Nasuh Paşa Külliyesi açıldı
2 Temmuz 2025, Çarşamba 19:43| Tweet | ||
|
||
Aydın’ın tarihi simgelerinden Nasuh Paşa Külliyesi, aslına uygun şekilde restore edilerek yeniden ibadete ve eğitime açıldı. Açılışta yaz Kur’an kursunun da startı verildi.
Aydın’ın tarihi miraslarından biri olan ve 1708 yılında Osmanoğlu Nasuh Paşa tarafından inşa ettirilen Nasuh Paşa Külliyesi, Aydın Valiliği ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete ve eğitime açıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Aydın İl Müftüsü Hasan Güneş, külliyenin yeniden hizmete açılmasının sadece fiziksel değil, manevi bir ihya anlamı taşıdığını vurguladı. “Burası bir medrese, burayı hizmete açmak aslına döndürmek demektir” ifadelerini kullanan Güneş, yaz Kur’an kursunun da burada faaliyete geçtiğini belirtti.
20'DEN FAZLA BİRİM OLACAK
Güneş, “Bu yıl 30 bin öğrenciyi yaz kurslarında eğitme hedefindeyiz. Külliyemizde iki sınıf 4-6 yaş, iki sınıf tam gün, bir sınıf ise öğleye kadar olmak üzere 80 civarında öğrenci eğitim görüyor” dedi. Ayrıca külliyedeki 20’den fazla birimin farklı eğitim ve sosyal amaçlarla kullanılacağını vurguladı.
"AYDIN'IN KÜLTÜREL MİRASINA KATKI SUNACAK"
Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Mücahid Vural, üç asırlık geçmişe sahip olan yapının, han, hamam, medrese, mescit ve şadırvandan oluşan bir külliye olduğunu hatırlatarak, “Çatı, sıva, boya ve ahşap işçilikleri aslına uygun şekilde yenilendi. Bu mekan sadece geçmişi yaşatmakla kalmayacak, aynı zamanda sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yaparak Aydın’ın kültürel mirasına katkı sunacak” dedi.
"HEM İBADETE HEM DE EĞİTİME HİZMET VERECEK"
Açılışta konuşan Aydın Valisi Yakup Canbolat, Nasuh Paşa Külliyesi’nin yalnızca mimari bir yapı değil, aynı zamanda şehrin manevi değerlerinin taşıyıcısı olduğunu söyledi. “Titizlikle yürütülen restorasyon sayesinde bu tarihi mekan, hem ibadete hem de eğitime hizmet verecek. Geçmişle olan bağlarımızı kuvvetlendirmek, köklü değerlerimizi yaşatmak adına çok kıymetli bir adım attık” ifadelerini kullandı.
Vali Canbolat, ayrıca külliyede başlatılan yaz Kur’an kursunun, çocukların ve gençlerin manevi gelişimi açısından büyük bir hizmet olduğunu belirterek, emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür etti.
Programda ayrıca Kur’an-ı Kerim ve ilahiler okundu, çocuklar şiirler okuyup dans gösterileri sundu. Etkinliğin sonunda, protokol üyeleri tarafından Nasuh Paşa Külliyesi’nin açılış kurdelesi kesildi.
Programa; Aydın Valisi Yakup Canbolat, Efeler Kaymakamı İlker Arıkan, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Naci Aldemir, Aydın İl Müftüsü Hasan Güneş, Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Mücahid Vural, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Aydın İl Millî Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, AK Parti Aydın İl Başkanı Mehmet Erdem ve MHP Aydın İl Başkanı Haluk Alıcık katıldı.
HABER VİDEOLARI

Aydın’da medya ve darbelerin toplumsal etkilerinin ele alındığı “Medya

Aydın’da yaşayan 48 yaşındaki Kadriye Özcan Topbaş’ın eğitim azmi

Aydın Belediye eski Başkanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hüseyin Aksu,

Aydın’da yaşayan Yahya Kardaş, hem ailesinin hem de sülalesinin ilk üniversite

Aydın’da toplu taşıma ücretlerinde değişikliğe gidildi. Büyükşehir

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan 2. Sanayi Sitesi’nde yaklaşık

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet vermeye başlayan Hayal Kahvesi, kafe

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin Kurban Bayramı

Aydın Büyükşehir Belediyesine bağlı Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM), radyo ve televizyon yayıncılarının

Aydın’ın Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen

Aydın Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkan Adayı Ömer Altuntaş,

Aydın’ın Efeler ilçesi Girne Mahallesi’nde faaliyet gösteren

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Yemişendere Mahallesi, bu yıl ilk kez

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3 şube ile İncirliova ve Nazilli'de de

Aydın Eczacı Odası, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nün 187’nci

Zübeyde Hanım Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik ve Fotoğrafçılık

Aydın’ın Efeler ilçesinde park ettiği tırında kahvaltı hazırlayan 46

Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, kamuoyunda tartışma oluşturan “1 liralık

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçı ve CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer,

Aydın’da farklı sanat dallarında hazırlanan el emeği eserler, sanatseverlerin

Kadınların ekonomik hayatta daha aktif rol almasını hedefleyen “Kadın Gücüyle

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde

Türkiye’nin gündemine oturan kıtalararası balistik füze “Yıldırımhan”

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı, tiyatro dünyasının

Aydın’ın Efeler ilçesinde petshop işletmecisi Gökay Başar ile kedi

Pazarlarda domates fiyatları günden güne yükselirken, esnaf artışın

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Hacıhamzalar Mahallesi’nde

RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Gündoğan, Telif Hakları Genel Müdürü Erkin

Aydın Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (AYESOB) Başkan Adayı Semih Özmeriç,

Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Medinova Hastanesi’nde

Aydın'ın Çine ilçesinde uzun yıllara dayanan kasaplık tecrübesiyle

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu kapsamında düzenlenen 61. yılın 2.

Kahve sektörünün son yıllarda hızla büyümesiyle birlikte

Sağlık alanında bilinçlendirmeye yönelik önemli konuların ele alındığı

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan “Uzmanına Sor” programında

Aydın’ın Efeler ilçesinde 18 yıldır esnaflık yapan oto boya ustası Yakup

Aydın’ın Çine ilçesinde çocuklar ile ailelerin birlikte






