“Belediyenin hiçbir katkısı yok”

20 Ekim 2021, Çarşamba 13:54

     


Eski Aydın Belediye Başkanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hüseyin Aksu, Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Emin Aydın’la Baş Başa” programının konuğu oldu. Aksu, hazırlamış olduğu projeler hakkında, projelerin hiçbiri hayal olarak vasıflandırılmamalı” dedi.

“PROJELERİN HİÇBİRİ HAYAL OLARAK VASIFLANDIRILMAMALI”

Gazeteci Emin Aydın’ın Geçen hafta konuştuğumuz Didim Projesi ile ilgili eleştiriler var. Hüseyin Aksu hayal kuruyor onlar gerçekleşmesi imkansız projeler dediler. Buna yorumunuz nedir sorusuna Aksu, “Tabi onların içinde çok çarpıcı projeler var Venüs Projesi gibi. Onlar belki Didim’in kalkınması için hazırladığımız diğer projelerin içinde daha orta vadeli belki de uzun vadeli projeler olabilir. Birden bire o kadar büyük projelerin hepsini birden tanıtınca vatandaşlarımız öyle bir duyguya kapılmış olabilirler ama ben kendilerine şunu düşünmelerini tavsiye ediyorum, 1994 seçiminde ben siyasete girdim. O zamanda çıkıp Aydın’da cezaevini kaldıracağımı, Tariş’in fabrikasını kaldıracağımı, genelevi kaldıracağımı, Mimar Sinan Mahallesi gibi çok modern mahalleler kuracağımı söylediğim zaman, hazırladığım projeleri sunduğumda da aynı tepkiyle karşılaşmıştım. İşte hayalleriniz burada gerçek oldu. Aydın’da 500 bin ağaç dikeceğimizi şehri bir bahçeye çevireceğimizi söylediğimiz zaman da yine rüya görüyor diyenler çıktı ki 1994 yılının şartlarında Türkiye’nin halini bir düşünseniz Türkiye bitmiş, Başbakanlık genelge yayınlıyor resmi kurumlara diyor ki benzin alamazsınız dosya kağıdı alamazsınız. Böyle bir ortamda çıkıyor Hüseyin Aksu bunları anlatıyor hayal görüyorsunuz diyorlar. Şimdi Türkiye’nin tabi ki imkanları çok değişti. Bugün anlattığımız projelerin her biri en büyüğünden en küçüğüne kadar hiçbiri hayal olarak vasıflandırılmamalı. Hepsi yapılabilir projeler” yanıtını verdi.

“ADETA BİR AVM GİBİ UYGULANACAK”

Aksu, “Bir toptancı hali ve soğuk hava tesisleri projesi var. Latmos Üniversitesi’nin Didim kampüsü alanı da var. Üniversite ile sanayi iç içe. Birde Didim ormanı var. Şehirle sanayi bölgelerini tecrit eden bir bant. Bu Didim ormanı dediğimiz dört buçuk milyon metrekare yoğun bitki ve ağacın bulunduğu çok büyük bir park. Aydın’ın en büyük parkı olacak bu. Onun önünde de Didim’de yeni kurulacak olan Mimar Sinan Mahallesi emsali modern bir mahalle. Didim’de balıkçılık önemli. Didim’in bir balık barınağı var onun büyütülmesini geçen hafta incelemiştik. Organik ürünler ve köylü pazarı diyoruz. Bu yine bant halinde Akyeniköy ile Akköy arasında Didim kavşağından ayrıldığınız zaman Söke yolundan yolun iki tarafında organik ürünler ve köylü pazarı. Bu Akyeniköy ile Akköy’ün ekonomisini Didim ekonomisine entegre eden bir projedir. Bu öyle yolun kenarında milletin sergi açtığı bir yer değil. Adeta bir avm gibi uygulanacak. Lisanslı depoculuk Aydın’da keşfedilemedi. Lisanlı depoculukta bir ürünün depolanması çok önemli. Stokçulukla mücadelenin birinci şartı kayıt altında lisanslı hangi ürün olursa olsun onun depolanmasındaki iklim koşullarını, hava sıcaklığını ve rutubeti kontrol eden sisteme lisanslı depoculuk sistemi deniyor. Devlet bunlara lisans veriyor ve bu kişiler sizin ürünlerinizi depolayıp muhafaza ediyorlar. Siz ondan sonra pazarlamakta ve dağıtımda kolaylık çekiyorsunuz” dedi.

“PARK VE AĞAÇLANDIRMAYA ÇOK ÖNEM VERİYORUM”

Aksu, “Park ve ağaçlandırmaya çok önem veriyorum. Bir şehrin kurulması ve gelişmesinde parklar ve ağaçlandırma o şehrin nefes almasını sağlıyor. Şehrin yarattığı o kargaşayı, hava kirliliğini önleyen bir unsura dönüşüyor. Didim’de Doğal Yaşam Parkı Projesi var. Bu proje bir milyon yedi yüz elli metrekare. İçinde bir uluslararası fuar alanı, kent müzesi, aquapark, akvaryum, lunapark, spor alanları, koşu ve bisiklet parkurları, içinde 300 bin ağaç, suni gölet ve su oyunları merkezi var. Didim Doğal Yaşam Parkı Didim’in kendi yerleşmesi içindeki en büyük park. Didim Ormanı Parkı bunun 3 katı. Kent Müzesi dediğimiz etnografya müzesi var, o kentin tarihi ile ilgili unsurlar var. O kentin tarihinde geçmişteki kullanılan alet ve sanayi araçları var. Bir takım tesisleri siz cazibe merkezlerinin içine koymazsanız insanlar gitmez. Dağın başına müze yaparsanız hiç kimse gitmez. Aydın’da da yaptık dağın başı değil ama buna rağmen gidilmiyor. Dolayısıyla hareketlilik olan yerlere götüreceksiniz. Mesela Forum’un oraya yapmış olduğum Arkeoloji Müzesi’ni çok düşük sayıda kişi ziyaret ediyor. Bunun bir nedeni de Forum’un binasının müzeye sırtını dönmüş olması. Forum’un projesi bana göre külliyen yanlış bir proje. Bir tarafında otopark, bir tarafında müze, iki tarafa da sırtını dönmüş, ortasına bir koridor açmış bütün millet orada birbirini seyrediyor, yani çevreden kopartılmış. Binaya dışarıdan baktığınız zaman depo gibi gözüküyor” dedi.

“BİZİM BİR HALKEVLERİ MODELİMİZ VAR”

Aksu, “Didim’deki kültürel yapıyı korumak için bizim bir Halkevleri modelimiz var. Mahallelerde halkın katılabileceği, şehrin merkezindeki bir kültür merkezine çok insan gitmiyor. Mahalle ölçeğindeki yapacağımız bu Halkevi dediğimiz modelleri 11 tane belirledik. Aşağı yukarı 10 bin metrekare bir alanda her mahalleye bir tane yapmak istiyoruz. İçinde Belediyenin bir şubesi, sağlık merkezi, sosyal yardım merkezi, gençlik merkezi, kadın eğitim merkezi, kültür merkezi, halk eğitim merkezi, çocuk yuvası, kreş, anaokulu, çocuk üniversitesi, kadın sığınma evi, emekli lokali, hobi bahçeleri, meslek kursları, özürlülerin eğitim merkezleri, sanat atölyeleri, spor tesisleri var. Her mahallede bunu içeren 10 bin metrekarelik bir alanda böyle bir tesis olsa halk oraya gitmez mi? Çocuklar da çocuk parkına değil oradaki parka gider. Burada aşağı yukarı halkın bütün dertlerine deva olabilecek unsurlar var. Bunun biz Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz. Aydın’da da her ilçemizde bu projeden belli sayıda yerleştirdik” dedi.

“3 TANE DEVLET ÜNİVERSİTESİ İSTİYORUZ AYDIN’A”

Aksu, “Sağlık projeleri var. 600 yataklı bir Şehir Hastanesi var. Bunun helikopter ambulansı var. Uluslararası sertifikasyonu var. Çünkü burada bir termal merkezi kuruyoruz. Termal merkezine paralel olarak sağlık turizmine açacağız Didim’i. Dolayısıyla böyle bir hastane Didim için büyük değil. Makul ölçekli 600 yataklı bir hastane. Engellilerle de ilgili projelerimiz var. Üniversitede eğitim projelerimiz de var. Bizim Aydın Büyükşehir’in Eğitim Master Planı’nda sarı gösterdiğimiz yerler ortaöğretim kampüsleri. Yani liselileri bir araya getirdiğimiz kampüsler. Bir tane devlet üniversitesi var. 3 tane devlet üniversitesi istiyoruz Aydın’a. Biri Söke’de, biri Nazilli’de biri merkezde. 3 tane de vakıf üniversitesi istiyoruz. Biri Karacasu’da biri Germencik’te bir tanesi Kuşadası’nda bir tanesi Didim’de. Devlet üniversitesinin Didim’de yeri olacak, vakıf üniversitesinin de kampüsü olacak. Latmos Üniversitesi’nin Didim kampüsü 2 milyon 750 metrekarelik bir alanda 5 fakülte, 15 bin öğrenci kapasitesi ve 5 bin kişilikte öğrenci yurtları olarak planlanmış” dedi.

“BELEDİYENİN HİÇBİR KATKISI YOK”

Aksu, “Bugün Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı sosyal belediyecilik değildir. Tam anlamıyla oy avcılığıdır. Kamu kesesinden ulufe dağıtmaktır. Aydın hizmet alamıyor, Aydın ihtiyacı olan alt yapı, katı atık, sıvı atık, trafik, ulaşım, otopark, yeşil alan, sosyal tesisler, eğitim ve sağlıkla ilgili belediyenin hiçbir katkısı yok. Bunların hiçbirinin yapılmayışının bir tek nedeni var o da şu, bir tanesi Aydın’ın her köşesinde tam 20 bin tane bilboard, totem ve reklam panosu var. Üzerinde malum kişinin fotoğrafları ve reklamları var. Ne hakkınız var devletin parasıyla kendi reklamınızı yapmaya yaptırmaya? Kaynakları eriten emen yok eden birinci unsur bu. İkincisi de, oy toplamak için köylere araba gönder, içinde hediyelik eşyalar var. Sen belediyeciliğin gerçek görevini bırak, git kendi oy avcılığın için belediyenin bütün kaynaklarını kendi reklamına ve dağıttığın hediyelere yatır ondan sonra da Aydın hizmetsizliğe mahkum olsun, Aydın trafik problemlerinin içinde boğulsun, işsizlikte inim inim inlesin, esnaf kan ağlasın kalkınamamış bir Aydın’la karşı karşıya kalalım.” dedi. (ELİF DUMANOGLU)







 
Son Eklenen Haberler