SON DAKİKA

“Söke çok özellikli bir ilçemiz”

28 Ekim 2021, Perşembe 14:07

     


Eski Aydın Belediye Başkanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hüseyin Aksu, tvDEN'de Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Emin Aydın’la Baş Başa” programının konuğu oldu. Aksu, Söke’ye dair hazırlamış olduğu projeler hakkında bilgiler verdi.

Aksu, “İnşaat mühendisliği mesleğimde 50. yılı doldurdum. Aydın İnşaat Mühendisleri Odası şubemiz ki 94 yılında ben kuruluşuna vesile oldum, gurur duyuyorum. Uzun yıllardır İnşaat Mühendisleri camiasında hizmet veriyorlar. Bize de 50. yıl nedeniyle bir plaket verdiler. Güzel bir anı oldu” dedi.

“HER ŞEYİ HAK EDEN BİR COĞRAFYA BURASI”

Aksu, “Söke, Aydın’ın bütün ilçelerinin içinde çok özellikli bir ilçemiz. Ekonomik yapısı özelliklerinin bir kısmı da Söke Ovası’nın mümbitliğinden geliyor. Öyle bir ova ki eskiden yüzde doksanı deniz olan Büyük Menderes Nehri’ni doldurduğu bir ova. O nedenle tarımın ön plana çıktığı yüzyıllarda Söke’de çok ön plana çıkmış, özellikle 1800’lü yıllarda meyan kökü üretimi ticareti Osmanlı Dönemi’nde yöreyi besleyen bir alan haline gelmiş ki bu sayede de Orbest denilen uluslararası kuruluş Osmanlı padişahlığından imtiyaz almak suretiyle meyan kökü üretimine el koymuş. Söke’de zikredeceğim projelerin tamamı hiyerarşi içinde sürüklenerek gelmiş projelerdir. Çünkü olmadık işi olmadık yerde yapma alışkanlığı bizim devletimizin klasik alışkanlığıdır. Lüzumsuz yere gidip bir yere yatırım yaparsınız siyasi bir istekten kaynaklanmıştır o boş kalır çürür. Yanlış yere yatırım yaparsınız vatandaş zora girer. Onun için şehircilik biliminde yönetiminde her şeyi iyi araştırmak lazım. Söke projeleri de bu mantıkla hazırlandı. Önce biz her ilçe için stratejik plan hazırlarız sonra uygulama projelerini o stratejilerin içinden çözer alırız. Önce coğrafyasını bir tanımak lazım. 1384 kilometre bir alandan bahsediyoruz. 121 bin nüfusu olan bir ilçe. Merkez bin nüfusu 75 bin civarında. Dilek Yarımadası Milli Park’ın hemen arkasında Söke ovası bulunuyor. Her şeyi hak eden bir coğrafya burası. Söke’de 8 tane merkezde mahallemiz var, 75 bin nüfus yaşıyor merkezde. 7 tane beldenin yanında 34 tane de Söke’nin köyü var” dedi.

“AYDIN’A 3 TANE HAVAALANI GEREKECEK”

Aksu, “Söke’yi Kuşadası ile hatta Selçuk’la entegre eden bir plan. Söke’yi kendi içinde 8 mahalle olarak çalışamazsınız. Kuşadası ile ilişkilerini doğru kuracaksınız. Hatta Efes, Meryemana ve Selçuk gibi cazibe merkezleriyle olan ilişkilerini düşünerek planlayacaksınız. Söke’ye bizim bir havaalanı koymamızın temel nedenlerinden bir tanesi bu. Aydın’a 3 tane havaalanı gerekecek. Bizim söylediğimiz projeler yapılırsa bizim öngördüğümüz güç birliği platformu başarılı olur da Aydın’ın bütün projelerine sahip çıkılırsa Aydın’ın turizmi, ihracatı, tarım ürünleri, sanayisi 3 tane havaalanına ihtiyaç duyacak kadar büyüyecek. Bu projelerin sayısı sadece Söke için 2 bini buluyor. Bunların bazıları ana projeler, bazıları tali projeler. Bu imar planından önce Söke’nin nazım imar planı yoktu. Sayın Belediye Başkanımız Necdet Özekmekçi 2004 yılında seçilince beni davet etti Sökemizi nasıl toparlarız dedi. Biz bunun bütün planlamasını yaptık. Hem nazım planını çizdik hem sektör sektör her alanda strateji planlarını çizdik, projelerini hazırladık. Bugün burada sunduğum projeler en az 15 yıllık” ifadesini kullandı.

“SÖKE EN UZUN KÖY YOLUNA SAHİP İLÇEMİZ”

 

Aksu, “Söke’yi şehircilik açısından en iyi bilen kişi olayım ki o şehrin kaderiyle ilgili projeleri yapabileyim. Söke’ye bir hedef ve vizyon koyduk. 2023 için 200 bin nüfus demişiz 2023 geldi çattı daha 121 binde. Gelişmişlik nüfusu getirir. 200 bin nüfusta kişi başına 75 bin dolar Söke’de gelir öngörmüşüz. 2033’te ise 350 bin nüfus ve kişi başına 125 bin dolar gelir öngörmüşüz. Turizmde, sanayide, tarımda, eğitimde, kentsel dokuda hedeflerimizi vizyon olarak koymuşuz. Bahsettiğim 200 projenin en az 800ü trafik ve ulaşım problemiyle ilgili. Söke’nin kendi içi dışında ulaşım dediğimiz zaman tüm belde ve köy yolları var. Vilayet yollarının tamamı Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna verildi. Diyoruz ki buradaki 237 kilometre köy yolunun tamamını bulvara dönüştürelim. 2 şerit gidiş 2 şerit geliş en az böyle olacak. 237 kilometrenin tamamını bulvara dönüştürmeden Söke’nin temel ulaşım alt yapısını kurduk diyemezsiniz. İldeki bütün ilçelerin köy yollarının bulvar şekline dönüştürülmesi ve bu bulvarların iki yanlarının da yerleşime açılması projemiz var bu çok önemli. Bütün ilçelerimizin tek tek köy yollarının miktarları ölçüldü. Söke bunların içinde en uzun köy yoluna sahip ilçemiz” dedi.

“ULAŞIM HAYATİ BİR SEKTÖR”

Aksu, “Ağaçlı ayrı bir koridor. Davutlar istikameti ayrı bir koridor. Bu Söke’nin sınırı Ağaçlı köyüne kadar gidiyor oradan Davutlara geçiyor. Aslında Ağaçlı yolunun Ağaçlı Köyüne kadarki kısmını ben imar planlarında 30 metrelik bulvar olarak çizdim. 3 şerit gidiş 3 şerit geliş yanında otopark şeridi. Orasında refüjlü aydınlatma kenarlarında güzel kaldırımlar olan bir bulvar çizdim. Siz o bulvarı yapmazsanız etrafında yapılaşma başlamaz. Biz Mimar Sinan Mahallesi’nin yollarını açtık, alt yapısını açtık ondan sonra mahalle mahalle oldu. Ulaşım hayati bir sektör. Bağarası Bulvarı da Aydın’ın güney menderes koridorundaki ana bulvarın çıkış noktasıdır 14.7 kilometredir. Bunlar çok kolaylıkla yapılabilecek şeyler” dedi.

“5 TANE YENİ KAVŞAK İSTİYORUZ”

Aksu, “Battı çıktılar ana sektör. 5 tane yeni kavşak istiyoruz. Ağaçlı, Aydın, Bağarası, Savuca ve Yenidoğan Kavşağı. Bunların hepsinde de alt geçit battı çıktı istiyoruz. Hepsinin de projesi farklı. Ulaşım ve trafikle ilgili bir unsur da otoparkın yeri. Otogar ve minibüs garajı şehrin içinde kaldığı için otogarı öyle bir yere yerleştirdik ki imar planında Novada kavşağına cepheli. Novada Kavşağı hem Kuşadası’nın hem Aydın’ın hem Bodrum’un kavşağıdır. En yakın noktadır hiçbir otobüs dolambaçlı biçimde dolaşmak zorunda kalmaz. Oraya otobüs garajı yaparsanız otobüsler transit geçerken uğrar çıkar istikametine gider” diye konuştu.

“AYDIN’DA TAM 7 TANE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURDURDUK”

Aksu, “En önemli kavramlardan bir tanesi orada bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurduk. Bunun da dosyasını ben hazırladım gurur duyuyorum Aydın’da tam 7 tane Organize Sanayi Bölgesi kurdurduk. Zamanında bizimle alay ettiler daha bir tanesini dolduramadınız dediler. Ali Rıza Gönül bakanımız sayesinde Aydın’ın bugünkü Söke dahil Nazilli, Çine, Ortaklar, Buharkent dahil Organize Sanayi Bölgeleri’ni onun sayesinde kurduk. Organize Sanayi Bölgelerinin yanından demir yolu geçiyor büyük avantaj ama demir yoluna yükleme imkanı yok. Oraya bir Gümrük Müdürlüğü ve Yükleme İstasyonu öngördük. Bu çok önemli bir yatırım” dedi. (ELİF DUMANOĞLU) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler