SON DAKİKA

“Esnafın gönlünde kabul gördük”

24 Nisan 2021, Cumartesi 11:26

     


İzmir’de, 2022 yılında yapılması planlanan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlık seçimleri öncesi, Başkan adayı Özkan Özbay, seçim sürecini ve vaatlerini anlattı. Esnafların menfaatlerini ve haklarını ön planda tutan bir anlayışla projeler geliştirdiklerini vurgulayan Özbay, “Esnafın gönlünde kabul gördük, biz buna bir gönül hareketi olarak bakıyoruz. Özellikle kendi menfaatlerimizin dışında esnafın menfaatlerini ön planda tutmak en büyük projemiz. Bu yüzden aldığımız destek bizim için çok kıymetli” diye konuştu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Adayı Özkan Özbay, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Özbay, Türkiye’nin en güçlü sivil toplum kuruluşu olduklarını belirtti.

“ODAYI YÖNETMEYE TALİP OLMUŞ KAHRAMANLARDAN BİRİYİM”

İzmir Şoförler Odası ve esnafın yaşadığı sıkıntıları gidermek için aday olduğunu ifade eden Özbay, “Ben 11-12 yıl İzmir Şoförler ve Esnaflar Odası denetim kurulu başkanlığı yaptım. Gün geldi ayrılmak zorunda kaldık, sokaklara çıktık. İşin gerçek sahiplerine, üyelere, araç sahiplerine ve taksi şoförü arkadaşların yanına döndük. Gördüğümüz birtakım yanlışlar oldu. Bu sebeple yola çıktık, mevcut idare bunu sindiremedi, biz içerideki hataları düzeltmeye çalıştık olmadı. Yapmış olduğumuz müdahalelerde sonuç bulamadı. Sonuç itibariyle sokaklardayız, bazen muhalefet gibi görünür ama biz muhalefet değiliz, biz doğruların peşinden koşan, odayı yönetmeye talip olmuş 8-10 kahramandan biriyiz. Seçimler 2022 yılının Ocak ayında yapılacak, yönetmeliğe göre Ocak, Şubat ve Mart ayı içerisinde yapılması gerekiyor. Geçmişe baktığımız zamanda hep Ocak ayının ilk haftası ya da ikinci haftasında kongremiz olur. Pandemide de üçüncü pik ve dördüncü dalga çıkmazsa 2022 yılında yapılacak gibi görünüyor. Siyasi partilerin kongreleri hep yapıldı, sanırım bizimkinde de bir atlama olmayacak gibi, gözüküyor. Biz 16 Nisan 2020’de açıklamamızı yaptık. Ondan önce içeride de buna benzer çalışmalarımız vardı” dedi.

“ESNAFIN MENFAATLERİNİ ÖN PLANDA TUTMAK EN BÜYÜK PROJEMİZ”

Esnafın menfaatlerini kendi menfaatlerinin de üstünde tutacaklarını söyleyen Özbay, “Esnafta kabul gördük, böyle bir beklenti vardı o zamanlarda. Mevcut idare 16 yıldır İzmir Şoförler Odası’nı yönetmektedir. 16 yıldır ne vardı yapamadığınızda bir dönem daha istiyorsunuz, 5’nci döneme talip oluyorlar. İçeride olumsuz yapılan bir sürü şey var. Esnaflarla ilgili sıkıntılar var. Bir pandemi dönemi geçiriyoruz, herhalde bu nesil pandemi dönemini yıllarca gelecek nesillere anlatacaklardır. Dünyada ve Türkiye’de herkesi etkiledi. Bununla ilgili olarak oda olarak hiçbir şey yapamadık, buna itiraz ettik, ne yapabiliriz diye. Yıllarca aidat ödemiş insanlar odalara, bunlarla ilgili yardımcı olmamız gerekiyordu. Bu sorunları çözemediğimiz için sokaklara çıkmak zorunda kaldık. Duraklara çıkmak zorunda kaldık. Esnafın gönlünde kabul gördük, biz buna bir gönül hareketi olarak bakıyoruz. Özellikle kendi menfaatlerimizin dışında esnafın menfaatlerini ön planda tutmak en büyük projemiz. Bu yüzden aldığımız destek bizim için çok kıymetli. İyi gidiyoruz, her şey yolunda Allaha çok şükür” diye konuştu.

“ŞOFÖR MASASI ADI ALTINA BİR PROJEMİZ VAR”

Özbay, “2005 yılında yapılan bir kanun değişikliğiyle 507 sayılı kanunla yönetiliyorduk taksi esnafları olarak. Daha sonra yasa değişti, 5362 saylı bir yasayla yönetilmeye başlandık. Bu yasada şoför arkadaşların, üzerine araç sahibi olmayan ve vergi mükellefi olmayan taksicilerin oda kayıtlarını devlet otomatik olarak sildi. Bununla ilgili çok çalışmamız oldu, Ben şahsım adına da bununla çok mücadele ettim fakat bununla ilgili bir meclis kararı çıkması lazım, kanun çıkması lazım. Böyle bir sıkıntı var, biz de tabi şoförlerin dışlanmaması adına oradaki şoförlerin ismi odamızın adı olarak kaldı, çünkü mesleğimizi simgeliyor şoförlük. Bununla alakalı kendimiz bir ekip kurduk ve çalıştık. Buna biz alternatif olarak sahipsiz kalan şoför arkadaşlarımızı ‘Şoför Masası’ adı altında tekrar sahiplenip, onları yönlendirmek ve destek olmak gibi bir projemiz var” diye konuştu.

“PANDEMİ SÜRECİNDE EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖRLERDEN BİRİYİZ”

Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiklerini dile getiren Özbay, “Pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerden biriyiz. Ulaşım sektörü hiç kesintiye uğramadı, servis, taksi ve minibüsler başta olmak üzere. Aslında bu aşılamayla ilgili onlara da bir ayrıcalık tanınması gerekiyor, diye düşünüyorum. Benimle birlikte tüm esnaf arkadaşların serzenişi bu şekilde. Pandemi döneminde ilk etapta dezenfeksiyon problemi yaşadık. Ne yapacağımızı hiçbirimiz bilimiyorduk. Odanın yaptığı ilk iş şu olmuştu, ben o dönem çok şaşırmıştım. Yani bir para alımıyla bir yer ayarlamışlar ve şunu söylediler, ‘gelin şu kadar bir rakama araçlarınızı haftada bir gün ilaçlayın’. Bu doğru bir çözüm değildi, acele bir şekilde alınmış ve önemsenmeyen biz çözümdü buna da itiraz ettik. Ulaşım sektörüne İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki başkanları da dâhil olmak üzere hep destek olmuştur. Burada bize dezenfeksiyon desteği sağladılar. Pandemi döneminde mevcut idarenin tek doğru işi dezenfeksiyon işlemidir. Ayni, nakdi ve maddi anlamda ise hiçbir destek sağlayamadık esnaflara. Bu duruma itiraz ettik, denetim kurulu görevim hala devam ediyor. Sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin en güçlü sivil toplum kuruluşuyuz, 50 trilyonluk bir servete sahibiz ve gelirlerimiz yüksek” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler