Hindistan mutantıyla ilgili ürküten açıklama
30 Nisan 2021, Cuma 11:27Tweet | ||
![]() |
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de de tespit edilen Hindistan mutasyonunda çok dirençli ateş, ishal tablosu ve solunum yetmezliği gibi ağır semptomlar görüldüğünü, öldürücülüğün de daha fazla olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da 5 kişide Hindistan mutasyonu görüldüğünü açıkladı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Hindistan'da şu an çok korkutucu tablo olduğunu, bazı kişilerde çift mutasyonun tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Çift mutasyonun bizim için en korkutucu yönü; bizim bağışıklık sistemimizden, savunma hücrelerimizden, koruyucu antikorlarımızdan kaçabilme yeteneğine sahip olması. Bu olay bizim için hüsran ile sonuçlandı. 17 ülkeye yayılmış vaziyette. Çift mutasyon olduğu için dikensi çıkıntılar ve hücrenin savunma sisteminden kaçtığı için bizi endişeye sevk ediyor. İyi gelişmeler de var. Uğur hocamız Biontech aşısının Hindistan mutasyonundan etkilenmediğini belirtti. Şu an en büyük silahımız aşı" dedi.
'GÖZÜMÜZ KORKTU'
Doç. Dr. Savaşçı, Hindistan'daki bilim insanları ile yaptıkları görüşmeleri anlatarak, "Hindistan'daki bilim insanları çok ağır semptomların olduğunu, diğer mutasyonlara göre daha bulaşıcı ve daha öldürücü olduğunun tespit edildiğini belirtti. Bizim gözümüz korktu açıkçası. Hindistan mutasyonunun diğer mutantlardan farkı, vücudun savunma hücrelerinden kaçabilme yeteneğine kavuşması. Şu anda biz aslında bütün vakalara mutasyon çalışmıyoruz, belki daha çok mutasyon çalışılırsa Hindistan mutasyonu daha çok karşımıza çıkabilir. Hindistan mutasyonunda çok dirençli bir ateş, ishal tablosu ve solunum yetmezliği daha ön planda. Bunun için Hindistan'da oksijen kaynakları tükenmiş durumda" diye konuştu.
'2 AY SONRA PATLAMA OLABİLİR'
Doç. Dr. Savaşçı, Hindistan mutantının 17 ülkeye yayıldığını belirterek, "Hindistan mutantının savunma hücrelerimizden kaçabilme yeteneğinin olduğunun gösterilmesi nedeniyle ülkemizde de 2 ay sonra eğer aşılanmada da yeteri temini sağlayamazsak tekrar bir vaka patlaması ile karşı karşıya kalabiliriz, Hindistan mutantı yayılırsa. Bu yüzden özellikle uçuşlar, sınırlar, temas olayını sıfıra indirmemiz lazım. Halkımız da vakalar azaldıkça rehavete kapılmamalı" dedi.
'CİDDİ SAĞLIK SIKINTILARI YAŞANABİLİR'
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, tam kapanma nedeniyle tatil beldelerine gidenlere de uyarılarda bulunarak, temas devam ederse ciddi sağlık sıkıntılarının yaşanabileceğine dikkat çekti. Savaşçı, "Bizim ülkemizde sayılar düştü; ama istenilen sayıya düşmedi. Vatandaşlarımız ne yazık ki kapanma sürecini yanlış anladı. Bunu bir tatil fırsatına dönüştürmeye başladı insanlarımız. Büyük kentlerden, sahil kentlerine bir göç başladı. Özellikle uçak yolculuğunda çok büyük risk altındalar. Kendi araçları ile giderken de mutlaka mola yerlerinde yoğunluk olduğu için yine büyük risk altındalar. Bunun yanında en büyük sıkıntımız aslında gittikleri yerlerdeki sağlık imkanlarının yeteri düzeyde olmayacağıdır. Gittikleri yerlerde de temasa devam ederlerse koronavirüse yakalanırlarsa çok ciddi sağlık sıkıntıları ile karşılaşabilirler" diye konuştu. (DHA)

14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimlerde Aday adaylıklarında başvuru

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporda, “Aydın diri fay

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgedeki yetiştiricilere, bir

Hatay'da iki aile, deprem felaketinden 261 saat sonra evlatlarına kavuşmanın sevincini

Sivas Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hakan Demirgil, Kahramanmaraş

Koçarlı Belediyesi tarafından altyapı çalışması biten cadde ve sokaklarda

Hatay'da depremde enkaz altından sağ çıkarıldıktan sonra arama-kurtarma

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde devrilen toprak yüklü kamyonun

Aydın’ın Söke İlçesi’nde ‘Kamu kurum ve kuruluşlardan

7. Anadolu Medya Ödülleri'nde Yetenekler kategorisinde ödüle

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel öğretim kurumları zamlarına ilişkin,

Devlet memurları, sözleşmeliler ve emeklilerin gözü, yarın açıklanacak

Ege Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden Aydın'ın Kuşadası ve

Aydın'ın Söke ilçesinde, bir fabrika inşaatında vinç bomunun

Aydın'ın Buharkent ilçesinde tarlada çalışırken ayağını çapa

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı

Koçarlı’nın yeni kurulan iki futbol kulübü dostluk maçında

İzmir'in Kınık ilçesinde, mutfakta süt ısıtırken elbisesi tutuşan

İzmir'in Karabağlar ilçesinde aydınlatma direğine çarpan kamyonetin

Geçen yıl 1 milyon 22 bin 737 bebek nüfus kütüklerine tescil

İzmir'de 2023 yılının ilk bebeği dünyaya gözlerini açtı. Özel

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu

75 Yataklı Çine Devlet Hastanesi’nin inşaat alanında incelemelerde bulunan

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın ilçe tarımını desteklemeye

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, Çine’de

Kütahya'da, aracında çalıntı malzemeler bulunan şüpheli gözaltına

Aydın Efeler ilçesi Ovaeymir Mahallesi 1327 Sokak’ta yaşayan vatandaşlar,

Aydın’ın Efeler İlçesinde 1998 yılından bu yana hizmet vermekte olan

Aydın'ın Nazilli İlçe Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan'ın

Saadet Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Nurgül Beytiye Ekinci tvDEN ekranlarında

Aydın'ın Karacasu ilçesinde otomobille traktörün çarpışması

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Nazilli'de yapımı tamamlanan

Anadolu Yayıncılar Derneği'nin (AYD) 7. Anadolu Medya Ödülleri açıklandı.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni asgari ücret için