‘Geri Dönüşüm için Pedalla’ projesi başladı
23 Eylül 2019, Pazartesi 17:22| Tweet | ||
|
||
Ankara’da faaliyet gösteren Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan ve Erasmus+ Programı Gençlik Değişimleri bileşeni kapsamında desteklenen “Geri Dönüşüm için Bisikleti Pedalla” projesi başladı.
Proje kapsamında Türkiye’ye 6 farklı Avrupa ülkesinden 24 genç geldi. Aydınlı gençlerle birlikte sayısı 30 kişiye ulaşan “Geri Dönüşüm için Bisikleti Pedalla” projesi maratonu Efeler Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan toplantıyla start aldı. Proje, gençlerin Avrupalı akranlarıyla birlikte 6 günlük süre zarfında Aydın'ın doğusundan batısına bisikletle yol alacak, sürdürülebilir ve sağlıklı yaşam için farkındalık oluşturmaya çalışılacak.
“FARKINDALIK OLUŞTURULACAK
Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Apaydın, ilk önce dernek faaliyetlerini anlattı, daha sonra projeye ilişkin bilgi verdi. Dernek Başkanı Apaydın, “Geri dönüşüm ve sürdürülebilir yaşam konusunda yerel yönetimlerde farkındalık oluşturmak ve bunu devam ettirmek ve bisiklet yollarının kullanımı konusunda toplumda bir farkındalık oluşturmayı sağlamaktır. Yedi gün sürecek olan proje içerisinde bize destek olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Projeyi uygulamak dışında Aydın’ın tarihi, turistik ve ören yerlerinin tanıtımı ve el sanatlarının ile tarım ürünlerinin tanıtılmasını sağlayacağız” dedi.
Dernek Başkan Yardımcısı Arzu Akar da projeyi detaylı olarak katılımcılara anlattı. Eğitim, gençlik ve spor sektörlerinde kalite iyileşmesini desteklemek ve vatandaşların sosyal, sivil ve yeterliliklerinin geliştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
ÇÖPE GİDECEK ZEYTİNYAĞI BİLE AYRI OLARAK ATILIYOR
Proje hakkında bilgi verilmesinin ardından yabancı konuklar sahneye davet edildi. Geri dönüşümle ilgili ülkelerindeki çalışmalarını anlatan gençler; atıkları plastik, poşet, cam gibi ayrı şekilde çöplere attıklarını söyledi. Bu ögelerin dışında kullanılmış zeytinyağı, mobilya atıklarını dahil çöplere, ayrı şekilde attıklarını kaydettiler.
VALİ KÖŞGER, ŞEHİTLERİ ANDI
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger; Türkiye’nin jeopolitik konumu gereği riskli bölgede bulunduğunu belirterek, ülkenin ayakta durmasını sağlayan şehitleri anarak konuşmasına başladı. Her resmi programa Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlanıldığını kaydeden Vali Köşger, yabacı konuklara bu durumu detaylı olarak anlattı. Vali Köşger şöyle konuştu: “Çok önemli bir aktiviteyi geliştirmek üzere şehrimize Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gençler geldi. Kültürler arası iletişimi, gelişimi ve birlikteliği artırmayı hedeflediğimiz programlar bizim kültürümüzü Avrupa’dan gelen gençlere tanıtmak adına fırsat oluşturuyor. Örneğin biz bütün resmi programlarımıza şehitlerimizin hatırası önünde saygı duruşu ile başlar, arkasından da İstiklal Marşımızı söyleriz. Biz çok kritik bir coğrafyada, varlığını sürdürmesi güç bir coğrafyada yaşayan bir ülkeyiz. Ülkemizin etrafına bakarsanız Suriye’den Irak’tan, İran’dan Afganistan’dan sıkıntılar vardır. Biz bu riskli coğrafyalar arasında barış, huzur, demokratik ve hukuk devleti olarak varlığımızı devam ettirmekteyiz.”
“BU MÜCADELEYİ KAZANIRSAK KAYBEDECEĞİZ!”
Daha sonra Vali Köşger, geri dönüşümle ilgili izlenimlerini anlattı ve şunları kaydetti: “İnsan doğanın verdiği maddeleri çok fazla dönüştürmeden ve onun karakteristiğini çok değiştirmeden kullanmayı yeğlemiştir. Son yüzyılda insanların inorganik ve endüstriyel ile fosil yakıtların keşfedilmesiyle doğayı hükmetmeye başlamıştır. Bu mücadeleyi kazanırsak kaybedeceğiz. Bu noktada çok önemli bir noktadayız. Fosil yakıtların azaltılması için pedalla bisikleti kullanmaya teşvik eden bir projeye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz.”
a sonra Vali Köşger Aydın’ın konumu, ekonomisi, tarımı ve tarihiyle ilgili bilgi verdi. Ardından Dernek Başkanı Halil Apaydın Vali Köşger’e projeye katkılarından dolayı plaket verdi. Program, katılımcılar ve protokol üyelerinin toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu.
22-29 Eylül 2019 tarihleri arasında yedi gün sürecek olan ‘Geri Dönüşüm için Pedalla’ projesi Efeler, Karacasu, Nazilli, Bozdoğan, Çine, Didim ve Kuşadası’ndaki tarihi ve ören yerlerin gezilmesiyle son bulacak.
Efeler Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen programa Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı ve Metin Yavuz ile daire müdürleri katıldı. (GÖKHAN DÜZYOL)

Aydın’da kızıyla birlikte üç yıl önce ev yemekleri işletmesi

Aydın’da kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte kombi bakımına yönelik talepler

Aydın’da yaklaşık 15 yıldır çiçekçilik yapan Volkan Maruf,

Aydın’da 1992 yılından bu yana terzilik yapan Yasin Akkoş, artan kıyafet fiyatları

Aydın’da baba mesleği olan arıcılığı sürdüren Esat Karaaslan, çam,

Aydın’da yaklaşık 30 yıldır pazarcılık yapan Koçarlılı Selim Bulut, yıllarca

Aydın’ın Salı Pazarı’nda tezgâhlarda yerini alan pepino ve kudret

Aydın’da 1975 yılından bu yana kunduracılık yapan Dursun Kuşaksız, mesleğinin

tvDEN ekranlarında yayınlanan “Resfebe Rüzgarı” yarışmasının üçüncü

Aydın'da kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte mont, ceket, kazak ve botlar vitrinlerdeki

Aydın’da 23 yıldır oto cam sektöründe faaliyet gösteren Erkan

Didim Belediyesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin talebi üzerine

Aydın 2. Sanayi Sitesi’nde, Castrol Türkiye ve Ömür Otomotiv

Eğitim-Bir-Sen Aydın 2 No’lu Şube’nin 4. Olağan Genel Kurulu’nda

Yaşadığı sıkıntılar nedeniyle ligden çekilme kararı alan Aydınspor’da

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı kırsal Kuloğulları Mahallesi'nde yaşayan

Efeler Mahallesi'nde yaşadığını belirten bir vatandaş, muhtarını mahallede göremediklerini

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Muharrem Akkurt’un eski cep telefonlarına

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla

Aydın’ın bereketli topraklarında yetişen incir, bu kez birbirinden farklı tariflerle

Aydın’da zeytin üreticiliği yapan Fikret Tetik, İncirliova Dereağzı Mahallesi'nde

Aydın’ın Çine ilçesinde şap hastalığı nedeniyle bir süre

Aydın'ın Efeler ilçesinde bir işletmede çıkan tartışma silahlı çatışmaya

Aydın'ın Efeler ilçesinde freni tutmayan otomobilin takla atması sonucu

Aydın’da uyuşturucu madde ticaretine yönelik yürütülen soruşturma

Efeler ve Köşk’te düzenlenen 6 ayrı operasyonda etiketsiz yağ, bal

Aydın’ın Efeler ilçesinde etkili olan sağanak yağış, trafik kazalarını

Aydın’ın Söke ilçesinde şiddetli yağışın ardından altyapı çalışması

İnternetteki hayvan ilanı üzerinden kurulan dolandırıcılık tuzağı, Köşk’te

Aydın’ın Çine ilçesinde otomobil ile çarpışan motosiklet

Mardin'de yaşayan Günay Bilbay, kızının isteği üzerine satın aldıkları

Aydın'ın 804 bitki türüne ev sahipliği yapan Dilek Yarımadası Büyük

Manisa'nın Akhisar ilçesi İstanbul Orhangazi-İzmir otoyolunda tır ile yolcu

Adana'da kuyumcu Zahir Cız'ı öldüren şüpheli, Aydın'ın

Aydın Kent Meydanı’nda vatandaşlara mikrofon uzatıldı, Aydınlıların konuşma

Aydın’ın Efeler ilçesinde bir kadın, boşanma aşamasındaki eşinin saldırısına

Aydın İncirliova ve Efeler ilçelerinde peş peşe yaşanan iki kadın cinayeti

Aydın’ın Nazilli ilçesinde akrabalar arasında çıkan tartışma kanlı

TV8 ekranlarında yayınlanan MasterChef Türkiye’de Aydın’ın coğrafi

Aydın Çıldır Havalimanı Geliştirme Projesi kapsamında belirlenen taşınmazlar

Aydın’da Medinova Hastanesi’nde kalbin kulakçıkları arasında doğuştan

Aydın’ın Köşk ilçesinde yaşayan 23 yaşındaki üniversite öğrencisi

Aydın’da yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrencilerin


