Çok yaşa Kaymakam abla
19 Temmuz 2021, Pazartesi 11:17Tweet | ||
![]() |
Aydın'da görev yaptığı süre içerisinde de 'Karacasu'nun sıra dışı kadın Kaymakamı' olarak anılıyordu, Güher Sinem Büyüknalçacı. Vaktini makam odasının dışında geçiren nadir yöneticilerden...
Bir yıl önce Diyarbakır Çınar’a kaymakam atandı. İlk olarak ‘Halkla iç içe yaşamalı’ diyerek koruma ve eskort ekibini kaldırdı. Çocuklarla oyun oynadı, onları doğru anlamak için Kürtçe öğrenmeye başladı. Güher Sinem Büyüknalçacı “Çınar’ın ablası” oldu.
Hürriyet'in haberine göre, Diyarbakır’ın 76 bin nüfuslu ilçesi Çınar’da her şey, bir yıl önce atanan 42 yaşındaki bekar Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçacı ile değişti. İlçenin ilk kadın kaymakamı olan Büyüknalçacı, devlet ile halk arasında oluşan duvarı yıktı. Koruma ekibini kaldıran, trafikte eskort kullanmayan Büyüknalçacı, beldeleri, köyleri, mahalleleri, sokakları tek tek gezip vatandaşla buluştu. Sokak aralarında çocuklarla top oynayıp bisiklet süren, makam katını kadınlara ve çocuklara açan Büyüknalçacı ile ilk başta kendisine mesafeli yaklaşan Çınar halkı bütünleşti. Daha önce devlet görevlilerini görünce yol değiştiren, dışarıdan içeriye kaçan Çınarlılar, şimdi Büyüknalçacı’yı görünce önünü kesip evlerine çaya-kahveye davet ediyor.
Mahalle arasında futbol oynadığı çocukları akşamları evinde, gündüzleri ise bir saat kaymakamlıktaki makamında ağırlayan Büyüknalçacı, makam koltuğunu çocuklara bırakıyor, sinema günü belirleyip onlarla filmler izliyor. Türküler söyleyerek vakit geçirdiği çocuklarla iletişim kurmak için Kürtçe öğrenmeye de başlayan Büyüknalçacı, “Çocuklarla, buradaki vatandaşlarla iletişim kurmak için aracı kullanmak istemiyorum. Şimdi çocuklar bana Kürtçe öğretiyorlar, henüz başındayım. Hoş geldin, adın ne? Kaç yaşındasın? Nasılsın? Seni seviyorum gibi kelimeleri öğrendim. Nasip olursa yakın zamanda onlarla sohbet edecek, dertlerini dinleyip konuşacak kadar Kürtçe öğrenirim” diyor.
KIZLARIN UMUDU
İstanbul’da doğup büyüyen Büyüknalçacı köyleri, mahalleri gezip, vatandaşlarla da buluşuyor. Halkın dertlerini dinleyen Büyüknalçacı, kahvehanelerde, çay bahçelerinde erkeklerle oturup çay, kahve içip uzun sohbetler yapıyor. Kız çocuklarının okuması için gece-gündüz demeden ev ziyaretleri yapan Büyüknalçacı, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Kızlarımızı okula kazandırmak için ailelerle sürekli görüşüyorum, onlara kendimi örnek gösteriyorum, ‘Bakın kızınız da kaymakam, hâkim, savcı, avukat, mimar, mühendis olsun’ diyorum. Kız çocuklarının neler başaracağını anlatıyorum. Kızlarını okula gönderenlere maddi destek sağlıyoruz. Yeter ki kızlarını okula göndersinler. Kadın kaymakam olmam nedeniyle baya bir yol aldık. İnşallah burda görevde olduğum süre içinde tüm kızlarımızı okula yazdırmış oluruz.”
KADINLARI DİNLİYOR
Büyüknalçacı, başta kadınlar, engelliler olmak üzere vatandaşların yaşadıkları sorunları bizzat dinleyip, çözüm bulmak için ‘halk günü’ uygulaması da başlattı. Haftanın bir günü kaymakamlık makamında vatandaşları ağırlayan Büyüknalçacı, tek tek sorunlarını dinleyip, notlar alarak kısa sürede çözümler üretiyor. İlçedeki kadınlara hem iş hem de gelir kapısı olsun diye Kadın Kooperatifi kurdu. Çınarlı kadınların işlettiği kooperatif, gıdadan, yemeğe birçok ürünü üretip pazarlıyor. Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın da kadın kooperatifine üye yapılmasıyla, kooperatiften elde edilen gelirin bir bölümü de bu sayede Çınarlı ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. Büyüknalçacı, “Vatandaşların birçok sorunları olduğunu gördüm. Gelsinler, sorunlarını bizzat anlatsınlar diye böyle bir uygulamaya geçtik. Bir günümü onlara ayırıyorum, dertlerini sorunlarını dinliyorum. Çözümler üretiyoruz. Kaymakamlık binasını bilmeyen kadınlarımız şimdi sorunları olmasa da ziyaretime, sohbet etmeye geliyorlar. Beni kızları, çocukları gibi görüp, sarılıyorlar” diyor.
YILIN İDARECİSİ
Türk İdareciler Derneği’nce yılın idarecisi seçilen Büyüknalçacı, 2 çocuklu ailenin tek kızı. Engelliler ile ilgili yürüttüğü çalışmaları tez konusu olan, Çınar’da da engelliler ve ailelerine yönelik projeler başlatan Büyüknalçacı, sadece engellileri değil aynı zamanda ailelerini de içinde olduğu çalışmalara öncülük ediyor. Büyüknalçacı, “Ben Çınar’ı, Çınar da beni sevdi. Her kapıyı çaldım. Çınarlı çocuklarımla oyun arkadaşı oldum, ben onların ‘kaymakam ablaları’, onlarda benim kardeşim oldu. Onlar beni, ben onları görmeden günü bitirmiyoruz” dedi.
ÇEŞME DEĞİL, ÇINAR
Kaymakam Büyüknalçacı, Türkiye’de çok az kullanılan Güher isminin hikâyesini de anlattı: “Babam, kız çocuğu olmasını çok istemiş. Kız beklerken ağabeyim olmuş, sonra ben olunca sevincini, sevgisini göstermek için ‘yüreğimin inci tanesi’ anlamına gelen ‘Güher Sinem’ ismini koymuş. Derslerinde başarılı olan yaramaz bir çocuktum. Kaymakam olmaya 13 yaşında karar verdim. ‘Kaymakam olacağım insanlara yardım edeceğim’ diyordum. Nasip oldu. Hep Doğu’da veya Anadolu’da görev almak istemişimdir. Çeşme değil Çınar’da görev almam beni mutlu ediyor.”

tvDEN ekranlarında Emin Aydın sunuculuğunda yayınlanan Baş Başa programının konuğu

Didim’in muhteşem doğası benzersiz havası ve mitolojik dönemin tanrılarını

Gazeteci Mehmet Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programına

Adil Yaşam Derneği Başkanı Muhammed Haluk Çavuşoğlu, 81 ilde adli mahkumlara

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının

Gazeteci Mehmet Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının

tvDEN ekranlarında Emin Aydın sunuculuğunda yayınlanan Baş Başa programının konuğu

Gazeteci Mehmet Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Gündem Özel

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının

QUA Granite Dünya İç Mekanlar günü kapsamında Akdeniz Üniversitesi

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına,

Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler'in annesi Ayşe Güler vefat etti. Başkan

tvDEN ekranlarında Servet Töz sunuculuğunda yayınlanan Fikrim Var programının

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının

tvDEN'de Gazeteci Mehmet Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Avrupa'daki

tvDEN ekranlarında Servet Töz'ün hazırlayıp sunduğu Fikrim Var programının

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına,

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının

Üretim ve ürünleri için hayat boyu sürdürülebilirlik

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının

Aydınlı iş insanı, Eşin Group Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Eşin, iftar yemeği

Aydın Atatürk Devlet Hastanesi yönetimi tarafından iftar programı düzenlendi.

Aydın’da Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) polisleri, yiyecek bulmakta zorluk çeken

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programına,

tvDEN'de gazeteci Emin Aydın, Serhan Seyhan ve Servet Töz'ün hazırlayıp

Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının

tvDEN'de gazeteci Emin Aydın, Serhan Seyhan ve Servet Töz'ün hazırlayıp

tvDEN'de Gazeteci Mehmet Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programının

tvDEN ekranlarında yayınlanan, Hazel Bayık'ın hazırlayıp sunduğu Sağlık Vakti

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi İdari Bilimler

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Köşk Meslek Yüksekokulu

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman

Aydın’da görev yapan Doktor Betül Akçanal, 9-10 Nisan 2022

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesinde Cuma namazı

Çine’de sürücüsünün uyuduğu iddia edilen kamyon

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy’un koordinatörlüğünde