Uzmanından oğul paniğine karşı uyarı
11 Haziran 2026, Perşembe 12:19| Tweet | ||
|
||
Mayıs ve haziran aylarında artan arı hareketliliği nedeniyle zaman zaman ev, iş yeri ve balkonlara oğul konması vatandaşlarda endişeye neden olurken, yıllardır bal ve arıcılıkla uğraşan emekli öğretmen Zeki Altın, bu durumun arıların çoğalma sürecinin doğal bir parçası olduğunu söyledi.
Aydın'ın Efeler ilçesinde emekli öğretmen ve arıcı Zeki Altın, bahar aylarında sıkça görülen arı oğullarının doğal bir süreç olduğunu belirterek vatandaşlara paniğe kapılmamaları çağrısında bulundu. Arıların yaşam döngüsünü anlatan Altın, arı sütüne ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
"ÖNCE AĞACA KONARLAR"
Arıların genellikle insanlardan uzak alanları tercih ettiğini belirten Altın, yerleşim alanlarına girmelerinin istisnai durumlar olduğunu dile getirdi.
Arıların ilk etapta ağaç dallarına konduğunu anlatan Altın, "Daha sonra keşifçi arılar uygun bir yaşam alanı arar. Ağaç kovukları, taş araları ya da korunaklı başka yerler tercih edilir. İnsanlar arıcılık yapmadan önce de arılar doğada bu şekilde yaşamlarını sürdürüyordu" ifadelerini kullandı.
Bahar aylarında bal ve polenin bol olmasıyla birlikte kolonilerde nüfus artışı yaşandığını kaydeden Altın, "Kovanda yer kalmadığında oğul verme eğilimi ortaya çıkar. Bunun yanında ana arının yaşlanması da yeni ana arı yetiştirilmesi sürecini başlatabilir" diye konuştu.
BALKONLARA NEDEN GELİYORLAR?
Son dönemde balkon ve pencerelerde görülen arı kümelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Altın, arıların uygun buldukları alanlara geçici olarak yerleşebildiğini söyledi.
Vatandaşların sakin davranması gerektiğini vurgulayan Altın, "Arılar, kuşların yuva yapması gibi kendilerine uygun gördükleri yerlere gelir. Siz onlara müdahale etmediğiniz ve tehdit oluşturmadığınız sürece genellikle saldırgan davranmazlar. Ancak insanların tedirgin olması da anlaşılabilir bir durumdur" dedi.
SİNEKLİK ÖNERİSİ GELDİ
Arıların daha önce kondukları alanlara yeniden gelebileceğini ifade eden Altın, bazı basit önlemlerin faydalı olabileceğini belirterek, "Eğer arıların geldiği bir yer varsa, tekrar gelme ihtimalleri bulunur. Bu nedenle pencere ve açıklıkların kapalı tutulması ya da sineklik kullanılması yararlı olabilir” dedi.
Arıların doğa ve insan yaşamı açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken Altın, "Arılar insan dostu canlılardır. Doğaya ve insanlığa büyük katkıları vardır. Onlardan korkmak yerine birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
ARI SÜTÜ EN DEĞERLİ ÜRÜNLERDEN BİRİ
Arıcılıkta balın yanı sıra polen, propolis, arı zehri ve arı sütü gibi farklı ürünlerin de elde edildiğini belirten Altın, arı sütünün bunlar arasında ayrı bir yere sahip olduğunu söyledi.
Arı sütünün çoğu zaman yanlış bilindiğini ifade eden Altın, "Bazı reklamlarda kraliçe arının insanlara hediyesi olarak tanıtılıyor ancak aslında bu ürün, ana arının temel besinidir. Genç işçi arılar tarafından üretilir ve dışarıdan toplanan bir ürün değildir" dedi.
İŞÇİ ARIYLA ANA ARININ FARKI
Ana arının gelişim sürecine ilişkin bilgiler paylaşan Altın, beslenmenin arılar üzerindeki etkisine dikkat çekti.
İşçi arı ile ana arının aynı yumurtalardan geliştiğini belirten Altın, "Farkı yaratan beslenmedir. Arı sütüyle beslenen larva yaklaşık 14 günde ana arıya dönüşür. İşçi arılar ise yaklaşık 21 günde gelişimini tamamlar. Ana arı daha kısa sürede gelişmesine rağmen çok daha büyük olur" diye konuştu.
Ana arının yaşam süresinin de dikkat çekici olduğunu kaydeden Altın, "İşçi arılar ortalama 45 gün yaşarken, ana arılar yaklaşık 5 yıl yaşayabilir. Günlük 1.500 ila 2.000 yumurta bırakabilir. Bu olağanüstü gelişimin temelinde arı sütü bulunur" ifadelerini kullandı.
SOĞUK ZİNCİRDE MUHAFAZA EDİLİYOR
Arı sütünün vitamin, mineral ve aminoasit bakımından zengin bir ürün olduğunu belirten Altın, üretiminin oldukça zahmetli olduğuna işaret ederek, "Arı sütü değerli bir üründür. Düzenli tüketildiğinde sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Ancak üretimi bal ve polene göre daha zordur. Soğuk zincirde saklanması gereken hassas bir üründür" dedi.
Türkiye'de de arı sütü üretiminin yapıldığını aktaran Altın, "Üretim süreci oldukça meşakkatlidir. Bu nedenle arıcılıkta en kıymetli ürünlerden biri olarak kabul edilmektedir" diye konuştu.
HABER VİDEOLARI

Yeni Parti Aydın İl Başkanı Dilaver Demir, il yöneticileriyle birlikte mazbatasını

Aydın’da yaşayan Feride Pekel, pandemi döneminde hobi olarak başladığı

Aydın’da 8 yıldır doğal taş sektöründe faaliyet gösteren işletmeci

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde şehit olan 28 yaşındaki Piyade

Aydın’da üreticinin bu yıl pamuk ekimini azaltması, kooperatifin alım rakamlarına

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) İzmir İl Koordinatör

Aydın Salı Pazarı'nda tezgâhlardaki yerini alan cennet hurması, vatandaşların

Aydın’da vatandaşlara yöneltilen “Sevdiğini mi aldın, aldığını mı

Aydın’da kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte bot ve çizme satışlarında

Aydın’da havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kestaneler pazar tezgâhlarındaki

Aydın’da kış aylarının yaklaşması ve havaların soğumaya başlamasıyla birlikte

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 103. yıl dönümü yaklaşırken

Aydın’da Cumhuriyet’in kuruluşunun 103. yıl dönümü dolayısıyla

Aydın’da vatandaşlara uzun ve mutlu bir ilişkinin sırrını sorduk. Kimi sevgi

Aydın’da kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte pazar tezgâhlarında mantar

Aydın’ın İncirliova ilçesinde kanalizasyon çalışması sırasında

Aydın'ın İncirliova ilçesinde sağanak yağış hayatı olumsuz etkilerken,

Aydın’da kadın muhtarlar, birlik ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Yara Bakım ve Enfeksiyon Ünitesi,

Aydın’da yıllarca düğünlerde bağlama çalarak geçimini

Aydın’da kızıyla birlikte üç yıl önce ev yemekleri işletmesi

Aydın’da kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte kombi bakımına yönelik talepler

Aydın’da yaklaşık 15 yıldır çiçekçilik yapan Volkan Maruf,

Aydın’da 1992 yılından bu yana terzilik yapan Yasin Akkoş, artan kıyafet fiyatları

Aydın’da baba mesleği olan arıcılığı sürdüren Esat Karaaslan, çam,

Aydın’da yaklaşık 30 yıldır pazarcılık yapan Koçarlılı Selim Bulut, yıllarca

Aydın’ın Salı Pazarı’nda tezgâhlarda yerini alan pepino ve kudret

Aydın’da 1975 yılından bu yana kunduracılık yapan Dursun Kuşaksız, mesleğinin

tvDEN ekranlarında yayınlanan “Resfebe Rüzgarı” yarışmasının üçüncü

Aydın'da kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte mont, ceket, kazak ve botlar vitrinlerdeki

Aydın’da 23 yıldır oto cam sektöründe faaliyet gösteren Erkan

Didim Belediyesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinin talebi üzerine

Aydın 2. Sanayi Sitesi’nde, Castrol Türkiye ve Ömür Otomotiv

Eğitim-Bir-Sen Aydın 2 No’lu Şube’nin 4. Olağan Genel Kurulu’nda

Yaşadığı sıkıntılar nedeniyle ligden çekilme kararı alan Aydınspor’da

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı kırsal Kuloğulları Mahallesi'nde yaşayan

Efeler Mahallesi'nde yaşadığını belirten bir vatandaş, muhtarını mahallede göremediklerini

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Muharrem Akkurt’un eski cep telefonlarına

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla

Aydın’ın bereketli topraklarında yetişen incir, bu kez birbirinden farklı tariflerle

Aydın’da zeytin üreticiliği yapan Fikret Tetik, İncirliova Dereağzı Mahallesi'nde

Aydın’ın Çine ilçesinde şap hastalığı nedeniyle bir süre



