''Hepimiz bu geminin içindeyiz”
21 Ağustos 2025, Perşembe 18:47Tweet | ||
![]() |
Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun aylık olağan toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Başkan Mehmet Kendirlioğlu, “Üreticiden ihracatçıya kadar hepimiz bu geminin içindeyiz. Bu nedenle koordineli hareket etmek büyük önem taşıyor” dedi.
İncirliova Ziraat Odası ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, İncirliova Kaymakamı İlhan Abay, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ayhan Temiz, İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Özkul, İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Oğuzhan Ülgüdür ve çok sayıda ilçe ziraat odası başkanı katıldı.
Toplantıda üretici paydaşlarına, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Özkul, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İncir ve kestane fidanı üretiminden ıslah çalışmasına, deneme üretiminden satışına kadar çok yönlü çalışmalar yatıklarını ifade eden Özkul, incir ve kestane üretimi ile ilgili istatistikleri de paylaştı.
Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, tarımda paydaşların birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekti. “Üreticiden ihracatçıya kadar hepimiz bu geminin içindeyiz. Birimizin yaptığı bir hata, tüm paydaşları etkileyebiliyor. Bu nedenle koordineli hareket etmek büyük önem taşıyor” diyen Kendirlioğlu, incirin Aydın için değerini de vurguladı:
“Kutsal kitaplarda dahi adı geçen bu nadide ürünümüzü daha değerli hale getirmek, dünyaya daha iyi tanıtmak ve çiftçimize katma değer sağlamak adına elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Sürekli gündem oluşturuyor, çalışmalarımızı en üst düzeyde sürdürüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu konuda seminerler düzenlemeyi de hedefliyoruz. Çünkü bilgi çok değerli ve biz bu bilgileri üreticilerimizle paylaşmak istiyoruz.”
“REKOLTE ORTALAMA, KALİTE YÜKSEK”
Hasat döneminin başladığını belirten Kendirlioğlu, rekolte tahminlerini de paylaştı:
“Rekolte çalışmalarımız da bitmek üzere. Şu anki öngörümüz, rekoltenin geçmiş yılların ortalaması düzeyinde olacağı yönünde. Ancak sevindirici olan taraf şu: Bu yıl incirin kalitesinin çok daha yüksek olacağı yönünde güçlü bir beklentimiz var.”
Hasadın yaklaşık yüzde 20-25 oranında tamamlandığını aktaran Kendirlioğlu, sürecin yüksek rakımlı bölgeler de dikkate alındığında Eylül sonuna kadar devam edeceğini ifade etti.
“PAMUK STRATEJİK BİR ÜRÜN”
İncirin yanı sıra pamuğun da gündemlerinde olduğunu dile getiren Kendirlioğlu, “Pamuk hasadı da yaklaşıyor. Bu da bizim için çok önemli, stratejik bir ürün. Pamuk hasadına yaklaşık bir ay kaldı. Ufak tefek hazırlık yapan arkadaşlarımız var ama bunlar şimdilik sembolik düzeyde” dedi.
Pamuk konusunda fiyatlar, pazarlama, desteklemeler ve üretici sorunlarının gündeme geleceğini vurgulayan Kendirlioğlu, bu yıl üreticilerin büyük sıkıntılar yaşamaması için yoğun çaba gösterdiklerini kaydetti.
“VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇMELİYİZ”
Tarımda su krizinin büyük bir tehdit olduğuna dikkat çeken Kendirlioğlu, iş birliği içinde su yönetimini daha verimli hale getirdiklerini belirtti:
“Tüm paydaşlarımızla başta Devlet Su İşleri yetkilileri olmak üzere valimiz, milletvekillerimiz, oda başkanlarımız, il ve ilçe tarım müdürlüklerimizle güzel bir iş birliği içerisinde, bu yıl geçen seneye göre daha az olan suyu, daha iyi yönettiğimizi düşünüyorum.”
Modern sulama sistemlerinin önemine değinen Kendirlioğlu, “Vahşi sulamadan bir an önce vazgeçip, yağmurlama ve damlama gibi sistemlerin yaygınlaştırılması gerekiyor. Tabii bunun altyapısını da devletimiz gerçekleştirmek zorunda” diye konuştu.
“50 MİLYARLIK DEV PROJE”
Dalaman Çayı üzerinde yürütülen projelerin önemine dikkat çeken Kendirlioğlu, “Dalaman Çayı’nın Kemere bağlanması ve ardından suların yer altına alınarak kapalı sisteme geçilmesi projesi çok kritik. Bu sayede hem su tasarrufu sağlanacak hem de su kayıpları en aza indirilecek” dedi.
Projelerin uzun vadeli yatırımlar olduğuna işaret eden Kendirlioğlu, yatırım maliyetinin yaklaşık 50 milyar TL olduğunu belirterek, “Takriben 10 ila 15 yıl içinde bu çalışmaların sonuçlarını görebileceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
HABER VİDEOLARI

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası, üyelerine yönelik düzenlediği

CHP Efeler İlçe Başkanlığı’na seçilen Kaan Erçetin, mazbatasını

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, son günlerde gündemde

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Vardar İş Hanı’nda 61 yıldır berberlik

tvDEN ekibi olarak mikrofon uzattığımız vatandaşlara "Aydın'da yaşamak size

Aydın’ın Efeler ilçesinde havaların soğumasıyla birlikte soba satışlarında

Bazı vatandaşlar fiyatları normal bulurken, bazıları “tane ile almaya başladık”

Aydın’ın Efeler ilçesinde 27 yıldır aynı sokakta ayakkabı tamiri yapan

Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Beş Yıldız Eğitim Kurumları,

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üzerinde çalıştığı

Aydın’ın Efeler ilçesinde, 1 Eylül itibariyle sona eren av yasağının

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler İlçe Başkanlığı’nın 39. Olağan Kongresi

Aydın’ın yerel televizyon kanalı tvDEN, yeni yayın döneminde mahallelerin

Aydın'ın Efeler ilçesinde yaklaşık yarım asırdır koltuk döşeme ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda kış sebzeleri

Aydın’da bir çay bahçesi, sadece çay ve kahve servisiyle

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmete giren Bakraç Restoran, görkemli

Aydın’da son dönemde altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, vatandaşların

Aydınlı vatandaşlar, belediyenin mahallelerde yürüttüğü hizmetler

Döviz kurlarında yaşanan artış, pazar ve market fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Aylarca süren heyecanlı bekleyiş sona erdi. Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Aydın’da görev yapan Fizyoterapist Fatma Nur Uçak, özellikle

TVDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Gündem Özel programına konuk

Aydın 1. Sanayi Sitesi’nde çocukluğundan beri hurdacılık yapan Bülent

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş ile İl Başkanı Ahmet Ertürk, İncirliova’da

Aydın’da Söke-Kuşadası yolunda çöken bölümde çalışmalar

III. Uluslararası Mitoloji Film Festivali’nin İzmir’de başlayan serüveni,

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler İlçe Başkanlığı önünde coşkulu

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda tezgâh

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İncirliova Yazidere Mahallesi’nde

Aydın’ın sokaklarında mikrofon uzattığımız vatandaşlara “Hangi ilçede

Aydın’da hizmet veren Garaj 09 Oto Kuaför’ün sahibi Süleyman

Aydın’da bir bankada görevli çalışan, zimmetine milyonlarca lira

Aydın’da 4,5 yıldır taksicilik yapan Hakan, mesleğin zorluklarını, güvenlik

Altın fiyatlarındaki hareketlilik Aydın’daki kuyumcuların da gündeminde.

2025-2026 eğitim-öğretim yılı Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ)

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, geçtiğimiz günlerde Köşk

Aydın’ın Çine ilçesinde 13 yıldır hizmet veren Çetin Börek,

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Eskiçine Mahallesi Muhtarı