Tarihi Kayaköy'ü, 'Gladyatör-2' filminin heyecanı sardı
24 Eylül 2019, Salı 11:26| Tweet | ||
|
||
Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca' Birinci Grup Anıtsal Yapı' olarak tescil edilen Fethiye'nin Kayaköy Mahallesi'nde Oscar ödüllü 'Gladyatör' filminin ikincisinin bir bölümünün çekileceği yönündeki duyumlar, heyecan yarattı. Kayaköy Muhtarı Metin Çelik, "Muhtar olarak filmde oynamaktan gurur duyarım" dedi. Havadan görüntülenen tarihi köyde, doğal güzelliklerin arasında çatıları olmayan yüzlerce evin görüntüsü ilginç manzaralar oluşturdu.
Oscar ödüllü Gladyatör filminin ikincisi çekilecek. Yönetmen Ridley Scott, 'Gladyatör 2' için çalışmalara başladı. Gladyatör 2'nin çekimlerinin Yunanistan, Hırvatistan ve Fethiye'deki Kayaköy'de yapılacağı iddia edildi. Bir tepenin yamacına kurulan ve eski bir Rum yerleşimi olan Kayaköy, 1923 yılındaki mübadele ile birlikte terk edildi ve burada Türkler yaşamaya başladı. Türklerin de bir süre sonra köyü terk etmesinden ve 1957 Fethiye Depremi ile köyün hasar görmesinden sonra bir daha yerleşik yaşam kurulmadı. Tarihi köy, şimdilerde yönetmen Scott'un çekimlerine başlayacağı Gladyatör-2 filmine set olma ihtimalinin heyecanını yaşıyor. Filmin, Kayaköy'de çekilmesi durumunda köyün tanıtımına katkı sağlayacağı ve 10 binlerce turistin köye geleceği öngörülüyor.
'BÜYÜK KAZANIM OLUR'
Gladyatör- 2 filminin çekimleri Kayaköy'de yapılırsa, köyün dünyanın dikkatini çekeceğini belirten araştırmacı-yazar Işık Taban, şunları söyledi:
"Kayaköy, çok eski bir yerleşke. 4 bin yıllık yaşam bugünlere kadar ulaşmış. Yaklaşık 98 yıldır kaderine terk edilmiş bir bölge. Yapılar ayakta kalmakta zorlanıyor. Hiç olmazsa bir kısmının kültür zenginliği olarak turizme kazandırılması gerekiyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. 1990 yılların başında başlayan 'Dostluk ve Barış Köyü' projesinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu kadar zengin bir mirasın gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Gladyatör- 2 filminin çekimlerinin bir kısmının bile burada yapılacak olması bölge için büyük kazanım olacaktır. Dünyanın dikkatini buraya çekecektir. Gladyatör'ün devamı olarak bir belgesinin çekilmesi de isabetli olacak. Temsil edebileceğim bir konum olursa filmde oynamak isterim."
MUHTAR EKİZ: TEKLİFLERE AÇIK
'Gladyatör- 2 filminde oynamak ister misiniz' sorusuna Kayaköy Mahallesi Muhtarı Metin Ekiz , "Arkadaşlar gelsinler bir görüşelim. Neden olmasın. Muhtar olarak filmde oymaktan gurur duyarım. Olur diye düşünüyorum" dedi.
Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 2011 yılında aldığı bir kararla Kayaköy'de 736 sicil mimarlık örneği yapı ile 24 manastır, şapel, sarnıç, değirmen, fırın ve çeşme gibi dini ve kültürel yapı, 'Birinci Grup Anıtsal Yapı' olarak tescil edildi. (DHA)

Aydın’da kendi imkânlarıyla üretime başlayan 32 yaşındaki kadın girişimci

Aydın Salı Pazarı’nda incir, ceviz ve kestane satarak geçimini sağlayan

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, emlak

Radyo ve televizyon yayıncıları meslek birliği Başkanı Vedat Gündoğan ve yönetim

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç mayıs

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, tvDEN ekranlarında yayınlanan

tvDEN ekranlarından Gündem Özel programında konuşan Altınsen Genel Başkanı

Aydın’ın Efeler ilçesinde eğitim veren Özel Dörtgen Anadolu

Gündem Özel programında bu hafta eski İçişleri Bakan Danışmanı Haşmet

Aydın’da şehir hastanesinin hizmete girmesiyle birlikte sağlıkta yeni bir döneme

Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Aydın Büyükşehir Belediyesi

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının ardından CHP Grubu basın

Aydın Demir Madeni Eşya Torna Tesviye ve Sıhhi Tesisatçılar Odası’nın

Yaklaşık 100 yıllık köklü geçmişe sahip Otogönül, edindiği

Yapay zekâ teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte kişisel verilerin izinsiz

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan yılın ilk salı pazarında vatandaşlar

Aydınlılar, yeni belirlenen maaşı eleştirdi.. Bir vatandaş, “Vallah alsınlar

Marketlerde 25 kuruştan satılan plastik poşetlerin fiyatı 1 liraya yükseldi.

Aydın’ın Çine ilçesinde, 1950 yılında kurulan ve 76 yıldır Çine’nin

Radyo Televizyon Meslek Birliği (RATEM)’in resmî web sitesi www.ratem.org,

800 milyon liralık büyük ikramiyenin talihlilerini bulmasının ardından mikrofonlarımızı

2026 yılına girerken akaryakıt fiyatlarında beklenen artış resmileşti. Özel Tüketim

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Efeler Mahallesi Köroğlu Caddesi üzerinde

Yılbaşı yaklaşırken kuruyemiş tezgâhlarında hareketlilik başlasa da ekonomik

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan İlayda Korkulu, AK

2026 yılı için asgari ücretin 28.075 TL olarak açıklanmasının ardından

Aydın Salı Pazarı’nda yaklaşık 40 yıldır üreticilik ve pazarcılık yapan

Geçen hafta sonunda oynanan Aydın Süper Amatör Lig 9. hafta mücadelesi

Aydın’ın ilk ve tek sporcu atletik performans salonu olan Atlas Atletik Performans

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Disiplinler Arası Çevre Sağlığı Programı,

Kırmızı et fiyatlarındaki sürekli artış, mutfak masraflarını her geçen

1 Ocak 2026’dan itibaren basit usulden gerçek usule geçecek esnafın

2026 yılına sayılı günler kala Aydın’da mikrofon uzatılan vatandaşlar,











