“Şikâyet edersen ruhsatını iptal ederim dediler”

20 Ağustos 2026, Perşembe 18:12

     


Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi’nde düğün salonu işleten Kenan Ocak, komşu işletmeye ait fosseptik çukurundan taşan pis suların kendi işletmesine ulaştığını öne sürdü. Yaklaşık bir yıldır devam eden sorunun çözülmediğini belirten Ocak, ağır koku ve sinek oluşumuna neden olan durumun halk sağlığını tehdit ettiğini savunarak yetkililerden yardım istedi.

 

Kanalizasyon altyapısının bulunmadığı Kızılcaköy Mahallesi’nde işletmeler, atık sular için fosseptik çukurlarını kullanıyor. Kenan Ocak’ın iddiasına göre, komşu işletmeye ait fosseptik çukurunun kapağı bulunmuyor ve çukurda biriken atık sular düzenli olarak çektirilmiyor. Dolan çukurdan taşan pis suların Ocak’ın işlettiği düğün salonunun bulunduğu alana ulaştığı, çevrede ağır kokuya ve küçük sineklerin çoğalmasına neden olduğu ileri sürüldü.

 

Gülbahçe Kır Düğün Salonu’nun işletmecisi olduğunu belirten Kenan Ocak, işletmenin yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösterdiğini ve bir aile işletmesi olduğunu söyledi. Yaşadıkları sorunun her geçen gün büyüdüğünü savunan Ocak, “Burası bir aile işletmesi. On yıldır bu işletmeyi işletiyorum. Yaklaşık bir yıldır çözüm bulamadığımız ciddi bir sorun yaşıyoruz. Yan taraftaki işletmenin fosseptik çukurundan taşan lağım suları ve pislikler, arka taraftan bizim işletmemize geliyor. Çukurun kapağı yok ve içerisindeki atık su çektirilmediği için taşma yaşanıyor. Çevreye çok ağır bir koku yayılıyor, aynı zamanda küçük sinekler oluşuyor” dedi.

 

Sorunu komşu işletmenin yetkilisine ilettiğini ancak herhangi bir önlem alınmadığını iddia eden Ocak, Kızılcaköy Mahallesi Muhtarlığına da başvurduğunu ifade etti. Ocak, “Durumu defalarca kendisine söyledim fakat herhangi bir çözüm üretilmedi. Daha sonra mahalle muhtarına gittim, kendisini buraya getirerek durumu yerinde gösterdim. Ancak buradan da bir sonuç alamadık” diye konuştu.

 

Efeler Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne başvurduğunu anlatan Ocak, kendisine sorunun taraflar arasında çözülmesi gerektiğinin söylendiğini öne sürdü. Zabıta görevlileriyle yaptığı görüşmeye ilişkin iddialarını aktaran Ocak, şunları söyledi:

 

“Efeler Belediyesi zabıtasına giderek durumu anlattım. Bana, ‘Kendi aranızda çözün’ denildi. Şikâyetçi olmam durumunda gelerek iki işletmenin de ruhsatına bakacaklarını ve ruhsatımın iptal edilebileceğini söylediler. Benim ruhsatım 10 yıl önce alındı. Buradaki çevre ve sağlık sorununa müdahale edilmesini beklerken ruhsatımın gündeme getirilmesini doğru bulmuyorum. Bunlar üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek derdinde.”

 

Atık su yoğunluğunun giderek arttığını öne süren Ocak, zabıtayı daha sonra yeniden telefonla aradığını ancak yine sonuç alamadığını söyledi. Ocak, “Sorun günden güne büyüyor. Tekrar telefon açarak müdahale edilmesini istedim. Buna rağmen çözüm üretilmedi. Bir yıldır kendi aramızda çözmeye çalışıyoruz fakat olmadı. Sorun çözülmediği için artık şikâyet etmek zorundayım” ifadelerini kullandı.

 

İşletmede çok sayıda organizasyon gerçekleştirildiğine ve binlerce kişinin ağırlandığına dikkat çeken Ocak, yaşanan durumun halk sağlığı açısından incelenmesi gerektiğini belirtti. Ocak, “Buraya haftalık yaklaşık 5 bin, aylık ise 10 bin civarında misafir geliyor. Bu insanlar Aydın’ın farklı bölgelerinden buraya geliyor. Atık suların, ağır kokunun ve sineklerin bulunduğu bir ortamda insanların sağlığı tehlikeye girebilir. Hiç kimsenin binlerce insanın sağlığıyla oynama hakkı yok. Böyle bir durum insanları hasta edebileceği gibi devleti de sağlık harcamaları bakımından zarara uğratabilir” dedi.

 

Yetkili kurumların bölgede inceleme yapmasını isteyen Ocak, Aydın Valiliği ve Sağlık Bakanlığına çağrıda bulundu. Aydın Valisi Dr. Osman Varol’un konuya duyarsız kalmayacağına inandığını belirten Ocak, “Sayın Valimiz Aydın’a yeni geldi, hoş geldi. Sosyal medyadan çalışmalarını takip ediyorum. İş takibi ve sorunlara yaklaşımı bakımından merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’na benzetiyorum. Bu konuyla da ilgilenmesini ve sorunun çözülmesini bekliyorum” diye konuştu.

 

Tek beklentisinin atık su sorununun ortadan kaldırılması olduğunu vurgulayan Ocak, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Belediye aracılığıyla bu işi çözemediğimiz için Sayın Valimizden ve Sağlık Bakanlığından yardım bekliyorum. Bize ‘Kendi aranızda çözün’ deniliyor ancak bir yıldır bütün girişimlerimize rağmen çözemedik. Yetkililerin buraya gelerek gerekli incelemeleri yapmasını, halk sağlığını tehdit eden bu duruma karşı önlem almasını istiyoruz. Kimseyle kavga etmek istemiyoruz. Yalnızca pis suların işletmemize gelmesinin, çevreye kötü koku yayılmasının ve sinek oluşumunun önüne geçilmesini istiyoruz.” 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler