Mahallenin sesi: 25 yıllık ramazan davulcusu
25 Şubat 2026, Çarşamba 08:54| Tweet | ||
|
||
Ramazan ayının vazgeçilmez geleneklerinden biri olan davul geleneği, Aydın’ın Efeler ilçesi Kurtuluş Mahallesi’nde 25 yıldır aynı isimle hayat buluyor. Profesyonel müzisyen Ali Arıkan, çeyrek asırdır sahur vakitlerinde mahalle sokaklarını dolaşarak hem geleneği yaşatıyor hem de mahalle sakinlerinin gönlünde yer ediniyor. Arıkan, Ramazan davulculuğunu yalnızca bir iş değil, kültürel bir miras olarak gördüğünü vurguladı.
“RAMAZAN DEMEK DAVUL DEMEKTİR”
Efeler ilçesinde mesleğini 25 yıldır sürdürdüğünü belirten Ali Arıkan, profesyonel olarak müzisyenlik yaptığını ifade etti. Ramazan davulunun kendisi için ayrı bir yere sahip olduğunu vurgulayan Arıkan, bu geleneğin halkın talebiyle yıllardır yaşatıldığını söyledi.
Ramazan ayı denildiğinde akla ilk olarak davul ve maninin geldiğini dile getiren Arıkan, Ramazan davulunun ayın manevi atmosferini tamamlayan önemli unsurlardan biri olduğunu kaydetti.
25 YILLIK SADAKAT
Ali Arıkan, 25 yıldır Kurtuluş Mahallesi’nin sabit davulcusu olarak görev yaptığını belirtti. Mahalle sakinlerinin kendisini artık aileden biri gibi gördüğünü ifade eden Arıkan, sokakta yürürken dahi “Davulcumuz geçiyor” sözleriyle karşılandığını aktardı.
Çocukların da büyüklerin de kendisini tanıdığını söyleyen Arıkan, bu durumun kendisini mutlu ettiğini vurguladı. Yıllar içerisinde mahalle halkıyla arasında güçlü bir bağ oluştuğunu dile getiren Arıkan, bu bağın mesleğine ayrı bir anlam kattığını ifade etti.
“ÖNEMLİ OLAN BİLİNÇLİ YAPMAK”
Mesleğinin zor yanlarına ilişkin soruyu yanıtlayan Ali Arıkan, davulculuğun kendisine göre belirgin bir zorluğu olmadığını söyledi. Arıkan, bu işte asıl önemli olanın görevi bilinçli ve düzgün bir şekilde yerine getirmek olduğunu ifade etti.
Davulun usulüne uygun çalınması ve manilerin doğru bir şekilde okunmasının mesleğin temel şartları arasında yer aldığını vurgulayan Arıkan, işi bilinçsizce yapmanın doğru olmadığını belirtti. Halkın takdirinin ancak emeğin hakkını vererek kazanılabileceğini dile getirdi.
BAHŞİŞ TARTIŞMALARINA YANIT
Son yıllarda bahşişlerin azaldığı yönündeki yorumlara da değinen Arıkan, kendi mahallesinde böyle bir sorun yaşamadığını belirtti.
Bazı davulcuların düşüşten söz ettiğini ancak kendisinin 25 yıllık emeğinin karşılığını aldığını ifade eden Arıkan, kazancından memnun olduğunu ve “Allah bereket versin” diyerek şükrettiğini söyledi.
“FAZLA DURURSAN RAHATSIZ OLURLAR”
Davul sesinden rahatsız olan vatandaşlara ilişkin değerlendirmede bulunan Ali Arıkan, bu durumun ölçüyle bağlantılı olduğunu ifade etti. Sokakta uzun süre kalındığında sesin rahatsızlık verebileceğini belirten Arıkan, bu nedenle hareketli olunması gerektiğini söyledi.
Davul sesinin uzaktan hoş karşılandığını ancak yakında ve uzun süre çalındığında bazı vatandaşları rahatsız edebileceğini dile getiren Arıkan, bu işi yaparken hassas davranmanın önemine dikkat çekti. Kimseyi rahatsız etmeden, mahalle sakinlerinin gönlünü alarak geleneği sürdürmenin esas olduğunu vurguladı.
“ÇOCUKLUĞUM SİZDEN GEÇTİ”
Arıkan, meslek hayatı boyunca birçok anı biriktirdiğini belirterek, özellikle bir karşılaşmanın kendisini derinden etkilediğini söyledi. Ramazan gecelerinden birinde davul çalarken yanına evli ve çocuklu bir kadının geldiğini aktaran Arıkan, kadının çocukluğunun onun davul sesiyle geçtiğini dile getirdiğini ifade etti.
Bu sözlerin kendisini hem mutlu ettiğini hem de yılların ne kadar hızlı geçtiğini hatırlattığını belirten Arıkan, sahura kaldırdığı çocukların büyüyüp aile kurduğunu görmenin mesleğinin en anlamlı yanlarından biri olduğunu vurguladı.
GELECEĞE DAİR UMUTLU
Ramazan davulculuğunun geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ali Arıkan, geleneğin kolay kolay sona ermeyeceğini dile getirdi.
Ramazan ayının ibadet, oruç ve manevi atmosferle birlikte davul ve manilerle bütünleştiğini ifade eden Arıkan, toplumun bu gelenekten memnun olduğunu belirtti. Arıkan’a göre Ramazan davulu, kültürel hafızanın önemli bir parçası olmayı sürdürüyor ve önümüzdeki yıllarda da yaşatılmaya devam edecek.
“NİCE RAMAZANLARA”
Konuşmasının sonunda tüm vatandaşların Ramazan ayını en içten dilekleriyle kutlayan Ali Arıkan, daha nice Ramazanlara sağlık ve huzur içinde ulaşma temennisinde bulundu.
Kurtuluş Mahallesi’nin 25 yıllık davulcusu Arıkan, her sahur vakti olduğu gibi bu Ramazan’da da geleneği sürdürmeye devam ediyor. Mahalle sakinleri için Ramazan, bir kez daha davul sesiyle başlıyor.
HABER VİDEOLARI

1–7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla Aydın Valiliği önünde düzenlenen

Aydın’ın Efeler ilçesinin en kalabalık mahallelerinden Adnan Menderes

Koçarlı Belediye Meclisi’nin Mart ayı oturumu sert tartışmalara sahne

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kemer Mahallesi’nde yalnız yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesinde görev yapan aile hekimi uzmanı Dr. Süleyman

Sağlık Bakanlığı tarafından Aydın’a kazandırılan 15’i yeni, 1’i

Aydın’da 30 yıla yaklaşan esnaflık deneyimine sahip manav Turhan Vedat Terim,

Uluslararası çalışmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık

Ramazan ayının vazgeçilmez geleneklerinden biri olan davul geleneği, Aydın’ın

Aydın’da sarı-lacivert sevdanın en güçlü temsilcisi olan Aydın

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte geleneksel tatlılardan güllaca ilgi yeniden

Emekliliğin ardından yeniden tezgâh başına geçen 45 yaşındaki ayakkabı

Aydın’da yapılan sokak röportajında vatandaşlara, “Y kuşağının IQ’su

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerine “Aydın bir öğrenci

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Ramazan ayının ilk gününde Efeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda

Aydın’ın Köşk ilçesinde yapımı süren çevre bağlantı

Yeni nesil kıraathane konseptiyle tasarlanan mekân, şehrin sosyal yaşamına modern

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden

Aydın’da gelinlik üretimi yapan bir işletme sahibi, 2026 gelinlik modellerinde

Ramazan ayında uzun süren açlığın ardından yapılan en büyük

Aydın Merkez’de faaliyet gösteren Garaj 09 Oto Kuaför’ün

Aydın’da yaşayan 72 yaşındaki maket ustası İsmail Erzurumluoğlu, yarım asrı

Erzincan Barosu avukatlarından Av. Tolga Aydemir, Aydın’ın kanayan yarası haline

tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programının konuğu, Türkiye

tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programına konuk olan

Aydın’da uzun yıllardır kırtasiye ve şemsiye satışı yapan esnaf Fatih Aydemir,

Aydın Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yerini alan Ser-Sed Römork, hem üretim

Aydın’ın İncirliova ilçesi Acarlar Mahallesi’nde 17 yıldır havut

Aydın’ın önemli tarım makineleri firmalarından Tuğra Tarım, 13. Uluslararası

Aydın’ın kalbinde yer alan ve yaklaşık 100 yıllık geçmişiyle kentin hafızasını

Aydın Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yerini alan Aydın Enginar Kooperatifi,

Aydın’da tarım ve hayvancılık sektörünün en önemli buluşmalarından

Geçtiğimiz günlerde Çin’de çocuk istismarcılarına

Aydın’da mantar tüketimine olan ilgi her geçen gün artarken,










