SON DAKİKA

“Esas kârlı olan sağlık turizmidir”

8 Aralık 2021, Çarşamba 12:10

     


Eski Aydın Belediye Başkanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hüseyin Aksu, Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Emin Aydın’la Baş Başa” programının konuğu oldu. Aksu, Kuşadası’ndaki 5 yıldızlı otel turizminin kârlı olmadığını belirterek, “Esas kârlı olan turizm dalı sağlık turizmi” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aksu, “Kuşadası’nın sorunları çok fazla. Kuşadası’nı adeta son 60 yılda marka değeri olan, Türkiye’nin tek turizm bölgesiyken giderek değerini kaybettirip hiçbir yatırım yapmadan altyapısıyla, çevresiyle bir bütün olarak geriye götürmüşler. Ne ulaşımda ne altyapıda hiçbir şeyde yaşanabilir hal kalmamış. Bunların hepsinin çözümünü toplu halde ele aldık, 3 hafta sürdü. Bu 3 hafta içinde suyu nasıl temin edilecek, selden nasıl korunacak, ulaşım problemleri nasıl çözülecek, yeni çevre yolu gibi temel meseleleri yani bir turizm bölgesinde olması gereken meseleleri anlattık. Şimdi sıra Kuşadası’na esas marka değerini veren turizm sektöründe Kuşadası ne yapmalı sıra oraya geldi. Tabi 1980’li yıllarda Türkiye’de turizmi teşvik kanunu çıktı ve ondan sonra Türkiye 5 yıldızlı otellerle tanıştı. Özellikle Antalya bu konuda başı çekti. İlk teklif edilen bölge Kuşadası’ydı. Biz Aydınlılar olarak Kuşadası’nı 5 yıldızlı otel turizmine açmamakta direndik ve yazlık yapmaya devam ettik ve bugünkü hale geldik. Bugün artık 5 yıldızlı otel turizmin de çok kârlı olmadığı anlaşılıyor. Dövizdeki artış nedeniyle bu yıl 5 yıldızlı otellere yine çok rağbet olacak ama sonuçta kârlı değil. Esas kârlı olan turizm dalı sağlık turizmi. Sağlık turizmi için en ideal yer Aydın ve çevresidir” ifadesini kullandı.

“ADETA AĞAÇLARIN İÇERİSİNDE YAŞIYORSUNUZ”

Aksu, “Kuşadası’nda planlanan kamping turizminden bahsedeyim. Burada bulunan küçük evler son derece modern, lüks. Hakikaten yaşanabilecek ama doğayla iç içe yaşanabilecek tarzda küçük mekanlar. Bunların bir kısmı tamamen ahşap. Kuşadası için önerdiğimiz model. Yeşilliklerin ve ormanın içinde, yeşilliğin ve ormanın dokusunu hiç bozmadan yollarıyla, altyapısıyla, güvenlik sistemleriyle, yangın söndürme sistemleriyle ve önlemleriyle bu tarz bir yapılaşma. Yani ormanı mahveden, yok eden tarzda 5 yıldızlı beton yığınları değil. Bu şekilde bir turizm sektörüyle Kuşadası’nın markalaşmasını ön görüyoruz. 3 oda 1 salon koca koca evlerin temizliği ve derdiyle uğraşmadan küçücük mekanlarda insanlar o kadar güzel şeyler yapabilir ki. Ağacın içinde yapılmış çok modern, lüks bir ev modeli. Kendi küçük havuzları var, jakuzileri var. Dikkat edin hiçbir dokuya araziye hatta toprağa bile dokunmadan onun üstüne kurulmuş modellerden bahsediyoruz. Kuşadası için bunları öneriyoruz. Bu bir numaralı turizm bölgesinde önerdiğimiz turizm dalı. 2 numaralı turizm bölgesini de Kuşadası’nın Kongre Merkezi’ne yakın bölgede önerdik. Orada da adeta ağaçların içerisinde yaşıyorsunuz. Yine ahşaptan yapılmış evler var.” dedi.

“YAŞLI NURSİNG SİSTEMİNDE PATRON OLACAK”

Aksu, “Birinci bölgede Kamping Tesisi ön görmüştük. Kampa kim gider gençler gider ama aynı tesisin içinde yaşlıların da yaşayabileceği bir ortam planladık. Buna yaşlı bakım turizmi diyoruz. Yaşlanan insanların artık bütün dünyada huzurevleri yerine kendi bağımsız evlerinde yaşayabilecekleri ama yaşları gereği her türlü hizmetin ayaklarına gideceği bir bakım sistemi var. Bütün dünyada dünya nüfusunun yaşlanmasıyla tıp dalındaki gelişmeler nedeniyle, insan ömrünün uzamasıyla yaşlıların sayısı, nüfustaki oranları giderek artacak. Onları sağlıklı biçimde yaşamlarını sürdürmelerini temin eden sektör giderek en dominant en hakim sektör haline gelecek. Bunu erken teşhis eden ülkeler, Kuşadası gibi mutlaka öne geçecek ve kendisini markalaştıracak. Bu çünkü öyle 5 yıldızlı otel turizmi gibi buyurun gelin yiyin için denize girin meselesi değil. Nursing dediğimiz kavram yani yaşlıya bakmak hizmeti onun sağlığını monitör etmek. Hemşirelik hizmeti var, sağlık tablosunu sürekli izleme hizmeti var, onun ayağına hizmeti götürmek var. Yaşlı bakımı sektörü huzurevlerinde devlet kamu çalışanlarının elinde. Kamu çalışanı bir süre sonra yaşlıya kötü muamele yapmaya başlıyor. Bu sistemde yaşlı ile genç iç içe. Yaşlı nursing sisteminde patron olacak. Kimse ona kötü muamele yapamayacak” ifadesini kullandı.

“BİR KARMA SANAYİ BÖLGESİ ÖN GÖRDÜK”

Aksu, “Kuşadası’nda bir organize sanayi kurulmasını istemek yanlış olur ama Kuşadası’nın değişik yerlerinde küçük sanayi siteleri önerdik. Davutlar, Güzelçamlı, Karaova, Yaylaköy ve Kirazlı’da var. Bunlar daha ziyade o bölgenin tarım ürünlerini işlemek amaçlı olarak kurulacak. Kuşadası’nda bir tane de kobi sitesi ön görmüşüz şehrin içinde. Bunun yeri Kalafat Dağı’nın arkasında. Burası zaten sanayileşmiş. Denizi görmediği için Kuşadası’ndan, denizi görmeye tek yer, dağın arkasında kalıyor. Onun için çöplük gibi olmuş, bütün sanayi oraya gitmiş. Bunu biraz daha organize ederek bir karma sanayi bölgesi ön gördük. Burası 800 dönüm. Kuşadası’nın buna da ihtiyacı var. Çünkü orada da kobilerin üretim yapması gerekiyor. Sadece turizm diyemezsiniz mutlaka birisi çıkıp orada 2-3 milyon nüfus ileride oluşacak. Bunlara hitap eden sanayi de düşünmek zorundasınız Düşünmezseniz sanayi gelir sizi işgal eder engelleyemezsiniz” dedi.

“BİZİM GÖZ BEBEĞİMİZ DAVUTLAR OVASI”

Aksu, “Kuşadası aslında bir tarım bölgesidir. Turizmden önce tarım Davutlar ovası ve Yaylaköy, Kirazlı tarafında hakikaten çok değerli tarım arazileri var. Üzüm, şeftali, narenciye inanılmaz güzel. Bütün bunları ne kadar koruyabiliriz bu ortamda? Sanayi olacak, turizm olacak, tarım olacak. Bunun projesini hazırladık. Tam 4 tane tarım parkı var. Aydın’ın bütünü için tarım parkları modelini öneriyoruz. Bunun Kuşadası uyarlamasını da hayata geçiriyoruz. 1 numaralı tarım parkı Kirazlı, Çınarköy, Yeniköy tarım parkı. Burada sınırları belli organize sanayi bölgesi gibi bir tarım alanı ilan ediyoruz. İçinde bir tane taş bile ev yaptırmıyoruz. Buradaki en iyi üretimi yapacak şekilde bir planlama yapılıyor. Bu modeli Kuşadası’na uyarladığımız zaman şansının ne kadar yüksek olduğunu çok rahatlıkla görüyoruz. İkincisi Yaylaköy tarım parkı. Üçüncüsü Caferli Soğucak parkı. Bizim göz bebeğimiz Davutlar ovası. Yazlıkları bırakıyoruz, geriye kalan alanların hepsini tarım bölgesi ilan ediyoruz. Oradaki mülkiyet sahiplerini bir araya getirip kooperatifleştiriyoruz” ifadesini kullandı.

“BUNLAR ÇOK ZOR İŞLER DEĞİL, BUNLARI BİRLİKTE YAPALIM”

Aksu, “Kuşadası için doğrusal kentsel gelişme alanları aksları belirledik. Atatürk yolu aksının iki tarafını da ev yapacağız. Kirazlı bulvarı aksının iki tarafına bina yapacağız. Yani ana bulvarların iki tarafını Kuşadası’nın gelişme aksı olarak belirledik. Toplam 50 kilometre bunlar. Burada 300 tane ev yapma imkanı olacak. Bunlar çok büyük malikaneler. Bunlar Kuşadası’na marka değeri getirecek kadar zengin evleri. Bunun yanı sıra Kuşadası’nın bulvar cephelerinde doğrusal gelişme alanları belirledik, bir kısmında da normal toplu konutlar vesaire gibi siteler kurulacak. Bunlar çok zor işler değil. Bunları birlikte yapalım. Çağırsınlar gidelim anlatalım. Para istemiyoruz, makamlarında gözümüz yok, rakip de değiliz. Ben 50 senemi bu işlere verdim. Gelin bir araya gelelim bunların hepsinin kaynağı hazır. Bunlara 5 kuruş para harcamanıza gerek yok” dedi.

“O MECRALARIN BÜYÜK BİR KISMI HALA BOŞ”

Aksu, “Kuşadası’na nasıl sel bastırırsınız? Yanlış şehircilik. Dağdan gelen suyun aktığı mecranın içini kapatırsanız onu yok sayarsanız oraya ev yaparsanız sizi sel basar. Kapanmış ne yapayım da demeyin. Onların akacakları mecraları biz burada anlattık Kuşadası için. O mecraların büyük bir kısmı hala boş. Genişletin, oradan suyun akmasını temin edin bitsin gitsin. Eğer tamamen kapandıysa ev yapıldıysa istimlak edin. O insanlara başka yerden ev verin. Bir şekilde bunu çözün” dedi. (ELİF DUMANOGLU) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler