SON DAKİKA

"Yaz dönemindeki rehavet vaka sayılarını yükseltti"

29 Eylül 2020, Salı 11:16

     


Türk Eczacıları Birliği 21. Bölge Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, tvDEN'de yayınlanan 5G1K programının konuğu oldu. Karaarslan, "Yaz tatilinde rehavet havası vaka sayılarını artırdı" dedi.

Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, "Aydın Eczacı Odası 1956 yılında 6643 sayılı yasa ile kurulan Türk Eczacılar Birliği bünyesinde bir oda. 513 üyemiz var. Bunların 433'ü eczane eczacısı diğerler serbest eczacı, hastane eczacısı ve çalışmayan eczacılardan oluşuyor. Türkiye'de 40 bin civarı eczacımız var. Bunların 27 bin civarı eczane eczacısı. Geçtiğimiz günlerde 25 Eylül Dünya Eczacılar gününü kutladık. Normalde Türkiye'de eczacılık günü 14 Mayıs'ta kutlanıyor. 2009'da Dünya Eczacılar Federasyonu'nun İstanbul'da bir toplantısı oldu. Orada yapılan bir öneriyle dünyadaki eczacıların ortak bir günü olsun dendi. 25 Eylül, 140 ülkeden bütün meslek odaları tarafından kutlanıyor. Biz 14 Mayıs'tan çok vazgeçemiyoruz. Çok ağırlık veriyoruz. Türkiye'de sağlıkçıların da tek bir günü olmalı. 14 Mart Tıp Bayramı var. Keşke hepimiz girsek bunun içine. Umarım önümüzdeki yıllarda bu da mümkün olur" dedi.

"REHAVET VAKALARI ÇOĞALTTI"

Rehavet vaka sayısını çoğalttı diyen Karaarslan, "Biz 2003'te sars salgını yaşadık. 916 ölüm gerçekleşti. Kuş gribi yaşandı. 215 ölüm yaşandı. Domuz gribi çıktı. Zika virüsü çıktı. Ancak covid19 dünyayı çok etkiledi. Virüsün etkisi gider beklentisi vardı. Üzülerek söylüyorum öyle olmadı. Biz Türkiye olarak şanslıydık. Bize geç geldiği için tedbirlerimizi başka ülkelere bakarak alma şansı yakaladık. İlk vakanın görülmesinden sonra adım adım tedbirler uygulandı. Maskeli ve yasaklı döneme girdik. Yaz tatili dönemine gelince yeni normale geçildi. Bir tık daha tedbirler gevşedi. Yazın virüs bitecek beklentisi oldu. Mutasyona uğrayacak ve virüs yok olacak düşüncesi vardı. Covid19 mücadelesinde yaz dönemindeki rehavet havası vaka sayılarını çoğalttı. Eğitim de online olarak başladı. Umarım Mart ayındaki sokağa çıkma yasaklarının olduğu bir dönemi yaşamayız. Türkiye'de grafik ağırlaşıyor. Yoğun bakımdaki hasta sayısı düşüşe geçti. Umarım bu kalıcı olur. Bunun kalıcı olması demek yasakların daha az olduğu dönemi yaşıyor olacağız" dedi.

"ECZACILAR HER ZAMAN HİZMETİNİZDE"

"Eczacılar 7 gün 24 saat hizmet veriyorlar" diyen Karaarslan, "Nöbetçi eczanelerimiz var. Bu eczacıları başta tedirginliğe itti. Salgında en ön saftaydı. Hasta pozitif ama virüs taşıdığını bilmiyor. Eczaneye geliyor. Belediyelerimizin katkısıyla eczanelere dezenfeksiyon sistemi yaptırdık. Eczanelerde gerekli tedbirleri aldık. Kronik olan hastaların ilaçları, hastaneye gitmeden direk eczanelerden karşılandı. Burada eczacının iş yükü arttı. Maske dağıtımı süreci oldu. Hastanın anlık ihtiyacı olan maske bol miktarda piyasaya gelmedi. Devlet tarafından da dağıtılma süreci yorucu oldu. Halkımızın sağlığına sunabildiğimiz katkı varsa mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

"UCUZ MALDAN KAÇINILMALI"

"Kaliteli maske takılmalı" diyen Karaarslan, "Maskenin koruyucu özelliği çok fazla. İki tarafta da maske varsa virüsün bulaşma imkanı sıfıra yakın. Kullanılan maskenin uyduruk olmaması gerekiyor. Filtreleme özelliği olması gerekiyor. Vatandaşlar kaliteli maske almalı. Ve vatandaşlara kalite maskeli verilmeli. Sıklıkla maskeyi değiştirmek gerekiyor. Maske bollaştı. Maskeyi bulmak da zor değil. Antiseptik solüsyon alınıyor. Ucuz maldan kaçınılmalı. Çok ucuzsa o zararlıdır. Tahriş edici de olabilir. Bu konuda kaliteyi talep ediyor olmamız lazım. Biz tedbirlere uymazsak İspanya'da, İtalya'da gördüğümüz gibi sistemin tıkanması söz konusu. Kendi sağlığımızı korumak adına tedbirleri alalım. Hastaların kapılarda kalması durumu yurt dışında başka ülkelerde yaşıyor, bunlar ülkemizde yaşanmasın" dedi.

"AŞIYI KRONİK HASTALAR OLMALI"

Karaarslan, "Sağlık Bakanlığı zatürre aşının yapılması gerektiğini söyledi. Aşı stokları hazırlandı. Halkımız bana kalmaz endişesini yaşadı ve akın etti. Sağlık Bakanlığı kronik rahatsızlığı olanlar için yeterli aşı stoğunu temin etti. Bizim sorunumuz grip aşısı ve covid19 aşısında. Grip aşısında maalesef 15 Ekim'den sonra dağıtılacağı söylendi. Öncelik kronik rahatsızlığı olanlar. Bunu halkımız da bilinçlenmeli. Genç ve sağlıklı olan kişilerin grip aşısı yapması mümkün olmayacak. Ben kendim yaptırmayacağım. Herkesin covid19'la karşılaşma ihtimali her an var. Grip aşısını da belirli kişiler yaptırmalı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 187 ülkede covid19 aşısı üzerine çalışma yapılıyor. Aşının piyasaya çıkarılması için uzun zamanlar gerekiyor. 5 aşı dünyada insan deneylerinde 3. faza geçildi. Türkiye'den de 3 aşımız klinik fazında. Umarım güzel gelişmeler olur" dedi.

"İNTERNETTEN SAĞLIK ÜRÜNLERİ ALINMASIN"

"Sağlığınıza ilişkin ürünleri eczaneden alın" diyen Kararslan, "İnternetten alınan ürünlerin tahlilleri yapılıyor çoğu sahte. Bir şanslı bir memleketteyiz. Ege'deyiz. Vitaminleri bol bol alma imkanımız var. Eczaneler güven merkezidir. Beş parmağın beşi de bir değil tabi ki. Ama yüzde 99 eczanelerimiz güvenlidir" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU) 







 
Son Eklenen Haberler