Aydın'da 50 yıllık turşu geleneği şifa dağıtıyor
27 Ekim 2025, Pazartesi 18:47| Tweet | ||
|
||
Aydın’ın Efeler ilçesi Doğu Gazi Bulvarı Hasanefendi Mahallesi’nde turşu üretimi ve satışı yapan Gıda Mühendisi Güldane Nurlu, 50 yılı aşan bir aile geleneğini yaşatıyor. Nurlu, “Biz eşimle birlikte kendi ürettiğimiz turşuları Aydınlılara sunuyoruz. Ürünlerimizin tamamı el emeği, kendi üretimimiz” dedi.
Gıda mühendisi olarak sektörde uzun yıllardır emek verdiğini belirten Güldane Nurlu, turşuculuğun hayatlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.
“Ben 1988 yılından beri bu sektörde çalışıyorum ama eşim neredeyse 50 senelik bir turşucu,” diyen Nurlu, “Eşim üretim kısmıyla ilgileniyor, ben satışla. Biz birlikte bu işi yürütüyoruz. Aydınlılara hizmet etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“KENDİ ÜRETİMİZİ YAPIYORUZ, DIŞARIDAN ÜRÜN ALMIYORUZ”
İşletmelerinin tamamen kendi üretimlerine dayandığını vurgulayan Nurlu, üretim süreciyle ilgili de bilgi verdi.
“Buradaki tüm ürünler bizim kendi üretimimiz. Dışarıdan hiçbir ürün almıyoruz. Müstahsilden alıyoruz, turşu haline getiriyoruz. Fermantasyonlarını tamamladıktan sonra ambalajlayıp buraya getiriyoruz. Vitrinde sergileyip satışını yapıyoruz” dedi.
“EN ÇOK KARIŞIK VE SALATALIK TURŞUSU GİDİYOR”
Aydınlıların damak zevkine hitap eden geniş ürün yelpazesi sunduklarını belirten Nurlu, “En çok kornişon çeşitlerimiz rağbet görüyor. Ufak, büyük kornişon, Çengelköy salatalığı, karışık turşular, acur, kelek, acı biber ve tatlı biber çeşitlerimiz var. Bu yıl ayrıca acı biber, tatlı biber ve domates salçası da ürettik,” diye konuştu.
Kış aylarında turşuya olan ilginin arttığını söyleyen Nurlu, “Kışın bütün turşu çeşitleri gidiyor. Özellikle pancar turşusu bu yıl çok güzel oldu. Hem sağlıklı hem de çok tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.
“FERMANTASYON SÜRESİ ÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR”
Turşu yapımında en kritik aşamanın fermantasyon olduğunu belirten Güldane Nurlu, “Her ürünün fermantasyon süresi farklı. Biberin süresi ayrı, salatalığın ayrı, lahananın ayrı. Artık yılların verdiği tecrübeyle pH’ına ve tuz oranına bakarak dengeliyoruz” dedi.
“TURŞU PROBİYOTİK BİR HAZİNE”
Turşunun hem lezzet hem de sağlık açısından çok değerli olduğunu vurgulayan Nurlu, “Turşu Türk mutfağının en güzel tamamlayıcısı. Sirke ve tuzla kurulduğu için doğal bir probiyotiktir. Gribe, nezleye çok iyi gelir. Lahana turşusu özellikle bağırsak fonksiyonlarını dengeler” diye belirtti.
Turşu suyunun da sağlık açısından faydalı olduğunu söyleyen Nurlu, “Grip olan müşterilerimiz bardakta turşu suyu içtiklerinde çok faydasını gördüklerini söylüyor. Şeker hastaları da az miktarda turşu suyu içerek şekerlerinin dengelendiğini belirtiyorlar,” ifadelerini kullandı.
“AYDIN’DAN MEMNUNUZ, AYDINLILAR DA BİZDEN MEMNUN OLSUN”
Ürünlerinde kaliteye ve hijyene büyük özen gösterdiklerini dile getiren Nurlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Biz elimizden geldiğince en iyi, en doğal ürünleri sunmaya çalışıyoruz. Hepsini ayrı bir özenle, emekle hazırlıyoruz. Umarım herkes bizden memnundur. Biz Aydın’dan memnunuz, Aydın da bizden memnun olsun.”
HABER VİDEOLARI

Aydın’ın Efeler ilçesi Doğu Gazi Bulvarı Hasanefendi Mahallesi’nde

Aydın’da dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış, kent genelinde

tvDEN ekranlarında yayınlanan Gündem Özel programında bu hafta, kamuoyunda

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yiyecek

Aydın’ın Nazilli ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda bu hafta

Bir dizi ziyaret kapsamında Aydın’a gelen Zafer Partisi Genel Başkanı Prof.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde vatandaşlar, Aydın Büyükşehir Belediye

Aydın’ın Didim ilçesi Altınkum sahilinde faaliyet gösteren su sporları

TvDEN ekranlarında yayınlanan Söz Muhtarda programının bu haftaki konuğu, Kuyulu

Eski İçişleri Bakan Danışmanı Haldun Haşmet Aysan, Gündem Özel’de

tvDEN’de “Şehir ve İnsan” programını sunan eski Aydın Belediye Başkanı

tvDEN ekranlarında Kuş Bakışı'nı sunan hukukçu-sosyolog Zekai Savaşlar,

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programının bu haftaki

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Güldeste Mandıra Kahvaltı

Yeni yıla aylar kala 2026 yılı asgari ücret beklentisi Aydın’da da gündemin

Adnan Menderes Üniversitesi öğrencileri, kampüs yaşamında karşılaştıkları

Aydın’da kendi kliniğinde hem online hem de yüz yüze danışan kabul

Kadın girişimciden Efeler’de ilham veren işletme: Destan Davetevi & Kafe

Söke Şoförler Odası Başkanı Refik Karataş, minibüsçü esnafının

Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, üç yıllık görev sürecini

Aydın’ın Efeler ilçesinde, vergi, SSK ve Bağkur borçlarının yeniden

Köşk Beyköy Mahallesi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği tarafından

Aydın’ın Söke ilçesinde yaşayan 87 yaşındaki Halil Arabacı, 7 yaşında

Türkiye'nin birçok ilinde kış kendini hissettirmeye başlarken, Aydın’ın

Kış aylarının vazgeçilmezi kestane, Didim’de pazara indi. Efeler Kent

Aydın’ın Söke ilçesinde mikrofon uzattığımız vatandaşlar, Aydın

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısı,

Aydın’ın Didim ilçesindeki Efeler Semt Pazarı’nda hem üreticiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Başkanlığı’nın 19 Ekim’de gerçekleştirilecek

Diyetisyen Ege Boran Teke, obezitenin toplumda çoğu zaman estetik bir problem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, bir dizi ziyaret kapsamında geldiği

Aydın’da internet üzerinden vatandaşları dolandırdığı öne sürülen

Aydın’da bir kahvehaneyi silahla kurşunlama olayının firarisi olduğu belirlenen

Aydın’ın İncirliova ilçesinde iki aile arasında çıkan nişan kavgası

Aydın amatör spor camiasının sevilen ismi, Aydın Amatör Spor Kulüpleri

Aydın iş dünyasının önemli sivil toplum kuruluşlarından AY-SİAD, kuruluşunun

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası, üyelerine yönelik düzenlediği

CHP Efeler İlçe Başkanlığı’na seçilen Kaan Erçetin, mazbatasını







