SON DAKİKA

“Eşkıya bu şehre hükümdar olamaz”

22 Mart 2022, Salı 11:25

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Eski İl Başkan Yardımcısı ve Gazeteci Serhan Seyhan oldu. Litera dosyasının davaya dönüşmesini ve birçok gelişmeyi değerlendiren Seyhan, “Eşkıya bu şehre hükümdar olamaz” dedi.

Seyhan, “Bizim Aydın’daki en büyük problemlerimizden bir tanesi insanların konuları bilmiyor olması. Özlem Çerçioğlu ile ilgili birçok yargı dosyası olduğunu, yargılandığını duydurlar. Fakat neden yargılandığını bilmiyorlar. İlk olarak 2018’de açılan davalardan sonra Germencik ziyaretinde bir açıklama yaptı. ‘Eşkıya bu şehre hükümdar olamaz, bana yapılanlar kumpas’ dedi. Yani yargıyı kendisine kumpas kurmakla suçladı. Daha sonra bu süreç şekillenmeye ve hızlanmaya başladı. 4 yıldır açılan davaların yargı dosyaları devam ediyor” dedi.

“MÜFETTİŞİN ÖNÜNDE KUZU HALKIN ÖNÜNDE ASLAN”

Seyhan, “Nasıl ilk açılan davalardan sonra bir propaganda yapıp yargıyı eşkıya olmakla nitelendiren Çerçioğlu, bu sefer de tam tersi bir yol izliyor. Bu sefer, ‘Yargıyı etkileyenler var, bana siyasi kumpas kuranlar var ve ayrıca yalan yanlış beyanlarla yazılmış bir bilirkişi raporu var. Ben bu yüzden yargılanıyorum. O yüzden de bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağım’ diyor. İlk olarak şunu belirtmek gerekir ki bilirkişiler için suç duyurusunda bulunamazsınız. Bilirkişiler yalnızca ve yalnızca görüşlerini beyan eder, takdir yetkisi yoktur. Siz eğer bilirkişilerin yazdığı rapordan şikâyetçiyseniz, bilirkişileri değil savcıyı şikayet etmek zorundasınız. Çünkü bunu değerlendiren ve iddianamesini yazan bir savcı var, bir hukuk adamı var. Savcının yazdığı iddianameye bir şey diyemezsiniz. Çünkü onun görevi kamu adına iddia ve talepte bulunmaktır. Olaya baktığımız zaman bilirkişi raporu ile ilgili ortaya atılan ilk şey şuydu; ‘Özlem Çerçioğlu’nun imzası yoktu, imzası yokken yalan beyanlarla imzası vardır’ dediler. İmzası olduğunu Sayın Çerçioğlu, müfettişin huzurunda kendisi kabul etmiş zaten. ‘Yalan söylüyorsun’ diyenler olacaktır. Dememeleri için Çerçioğlu’nun kendi beyanını gösterebilirim. ‘Sorunuzda belirttiğiniz ilk ihale ile ilgili yönetim kurulu toplantısında imzam bulunmakta olup; diğer yönetim kurulu toplantılarına katılmadığım da ortadadır. Yönetim kurulu toplantılarına Belediye Başkanı katılmadığından, Yönetim Kurulu Başkanının ASKİ Genel Müdürünün olacağı 2560 sayılı Kanun’un 7. maddesinde ve ASKİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulunun Çalışma Esasları Hakkında Yönetmeliğin 1. maddesinde açıkça belirtilmiştir. ’ beyanında bulunmuş. Yani genel müdürü suçlamış. Zaten mevcut Genel Müdür hariç, bütün Genel Müdürler dosyanın sanığı durumunda. Olayın başka bir tarafı daha var. Burada ASKİ Genel Müdürlüğü’nün Litera İhalesi ile ilgili olduğunu gösteren bir karar mevcut. Özlem Çerçioğlu bu hafta basına sürekli bunu pompaladı. Kendisi imza atmamış, müfettişin önünde imza attığını kabul etmemiş gibi yapıyor. Müfettişin önünde kuzu, halkın önünde aslan. Halkı manipüle etmenin, kandırmaya çalışmanın kimseye faydası yok” dedi.

“KAPLUMBAĞA BİLE DAHA HIZLI KALIYOR YANINDA”

Seyhan, “Özlem Çerçioğlu’nun korunma mekanizmasının nasıl geliştiğine biz tanık olmadık, duyumlar var sadece. Bunlarla ilgili yorum yaparken bir ispatımız yok. Ama bu kadar şeyin tesadüf olamayacağı, bu kadar şaibenin de artık su kaldırmayacağı açık ve ortada. İçişleri Bakanlığı’nın Hatay ile ilgili bir yaptırım kararı çıktı. Valilik suç duyurusunda bulundu. Aydın Valiliği’nden bir tane suç duyurusu yok. Zaten Valilik’te suç duyurusu olmasına gerek yok. Aydın Valiliği eline geçmiş soruşturma evraklarını gerektiği şekilde İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bildirse, İçişleri Bakanlığı’nın bu anayasal yetkisini kullanmama ihtimali yok. Aydın’da Valiliğin Bakanlıktaki idarenin yaptığı uygulamalar konusunda Aydın ile ilgili acayip bir yavaşlık var. Kaplumbağa bile daha hızlı kalıyor yanında” ifadelerini kullandı.

Litera dosyası ile ilgili Seyhan, “Bu dosya ile ilgili Sayın Çerçioğlu’nun müdafisi ‘Durdurun yargılamayı, yapamazsınız’ demiş. Gerekçe olarak da ‘Görevi kötüye kullanma ile ilgili soruşturma izni almışsınız, Danıştay’a itiraz etmişiz, onlar da reddetmiş, bunda haklısınız. Fakat evrakta sahtecilik için almadınız’ demiş. Zaten evrakta sahtecilik yaparak görevini kötüye kullanmış olmuyor mu?” dedi.

“BU ŞEHİRDE ZORBALAR VAR”

Seyhan, “Şu anda daha olgunlaştıramadığımız noktalarda dosyaların sürecini uzatmak gibi girişimleri olduğunu biliyoruz. Herkes karar almaktan kaçıyor. Siyaset de böyledir. Siyasetçinin risk almadığı yerde, bürokrat ya da yargı mensubu neden risk alsın ki? Ben burada İl Emniyet Müdürlüğü’nü de anlamıyorum. Mesela İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanıp takip edilen asfalt dosyası var. Asfalt konusu ile ilgili beyanlar var, suça karıştığı iddia edilenlerin itiraf niteliğinde ortaya koydukları var, teknik takip olduğu söyleniyor. Bunlara rağmen asfalt dosyası ile ilgili, yakında yeni asfalt dökülmesini isteyecek. Ama biz asfalt ile ilgili bir işlem yapamadık. Ben 2018’de bu dosya ile ilgili ifade verdim. Yıl olmuş 2022 ve o dönemin parasıyla 600 milyon lira toplamda para harcanmış asfalt için. İhaleye gelen 10. firmaya verilmiş, en iyi teklif verenle ihaleyi alan firma arasında 33 milyon lira fark var ve ihaleyi alan firma ile ilgili çok ciddi sıkıntılar ortada, kartların ortada döndüğü iddiaları var, noterden ihtar edilmiş konular var. Bu konuyla ilgili operasyon beklentisi içerisinde yapılmış hazırlıkların içerisinde yetkili polislerin 2 kez durduruldukları iddiası var. Operasyona gidiyorsunuz diye çıkan polisler, 2 kez durduruluyor. Hangi amaç ve kazançla bunun yapıldığını anlayamıyorum. Mansur Yavaş, ‘100 dolara dökülen asfaltı ben 25 dolara döküyorum’ diyor. Hakkında soruşturma açılıyor ve hala devam ediyor. Aynı asfaltı Aydın, 10 katı fiyata 250 dolara döküyor. Efeler Belediyesi aynı firmayla çalışıyor ve 5’te 1’i fiyatına çalışıyor. Neden Emniyet Müdürlüğü yıllardır bu konuda sonuç alamadı? Neden bu konu ile ilgili tek bir açıklama yok? Biz konuştuğumuz için hakkımızda da birçok iddiada bulunuyorlar. Bu şehirde zorbalar var” diye konuştu. (MEHMET AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler