SON DAKİKA

"Anne karnında kalbini durdurduk"

21 Şubat 2022, Pazartesi 17:29

     


tvDEN ekranlarında, sunuculuğunu Emin Aydın tarafında yapılan Baş Başa programının konuğu Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kadın Hastaları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı Uzmanı Doktora Öğretim Üyesi Fedi Ercan oldu. Ercan riskli gebeliklerin takibi ve doğum sürecine kadar seyredilen durumları açıkladı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

“RİSKLİ GEBELİKLER TAKİP EDİLİYOR”

Uzman Doktor Fedi Ercan, “Perinatoloji, yüksek riskli gebeliklerin takibini, tedavisini ve yerine geldiğinde doğumunu yaptıran bir yan daldır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı vasfımızın biraz dışın çıkıp spesifik olarak sadece özel riskleri olan gebeleri takip eden bir bilim dalıdır. Aslında Türkiye’nin hepsinde çok yeni bir dal. Aydın’da da bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar uzman mevcut. Perinatoloji, yeni yeni tanındıkça hem anne hem de bebek açısından oluşan risklerin takibinde önemli bir rol oynamaya başladı" dedi.

“BU İŞLEM HER HASTANEDE YAPILAMIYOR”

Ercan, “Geçtiğimiz günlerde anne karnındaki bir fetüse müdahalede bulunduk. İkiz bebeklerden bir tanesinde engellilik durumu mevcuttu ve diğer bebeği de olumsuz etkiliyordu. Biz de operasyonla engellilik durumu olan bu fetüse müdahale ederek kalbini durdurduk. İkiz gebelikler çok özeldir ve bu operasyonda bulunduğumuz ikizler, tek yumurta ikizleriydi. Dolayısıyla çok özeldi. Tek yumurta ikizi gebeliklerinde maalesef bazı talihsizlikler meydana gelebildiği için sıklıkla takipleri yapılması gerekiyor. Bu kontroller sırasında da bahsettiğimiz fetüsün ağır bir omurga ve beyincik anomalisi olduğunu gördük ve bu durum diğer fetüsü de etkileyerek erken doğuma sebep olacağı için maalesef ki onun kalbini durdurmamız gerekiyordu. Bunu özel bir teknikle yaptık. Radyo frekans cihazı ve radyo frekans teknolojisi kullanarak gerçekleştirildi. Bu, Türkiye’de Perinatoloji uzmanlarının yabancı olmadığı, uygulayabildiği bir işlemdir ve belirli bir donanım gerektirmektedir. Bu işlemi gerçekleştirebilen belirli hastaneler var her hastanede yapılamamakta. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi, bu işlemin yapılabildiği hastanelerin arasına girdi. Operasyon sonrası, sağlıklı olan fetüsü takipteyiz. Kendisi şu an gayet iyi. Sağlıklı bir şekilde doğduğunda bizler de çok mutlu olacağız” dedi.

“DOĞASINDA SEYREDEN DOĞUM SAPTIRILDI”

Ercan, “Eski kadınlarımız şu anki doğumların çok zor olduğundan, eskiden daha kolay olduğundan söz ederler. Fakat bence açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, eskilerimiz hem çok daha zor şartlar altında yaşadıkları hem de tıbbın yeterli alt yapısı olmadığı halde aslında çok da sağlıklı bir şekilde gebelikler geçirip doğumlar yapıyorlarmış. Şu anki dönemde medikal anlamda gelişen tıp ile çeşitli alternatifler çıktı. Bunlar, eskiden tamamen doğasında seyreden doğum durumunu saptırarak farklı noktalara getirmeye başladı. Ağrısız doğum da bunlardan birisidir. ‘Prenses Doğum’ olarak da adlandırdığımız bu durum ile birlikte bu işlemler daha çok güle oynaya gerçekleştirilir oldu. Bu durum işi hem kolaylaştırdı hem de zorlaştırdı diyebiliriz” diye konuştu.

"TAKİP ÇOK MÜHİM BİR KONU”

Uzman Doktor Ercan, “Her 100 kadından 90’ı bir problem olmadan gebeliklerini tamamlayıp doğal sürecinde, belki de hiç takibi dahi olmadan sağlıklı bir gebelik geçiriyorlar. Fakat maalesef bu %10’luk dilimdeki kişiler problemli gebelikler geçiriyorlar. Annenin ve çocuğun hayatını ciddi anlamda sıkıntıya sokabilen durumlar olabiliyor. Bu bağlamda takip son derece mühim bir konudur. Özellikle kronik hastalığı olan ve ileri yaşı olan kişilerin sürekli takibi yapılmalıdır. Bu kişiler muhakkak gebelik öncesi ve sırasında bir perinatoloji uzmanı takibinde olmalıdır. Gebelikte takip aşamasında ilk olarak kronik bir hastalığın olup olmadığı mutlaka tespit edilmelidir. Gebe kaldıktan sonra da belirli bir kılavuza göre gebeleri takip ederiz” dedi.

“ÜLKENİN PERİNATOLOGLARA İHTİYACI VAR”

Ercan, “Önümüzdeki süreçte muhtemelen Perinatoloji yan dal için asistanlarımız ve araştırma görevlisi arkadaşlarımızın da sayısı artacak diye umuyorum. Çünkü perinatoloji gerçekten çok kıymetli bir alan ve ülkenin perinatologlara da ihtiyacı var. Hem kadın doğum uzmanlarının önünü rahatlatan hem de riskli gebelerin gebeliklerini sağlıklı bir şekilde sonlandırmasını sağlayan önemli bir bilim dalı. Perinatoloji uzmanlarının anneler ile çok fazla empati yapması gerekmektedir. Çünkü riskli gebeliklerin takip süreci hem anne hem de doktoru açısından kolay bir süreç değil. Ülkemiz doğumdaki anne ölümlerinin sayılarının düşüklüğü konusunda gerçekten parmakla gösterilen bir ülke oldu. Bu durum, kadın hastalıkları hekimlerinin ne kadar cansiperane bir şekilde çalıştıklarını göstermektedir. Bakanlığın da bu konuda çok önemli katkıları mevcut” dedi. (DUYGU DİLEK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler