/>

SON DAKİKA

“Çakıl 10 yaşındaki bir çocuğun zekâsına sahip”

19 Nisan 2021, Pazartesi 10:14

     


Sosyal medyada büyük bir beğeni toplayan, sahibiyle olan konuşmalarıyla gündemden düşmeyen ‘Çakıl’ isimli yetenekli papağanın sahibi Mehmet Dalma, “Çakıl’ı biz 4 aylıkken sahiplendik. Çakıl şuanda 6 yaşında. Çakıl’ın normal yaşı yani ortalama yaşı 60 civarında. İyi bakımda ise 90 civarına kadar çıkabiliyor. Bizim bugüne kadar edindiğimiz bilgilere göre, 5 yaşındaki bir çocuğun zekâsına sahip olabilen bir hayvan türü. Çakıl herhâlde 10 yaşı zorluyor gibime geliyor” dedi

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu’nun konuğu olan Mehmet Dalma, yetenekli papağan Çakıl’a dair tüm bilinmeyenleri anlattı. Dalma, Çakıl’ı kuş olarak değil, ailede 4’üncü bir birey olarak gördüklerini belirtti.

“MEHMET DALMA KİMDİR?”

Dalma,” Burdur Bucak doğumluyum. Antalyalıyım. Üniversiteyi Denizli’de tamamladım. İnşaat Mühendisi olan emekli biriyim. Şuanda Korkuteli’nde ikamet etmekteyim. Evim Antalya’da, Korkuteli’ndeki evimde kalıyorum. Pandemiden dolayı buraya kaçtık ”dedi.

“5 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUĞUN ZEKÂSINA SAHİP OLABİLEN BİR HAYVAN TÜRÜ”

Çakıl’ı 4 aylıkken aldıklarını belirten Dalma, “Çakıl’ı biz 4 aylıkken sahiplendik. Çakıl şuanda 6 yaşında. Çakıl’ın normal yaşı yani ortalama yaşı 60 civarında. İyi bakımda ise 90 civarına kadar çıkabiliyor. Bizim bugüne kadar edindiğimiz bilgilere göre, 5 yaşındaki bir çocuğun zekâsına sahip olabilen bir hayvan türü. Sanırım bizim Çakıl herhâlde 10 yaşı zorluyor gibime geliyor. İlk 7,5 ay civarında bize geleli 3 ay durumundayken ilk kelimesini aldık. İlk olarak ‘Babacım’ dedi. İlk kelimeyi aldıktan sonra zaten benim sesimin tonajına alışmış olduğu için ondan sonra ağzından çıkan şeyler çok daha rahat anlayabildi, çok daha rahat kavrayabildi ve çok daha rahat bir şekilde söyleyebildi. Bizden iyice alıştıktan sonra uzun kelimelere başladık. Uzun kelimeleri de telaffuz ettiğini görünce marş öğretmeye başladık” dedi.

“ÇAKIL BİR İNSANIN VERMİŞ OLDUĞU TEPKİLERE SAHİP”

Gelen olumlu tepkiler neticesinde herkesin papağan sahiplenmeye çalıştığını ifade eden Dalma, “Destekçilerimizden gelen mesajları dinledikten sonra herkes papağan sahiplenmeye çalışıyor. Ancak ben onlara hep belirtiyorum, papağan sahiplenebilirsiniz ama benim gibi 12 saat civarında bir sürede ilgilenmezseniz günlük olarak bu seviyeye gelme şansı yoktur diyorum. Emekli olduğum için minimum günümün 8 saati Çakıl ile beraber geçiyor. Karşılıklı konuşarak geçiyor yani. Uykusundan uyandırıldığı zaman huysuz oluyor. Her insanda olduğu gibi. Çakıl saat 6.30 gibi uyanır. Günaydın babacımla başlar. Ondan sonrada saymaya başlar. O konuşmalarını yapar, hepsini tekrarlar, ben indikten sonra günaydın babacım der. Eşim Ayşe ona yemeğini verir, ondan sonra susar bir ara yemeğini yiyene kadar. Daha sonra tekrar karşılıklı konuşmaya başlar. Benden laf ister, bana soru sorar, cevap ister, kızar yani bir insanın vermiş olduğu tepkilere sahiptir” diye konuştu.

“BİZ SADECE SEVDİK”

Dalma, “Biz sadece sevdik. Sevdik ve ilgilendik. Çok fazla miktarda söylemesi gereken şeyleri tekrar ettik. Oda gerekenleri aldı. Gerisi de Çakıl’ın kendi kabiliyeti. Çakıl herkesle konuşuyor. Komşular geliyor penceresinin önüne onlarla da muhabbet ediyor. Onlara el sallıyor, hoş geldiniz diyor. Yani herkesle konuşuyor” dedi.

“ARTIK HERKES ÇAKIL’I ANLAYABİLİYOR”

Dalma, “Çakıl’ın ilk konuşmaya başladığı zamanlar oğlum üniversitedeydi. Dolayısıyla Çakıl’ı merak ediyordu. Baba bugün ne dedi, diye soruyordu bende bunları kısa videolar halinde oğluma Whatshapp’tan gönderiyordum. Tabi yeterli olmuyordu, bunun için oğlum bana Youtube’dan bir kanal açtı. Ben Çakıl’ın normal gidişatını çektim ve gönderdim sadece oğlum için yaptım. Yani bizim ne Youtube’da kanal açma isteğimiz ne bir kitle gelsin isteğimiz olmadı. Daha sonra baktım ki hakikaten ilgilenenler çoğalmış. Oğluma söyledim, oğlumda geliştirdi. Alt yazılı olanları hazırladık. Daha önce sözleri çok net anlaşılmıyordu onun için alt yazıları hazırladık. Ondan sonra da konuşmaları çok netleşti. Artık herkes anlayabiliyor” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler