bir meslek olarak anılıyordu. Fakat son dönemlerde sağlamlığın yanı sıra estetik bölümü ve görsellik ön plana çıkmaya başladı. Kadınların estetik bakış açıları ön plana çıktığı için kadınlar bu yöne eğilimleri artmış oldu. Şuan odamızda erkek sayısı daha fazla ama kadın mimar sayısı gittikçe artıyor” diye konuştu.

“KENT AKTÖRLERİ VE SİYASİLER, MİMARLAR OLDUĞUNU UNUTUYOR”

İlk göreve geldikten sonra ‘Bu kentin mimarları var’ çalışması başlattıklarını kaydeden Kazıcı, “Bizim Mimarlık haftası Ekim ayının ilk haftasıdır ve bu kapsamda atölyeler serimiz olmuştu. Aslında bu 4 yıla yayılan ve ‘Bu kentin Mimarları var’ söylemimiz vardı. Kent aktörleri ve siyasiler, mimarlar olduğunu unutuyor bu kentte ve kendileri mimarlık yapmaya çalışıyorlar. Biz hatırlatalım deyip böyle bir yola çıkmıştık. Bu anlamda da sadece insanların değil, hayvanlarında tüm ihtiyaçlarını düşünerek ve hayvan psikolojisini göz önünde bulundurarak hayvan barınakları atölyesi oluşturduk. Hayvanlarımız için barınak ve sığınak çalışmamızı 7 Ekimde gerçekleştirdik. Bu çalışmamızda Aydın Veteriner Hekimleri Odası da yanımızda bulundular. Bu konuda bize danışmanlık verdiler. Hayvan anatomik yapısı, psikolojik ihtiyaçları ile ilgili ve biz mimarlar olarak da bunu tasarladık. Sonuç ürünlerimizi son kongremizde de sergiledik. Bunu da kent aktörlerine sunup, sokaklarına, parklarına yerleştirelim ve bir farkındalık oluştursun istiyoruz. Önümüzdeki dönem bu projeler devam edilecek” açıklamasında bulundu.

“BİR RANT ELDE ETMEK İÇİN TOPRAĞIN KULLANILMASI SÖZ KONUSU”

Türkiye’de ve Aydın’da mimarların yaşadığı sorunları aktaran Kazıcı, “Bir dönem ülkenin ekonomik lokomotifi inşaat alanıydı ve bu dönemde mimarlık bölümüne çok fazla talep oldu. Bir yılda sadece 8 bin 500 üniversitelerden mezun oldu. Fakat sadece 8-9 tane mimar KPSS sonucu kamuya yerleşebildi. Yerel yönetimlerde ve iş verenlerde mimarlık çok basit gözüyle bakılıyor. Daha çok müteahhit ve mimar işbirliğinde yürüyor mesleğimiz ama biraz daha katılımcı olunması lazım. Özellikle vatandaşın da üretim sürecine dahil olması lazım hem özel hem de kamu projelerinde. Fakat işverenlerin motivasyonları, maddi motivasyonlar oluyor. Bu sadece özeldeki işverenlerde değil, belediyelerde de aynı şekilde. Biz bu dönem onlarla da mücadele ettik. Bir rant elde etmek için toprağın kullanılması söz konusu. Biz bu projeyi ürettik diyebilmek için kentte hiç olmaması gereken bölgelerde projeler üretiliyor. Oradan siyasi ve maddi bir rant elde etmek için. Özelde ise işverenlerin herhangi bir eğitim şartı yok. Bugün bir inşaat yapabilmek için maalesef okuma yazmayı bilmeyen, bu bilgiye haiz olmayıp da inşaat yapmaya çalışan işverenlerde var. İnanın ruhsatlara imza atamadığı için parmak basıyorlar” ifadelerini kullandı.

“BİZİM PROJELERİMİZ VE FİKİRLERİMİZ HİÇ DİKKATE ALINMADI”

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği projeler hakkında önerilerde bulunduklarını, fakat bu önerilerinin dikkate alınmadığını belirten Cemre Şahin Kazıcı, son olarak şunları kaydetti:

“Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile hiçbir iletişim sorunu yaşamadık. Ancak, bizim projelerimiz ve fikirlerimiz hiç dikkate alınmadı. Biliyorsunuz Efeler Mimar Sinan Mahallesi’nde 31 dönümlük bir alan var ve Büyükşehir Belediyesi bu alan için bir proje hazırladı. Eski Spor Tesislerinin yer aldığı bu alan için halk oylamasına gidildi. Fakat halk oylaması yer yer sorunlu bir konudur. Efeler Belediyesi’nin de eski Minibüs Garajı alanı için böyle bir çalışması olmuştu. Bazı konular halka danışıyoruz diyerek bir dayatma oluyor aslında. Halk oylamasında yeşil alan çıkıyor. Tabi ki yeşil alan çıkar, çünkü halkın isteği bu yönde olur ama bu alan gerçekten yeşil alan olmalı mı? Kuşadası’nda da keza TARİŞ alanı için bir oylama yapıldı ve yeşil alan tercih edildi. Fakat orada şuan bir bina yükseliyor. Kuşadası Mimarlar Odası Temsilciliğimizin bir davası söz konusu. Bu projeler hakkında mimarlar olarak biz de halka bir proje sunmak isteriz. Yapmak bizim görevimiz değil ama biz de halka fikrimizi sunmak isteriz." (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler