SON DAKİKA

“Çilek üretiminin yüzde 12’si Aydın’dan gerçekleşti”

2 Mart 2022, Çarşamba 11:06

     


Sultanhisar’da düzenlenen çilek üreticileri ve ihracatçılarına yönelik düzenlenen toplantıda konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Geçen sezon Türkiye genelinde 1 milyon 175 bin ton çilek üretilmiş. Toplam üretimin yüzde 12’si Aydın’da gerçekleşmiştir. Aydın şu anda Türkiye’de en fazla çilek üretilen 3. şehir, Ege Bölgesinde ise birinci şehir konumundadır” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından Sultanhisar’da ‘Çilek’ konulu bir panel gerçekleştirildi. Sultanhisar Kaymakamı Bahadır Güneş ve Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Yüksel Yılmazoğlu’nun ev sahipliğini yaptığı toplantıya, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem ile çevre Tarım İlçe Müdürleri ile Ziraat Odası Başkanları, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, akademisyenler, çok sayıda çilek üreticisi ile ihracatçılar katıldı.

“YÜZDE 87’LİK MUAZZAM BİR ARTIŞ YAKALADIK”

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, pandemi nedeniyle uzun bir aradan sonra ilk kez üreticiler, ihracatçılar ve sektörün tüm paydaşlarıyla yüz yüze buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. 2022 yılının ilk üretici ve ihracatçı toplantısını da bereketli topraklara sahip Aydın’da gerçekleştirildiğini vurgulayan Hayrettin Uçak, “Bildiğiniz gibi Aydın, özellikle Sultanhisar çilek üretiminin ve ihracatımızın yoğun olduğu bir ilçemiz. Geçen sezon Türkiye genelinde 1 milyon 175 bin ton çilek üretilmiş, toplam üretimin yüzde 12’si Aydın’da gerçekleşmiştir. Aydın şu anda Türkiye’de en fazla çilek üretilen üçüncü şehir, Ege Bölgesinde ise birinci şehir konumundadır. Bununla birlikte 2021 yılında Türkiye genelinde 43 ülkeye 42 bin ton ve 46 milyon dolar değerinde taze çilek ihracatımız oldu. 2020 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 87’lik muazzam bir artış yakaladık. Bu sürece katkı veren tüm paydaşlarımızı canı gönülden kutluyorum. Bununla birlikte çilek hem dondurulmuş olarak hem de kurutulmuş olarak da birçok ülkeye ihraç ediliyor. Bu yönüyle çilek ürününü hem yaş meyve sebze sektörü hem de işlenmiş meyve sektörü olarak son derece önemsiyoruz” diye konutu.

“İHRACATIMIZDAKİ BAŞARI DA BUNUN EN ÖNEMLİ KANITI”

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak geçen yıl “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” adında bir proje başlattıklarını belirten Başkan Uçak, “Hepinizin de bildiği gibi ürünün ilaçlamasında doğru zamanda, doğru dozda, doğru alet ve ekipmanla, son ilaçlama ve hasat zamanı arasındaki süreye uygun, hedef organizmaya yönelik uygulamalar yapılması gerekiyor. Aksi takdirde yapılacak olan pestisit uygulamalarında hem insan ve çevre sağlığına zarar vermiş oluyoruz hem de ihracatımızın gerçekleşmesine engel oluyoruz. Bunu engellemek adına projemizde üretim alanlarından numuneler alarak pestisitlerin doğru kullanımını sağlıyoruz. Projemize ilk çilek bahçelerinden bin 500 dekar alandan numuneler alarak başladık. Kalıntı değerleri, en büyük ihraç pazarlarımız Avrupa Birliği, Rusya ve kendi vatandaşlarımızın tüketimi için Türkiye’nin limitlerine uyumlu çıkmıştır. Zaten ihracatımızdaki başarı da bunun en önemli kanıtı. Bu yıl da projemize devam ederek bölgeyi incelemeye devam etmek istiyoruz. 2022 yılını tüm paydaşlar olarak pestisitle mücadele yılı olarak görüyoruz ve bu konuda hem üreticinin hem de ihracatçını üzerine düşen görevleri yerine getirmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“HEDEFİMİZ AYDIN’IMIZI TARIM BAŞKENTİ YAPMAK”

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem ise, çilek üretimi ile ilgili çalışmaları ve diğer tarım ürünlerindeki gelişmeler hakkında bilgiler verdi. İl Müdürü Ökdem, Aydın’da dış ticarette 2 milyar dolara ulaşan ihracat yapıldığını, 2021 yılında 3 milyar doların üzerinde, 5 milyar tonluk yaş meyve sebze ihracatı yapıldığını kaydetti. Çilek hastalıklarına karşı mücadele etmek için sürekli sahada olduklarını belirten Ökdem, “Üreticilerimiz talep, istek ve gözlemlerimizi iletiyoruz. Çilek fidesi önemli bir eksiğimiz. Toplam 3 müteşebbisimizin izlendirme çalışmasını yaptık. 700 bin adedini sertifika çalışması yürütecek. 2023 itibariyle bu rakamı 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz Aydın’ımızı tarım başkenti yapmak” açıklamalarında bulundu.

Aydın’da ilk çilek üretimini Sultanhisar’da gerçekleştiren Nihat Özyiğit, 1970 yılların başında ilk olarak çilek üretimin denemesini kendisinin yaptığını belirtti. Özyiğit, bölge çiftçisinin zor şartlarda çilek üretimine sahip çıkmasından ve bu üretim oranlarının yakalanmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Panelde, Dr. Ersin Dilber, Dr. Nesrin Çakır Arıcan ve Dr. Şebnem Nalan Akaroğlu tarafından çilek üretimindeki önemli hususlar hakkında bilgiler verilirken, üreticilerden gelen sorulara da cevaplar verildi. (ORKİDE ÜLKER) 







 
Son Eklenen Haberler