SON DAKİKA

"Aydın çok iyi bir ürün ama ambalajlamak zorundayız"

10 Haziran 2021, Perşembe 12:03

     


Aydın İl ve Kültür Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, tvDEN ekranlarında hafta içi her akşam izleyiciyle buluşan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu ‘Emin Aydın’la Baş Başa’ programının konuğu oldu. Aydın’ı kültürel anlamda değerlendiren Tuncer, bölgenin zenginliklerinden bahsetti. Tuncer, "Aydın çok iyi bir ürün ama iyi ambalajlamak zorundayız" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın’la ilgili genel değerlendirmelerde bulunan Tuncer, Aydın’ı bir ürün olarak değerlendirebileceğimizi belirterek, ‘’Tanıtım süreci aslında ürünün niteliklerini hem iyi analiz etmek hem de ürünün o güçlü yönleriyle kendini taşıyabilen verilere sahip olmasıyla başlıyor. Aydın çok iyi bir ürün, kültür tarihi anlamında zengin. 23 antik kenti, henüz çalışmayı başlatmadığımız ama her an başlatabilecek düzeyde olgunlaştırdığımız 7 höyüğümüz, devam eden 12 tane kazı var. Muazzam bir kültür mirasını devralmış kavşaklar noktasında önemli bir şehirdeyiz. Herhangi bir inşaatın temel çalışmasında, nerdeyse tamamında etkin ekip gruplarımızla birlikte analizler ve kazılar yapıyoruz. Mutlaka bir yapıya rastlıyoruz. Aslında bu bölgenin ne kadar zengin olduğunu bize anlatan önemli bir veri. Dolayısıyla kültürel anlamda muazzam bir ürün. Aynı zamanda deniz, kum, güneş turizmi dedikleri, benim kısaca tatil turizmi olarak özetlediğim Didim ve Kuşadası gibi harika iki ilçeye sahibiz. Didim ve Kuşadası’nda deniz kalitesi, iklim kalitesi, coğrafya kalitesi dünyada eşi benzerine az rastlanan düzeyde ürünler’’ diye konuştu.

'BU ÜRÜNÜ AMBALAJLAMAK ZORUNDAYIZ'

Aydın’ın Gastro Turizm yönünden de muazzam bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Tuncer, ‘’İnciri anlatmaya gerek yok, Aydın’la özdeşleşmiş bir ürün. Pidesi, börekleri, Çine köftesi, kokoreçi, otlarımız, keşkek, tandır gibi say say bitiremediğim, mutfakta gastro noktasında Türkiye’de başka yerde tadamayacağınız lezzetleri sunan alt yapısıyla Aydın mükemmel bir ürün. Ürüne sahip olmak önemli fakat bunu turizm ivmelenmesine dönüştürmek anlamında tek başına yeterli değil. Üründen sonraki süreç ürünü ambalajlamaktır. Bir şehir nasıl ambalajlanır. Bir şehiri ambalajlamak demek, tesisleriyle, yönetsel kadrolarıyla, sunduğu hizmetin eğer bu plajsa, plajın temizliği, denizin temizliği, bitki örtüsünün korunması gibi bu noktada modifiye edilmesiyle ancak kültür potansiyeli de olsa tatil turizmi potansiyeli de olsa bunun ambalajlanması ancak modifiye edilmesiyle gerçekleşebilir. Ürünü ambalajlamak zorundayız. Burada bazı eksikliklerimiz var. Bizim tesislerimizi mükemmelleştirmek noktasında ihtiyacımız var. Aydın'a bir swot yaptığımızda zayıf yönlerimizde tesisleşmek noktasında bazı eksiklerimiz olduğunu kabul etmek durumundayız.

'İNSAN REKLAMA DEĞİL AMA HABERE DAHA ÇOK İNANIR'

Ambalajdan sonraki adımın, ürünü tanıtma noktasında gerekli insiyatifleri alma süreci olduğunu dile getiren Tuncer, ''Tanıtma noktası 2 farklı yolla ilerleyebilir biri halkla ilişkiler süreçleri biri de konvasyonel medyada konumlandırdığımız reklam çalışmalarıyla. Aslında burada önemli olan Pr projeleriyle şehri anlatmak; çeşitli haber entegrasyonlarıyla, çeşitli etkinliklerin duyuruma dönüştürülmesiyle. İnsan reklama değil ama habere daha çok inanır. Haberin inandırıcılığı, haberin itibarı tüketici gözünde çok daha yüksektir. Dolayısıyla biz çeşitli haber içerikleri üreterek, çeşitli duyuru çalışmalarını koordine ederek Aydın'ı hem Türkiye'ye hem dünyaya tanıtmak durumundayız. Tesisleşme konusunda eksikliklerimizin farkındayız, farkında olmak önemlidir, çözüme ulaşmanın ilk adımıdır. bu eksikleri gidermek için gece gündüz çalışıyoruz. Ürünümüzü mükemmelleştirmenin peşindeyiz. Bu ürünü tanıtmak noktasındaki gerekli insiyatifleri görevimin başına geldiğim günden beri yerine getirmek için yoğun çaba sarfediyorum. Aydın için biz en iyisini arzuluyoruz. Aydın halkı en iyisini arzuluyor. Bizler de Aydın halkıyız, hepimiz Aydın için çalışıyoruz.'' diye konuştu.

BABAM SEVİLEN BİR KARAKTER

Gazeteci Emin Aydın'ın, Sanatçı Mahmut Tuncer'in oğlu olarak hayatında ne gibi olumlu ve olumsuz durumların olduğu sorusuna Tuncer, ''Mutlaka avantajları oluyor. Babam sevilen bir karakter, Anadolu insanıdır, başarılı bir sanatçıdır, insanların itibar ettiği bir kişilik. ona aktarılan değer bana da transfer ediliyor. İletişime geçtiğim insanlarda bir sempati uyandırıyor.Sanki ailenin bir üyesiymiş gibi davranıyorlar bu müthiş bir şey, çok şanslıyım. O anlamda da babama çok şey borçluyum. Çok kıymetli fakat bazen dezavantaja da dönüşebiliyor. Ben sınıf başkanı da olsam, araştırma görevlisi, yardımcı doçent, il müdürü, merkez müdürü,rektör danışmanı gibi çeşitli görevlerde bulundum, benim kimliğimden önce babamın mesleğiyle anılırım ve insanlarda hep şüphe uyanır acaba liyakatıyla değil de eş dost desteğiyle mi acaba görev aldı tereddütü oluşur tabi insanlar beni tanıdıkça, onlar beni görüp anladıkça, hakkımda biraz daha araştırma yapınca o kaygıları giderilir. Bu benim avantajım olduğu noktada ben bunu Aydın'ın lehine kullanmaktan da çekinmem. Yakın zamanda da babamın bir klip çalışmasını Aydın'da gerçekleştirmesi için ısrar ettim o da sağolsun bizi kırmadı.'' şeklinde cevap verdi.

'ANTİK KENTLERİMİZLE İSİMLENMİŞ MÜZELERDE KÖŞELER VAR'

Yurtdışında, Antik Kentlerimizle isimlenmiş müzelerde köşelerin olmasının çok üzücü bir durum olduğunu vurgulayan Tuncer, ''Bir vatansever olarak içimizi parçalayan bir olay. Yaptığımız görevi bir kenara koyun milli duyguları olan herhangi bir vatandaşımız bu konuyu dinlediğinde üzülür, içi parçalanır. Bugün Almanya'da, İngiltere'de özellikle Fransa'da bizim Antik kentlerimizle isimlenmiş müzelerde köşeler var. Biz bunları görünce bir kere çok büyük bir kederle kaplanıyor kalbimiz. Bize ait onlar. Bizim kültür mirasımız ama yurtdışına bir kısmı da maalesef hukuki yollarla kaçırılmış. Devlet izniyle, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde bunları yurtdışına çıkartabilecek anlaşmalar yapılmış ve çıkartmışlar fakat hala daha devam eden ve çok daha üzücü olan başka safhadaki gerçeklikler de maalesef var. Aydın'da özellikle bu konuda tüm vatandaşlarımızı hassas olmaya davet ediyorum çünkü eğer bir kaçak kazı şüphesi hissederlerse ya da şahit olurlarsa mutlak Kolluk Kuvvetlerimize bilgi vermelerini istirham ediyorum. Maalesef hala daha bu işin kaçakçılığını yapan, bu işin para trafiğini örgütleyen güçler var. Bunların bir kısmı zaten yakalanıyor, yargılanıyor, hapis cezaları alıyorlar fakat halkımızın bu konuda duyarlılık geliştirmesi, vatandaşlarımızın bu konuda her birinin birer denetim mekanizmasının olması ancak mücadelede başarıya ulaşmanın tek kriteri diye düşünüyorum. Bu anlamda hassas olmakta Aydın gibi bir coğrafyada hepimizin sorumluluğu var.'' ifadelerini kullandı. (ELİF DUMANKAYA)







 
Son Eklenen Haberler