/>

SON DAKİKA

‘Geri Dönüşüm için Pedalla’ projesi başladı

23 Eylül 2019, Pazartesi 17:22

     


Ankara’da faaliyet gösteren Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan ve Erasmus+ Programı Gençlik Değişimleri bileşeni kapsamında desteklenen “Geri Dönüşüm için Bisikleti Pedalla” projesi başladı.

Proje kapsamında Türkiye’ye 6 farklı Avrupa ülkesinden 24 genç geldi. Aydınlı gençlerle birlikte sayısı 30 kişiye ulaşan “Geri Dönüşüm için Bisikleti Pedalla” projesi maratonu Efeler Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan toplantıyla start aldı. Proje, gençlerin Avrupalı akranlarıyla birlikte 6 günlük süre zarfında Aydın'ın doğusundan batısına bisikletle yol alacak, sürdürülebilir ve sağlıklı yaşam için farkındalık oluşturmaya çalışılacak.

“FARKINDALIK OLUŞTURULACAK

Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Apaydın, ilk önce dernek faaliyetlerini anlattı, daha sonra projeye ilişkin bilgi verdi. Dernek Başkanı Apaydın, “Geri dönüşüm ve sürdürülebilir yaşam konusunda yerel yönetimlerde farkındalık oluşturmak ve bunu devam ettirmek ve bisiklet yollarının kullanımı konusunda toplumda bir farkındalık oluşturmayı sağlamaktır. Yedi gün sürecek olan proje içerisinde bize destek olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Projeyi uygulamak dışında Aydın’ın tarihi, turistik ve ören yerlerinin tanıtımı ve el sanatlarının ile tarım ürünlerinin tanıtılmasını sağlayacağız” dedi.

Dernek Başkan Yardımcısı Arzu Akar da projeyi detaylı olarak katılımcılara anlattı. Eğitim, gençlik ve spor sektörlerinde kalite iyileşmesini desteklemek ve vatandaşların sosyal, sivil ve yeterliliklerinin geliştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

ÇÖPE GİDECEK ZEYTİNYAĞI BİLE AYRI OLARAK ATILIYOR

Proje hakkında bilgi verilmesinin ardından yabancı konuklar sahneye davet edildi. Geri dönüşümle ilgili ülkelerindeki çalışmalarını anlatan gençler; atıkları plastik, poşet, cam gibi ayrı şekilde çöplere attıklarını söyledi. Bu ögelerin dışında kullanılmış zeytinyağı, mobilya atıklarını dahil çöplere, ayrı şekilde attıklarını kaydettiler.

VALİ KÖŞGER, ŞEHİTLERİ ANDI

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger; Türkiye’nin jeopolitik konumu gereği riskli bölgede bulunduğunu belirterek, ülkenin ayakta durmasını sağlayan şehitleri anarak konuşmasına başladı. Her resmi programa Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlanıldığını kaydeden Vali Köşger, yabacı konuklara bu durumu detaylı olarak anlattı. Vali Köşger şöyle konuştu: “Çok önemli bir aktiviteyi geliştirmek üzere şehrimize Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gençler geldi. Kültürler arası iletişimi, gelişimi ve birlikteliği artırmayı hedeflediğimiz programlar bizim kültürümüzü Avrupa’dan gelen gençlere tanıtmak adına fırsat oluşturuyor. Örneğin biz bütün resmi programlarımıza şehitlerimizin hatırası önünde saygı duruşu ile başlar, arkasından da İstiklal Marşımızı söyleriz. Biz çok kritik bir coğrafyada, varlığını sürdürmesi güç bir coğrafyada yaşayan bir ülkeyiz. Ülkemizin etrafına bakarsanız Suriye’den Irak’tan, İran’dan Afganistan’dan sıkıntılar vardır. Biz bu riskli coğrafyalar arasında barış, huzur, demokratik ve hukuk devleti olarak varlığımızı devam ettirmekteyiz.”

“BU MÜCADELEYİ KAZANIRSAK KAYBEDECEĞİZ!”

Daha sonra Vali Köşger, geri dönüşümle ilgili izlenimlerini anlattı ve şunları kaydetti: “İnsan doğanın verdiği maddeleri çok fazla dönüştürmeden ve onun karakteristiğini çok değiştirmeden kullanmayı yeğlemiştir. Son yüzyılda insanların inorganik ve endüstriyel ile fosil yakıtların keşfedilmesiyle doğayı hükmetmeye başlamıştır. Bu mücadeleyi kazanırsak kaybedeceğiz. Bu noktada çok önemli bir noktadayız. Fosil yakıtların azaltılması için pedalla bisikleti kullanmaya teşvik eden bir projeye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz.”

a sonra Vali Köşger Aydın’ın konumu, ekonomisi, tarımı ve tarihiyle ilgili bilgi verdi. Ardından Dernek Başkanı Halil Apaydın Vali Köşger’e projeye katkılarından dolayı plaket verdi. Program, katılımcılar ve protokol üyelerinin toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu.

22-29 Eylül 2019 tarihleri arasında yedi gün sürecek olan ‘Geri Dönüşüm için Pedalla’ projesi Efeler, Karacasu, Nazilli, Bozdoğan, Çine, Didim ve Kuşadası’ndaki tarihi ve ören yerlerin gezilmesiyle son bulacak.

Efeler Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen programa Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı ve Metin Yavuz ile daire müdürleri katıldı. (GÖKHAN DÜZYOL)







 
Son Eklenen Haberler