/>

SON DAKİKA

Esnafın ortak derdi girdi maliyetlerinin yüksekliği

19 Eylül 2022, Pazartesi 17:18

     


Okul zilinin çalmasıyla birlikte açılan yeni eğitim öğretim yılı pandemi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor zamanlar geçiren küçük esnafın umut kapısı oldu. Okulların açılmasıyla piyasada hareketlenme bekleyen birçok esnaf işlerinde beklenen artış olmadığını söylerken bazı esnaflar canlanma olduğunu söyledi. Çoğu esnafın ortak sıkıntısı ise pahalılık oldu.

Esnafların işleriyle ilgili yorumları ve dile getirdikleri sıkıntıları şöyle;

Döner işletmesi olan Erhan Devrim, “Okulların açılması işlerimizi fazlasıyla etkiliyor. Ama maliyetlerin yüksek olması nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. İnsanların alım gücü düştüğü için satın almakta tereddüt ediyorlar. Bu yüzden okullar açılsa da kar oranlarımız eskisi gibi olmuyor” dedi.

Züccaciye işiyle uğraşan Hüseyin Efe, “Okulların açılması ekonomik açıdan hareketlenmeyi getirdi. Bize de büyük katkısı oldu. Sorunumuz aldığımız ürünlerin fiyatlarındaki artış. Artış nedeniyle sattığımız ürünlerin fiyatını da arttırmak zorunda kalıyoruz. Geçen seneye göre birçok üründe fiyatlar üç kat arttı. Geçen seneki fiyatları bilen vatandaşlar yeni fiyatları görünce büyük tepki veriyor” diye konuştu.

Unlu mamüller işletmesi olan Erkan Yekdeş, “Öğrencilerin okula başlamasıyla birlikte işlerimizde de yavaş yavaş hareketlenme oluyor. Ama maliyetler çok yüksek olduğu için ürünlerdeki fiyat artışı müşterilerde de olumsuz tepkiye yol açıyor” dedi.

Çilingircilik yapan Cemal Başaran, “Okulların açılması işlerimizi kısmen etkiledi. Üniversite öğrencilerinin gelmesiyle daha da işlerimizin açılacağını düşünüyoruz. Bizim sorunumuz maliyet artışı. Sattığımız malzemeyi yerine koyamıyoruz. Fiyat artışını yansıttığımızda müşteriden tepki alıyoruz. Eskiden paket aldığımız anahtarları tek tek almaya başladık” diye konuştu.

Kasap Alp Mülazımoğlu, “Okulların açılması et pahalı olduğu için bizim işlerimizi pek fazla etkilemedi. Satışlarımızda yüzde 10 civarında bir artış var. En büyük sorunumuz elektrik ve kira fiyatlarındaki artış” dedi.

Kafe işletmeciliği yapan Emrah Kılıç, “Pahalılık yüzünden işlerimizde herhangi bir artış olmadı. Esnaf olarak zorluk çekiyoruz, halimizden de hiç memnun değiliz. Malzemeler, elektrik ve su giderleri çok fazla. Hiçbir şeyin tadı tuzu kalmadı” diye konuştu.

Berber Salim Ataş, “Üniversite öğrencileri geldiğinde işlerimizin hareketleneceğine inanıyorum. Bizim de en büyük sorunumuz giderler. Aldığımız her şeyin fiyatı yükseldi” dedi.

Kokoreç ustası Muhammet Deniz, “Bizim işlerimiz çok güzel oldu. Yüzde 50 artmış durumda. Hiçbir sorunumuz yok” dedi. (DUYGU DİLEK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler