Yunan ordusunun karargah olarak kullandığı tarihi konak yıkılmak üzere
4 Mayıs 2021, Salı 17:26| Tweet | ||
|
||
Denizli'nin Çivril ilçesinde, Yunan ordusunun işgal sırasında karargah olarak kullandığı 130 yıllık 2 katlı Paltaoğlu Konağı, bakımsızlıktan dolayı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Konağın 100'den fazla hissedarı adına, yapının restore edilip, turizme kazandırılması için kurumlara başvuru yapıldığı belirtildi.
(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ!)
İğdir Mahallesi'nde Hacı İsmail Ağa tarafından 1890 yılında yapıldığı sanılan Paltaoğlu Konağı, yöreye ait Türk mimari yapısıyla dikkat çekiyor. İki ayrı bölümden oluşan ve bir bölümü yıkılmak üzere olan konak, 2001 yılında Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlığı olarak tescil edildi. Yunan ordusunun 1921 yılında bölgeyi işgal etmesinin ardından karargah olarak bir süre kullandığı 2 katlı kerpiçten yapılma konak, bugün bakımsızlıktan dolayı tamamen yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. İğdir Mahalle Muhtarı Saadettin Özel ve konağın 100'den fazla hissedarı, yıllara meydan okuyan tarihi konağın restore edilip, turizme kazandırılmasını istiyor. Muhtar Özel, Büyükşehir Belediyesi ve Müze Müdürlüğü'ne konağı devlete hibe etmek için dilekçe verdiklerini, incelemenin sürdüğünü söyledi.
Paltaoğlu Konağa hissedarlarından Alaattin Paltaoğlu, tüm hissedarların konağın bağışlanmasını istediğini belirterek, "Dedemin yaptırdığı konağın 130 yıldan fazla geçmişi var. Bakımsızlıktan dolayı bu hale geldi. Konakta yaşayan dedem, Yunan ordusu bu bölgeyi işgal edince gitmişler. İşgalin sona ermesinin ardından geri dönmüş ve bir süre daha burada yaşamış. Biz bütün hissedarlar olarak bu konağın restore edilmesi için devletimize hibe etmeye karar verdik. İmzaları topladık ve gerekli kurumlara verdik. Restore edilip, dedemizin ismi verilse buranın yaşamasını istiyoruz" dedi.
'KONAK MAHALLEMİZİN SEMBOLÜ'
İğdir Mahalle Muhtarı Saadettin Özel, konağın tarihi bir geçmişi olduğunu ve ayakta kalmasını istediklerini ifade ederek, "Yunan ordusu bu bölgeyi işgal edince bu konağı da karargah olarak kullanmış. Konağı yaptıran Hacı İsmail Ağa, işgal nedeniyle ailesiyle burayı terk edip, Başmakcı'ya göç ediyor. Hatta konağı terk etmeden önce ahır olarak kullanılan bodrum kata bir teneke altın gömmüş. Yunanlılar burayı karargah olarak kullanırken, atları da bodrum kata koymuşlar. Teneke ortaya çıkmış ama içine bakmamışlar. Yunan ordusunun işgalinden sonra konağına geri dönen İsmail Ağa, sakladığı bir teneke altını tekrar bulunca, onunla cami yaptırıyor. Cami hala ayakta ve ibadet ediliyor. Bu konak bizim mahallemiz sembolüdür. Konağın tüm hissedarları hibe edilmesi için imza verdi. Bizde gerekli kurumlara başvurumuzu yaptık. Restore edilirse bu tarih yok olmaktan kurtulacaktır" diye konuştu. (DHA)

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Emirdoğan Mahallesi’nde yaklaşık

Aydın’da deprem riski yüksek olmasına rağmen 25-30 yıllık konutların fahiş

Radyo ve Televizyon Yayıncılığı alanında Türkiye’nin en önemli meslek

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Türkiye Selamlaşıyor”

Aydın’da kendi imkânlarıyla üretime başlayan 32 yaşındaki kadın girişimci

Aydın Salı Pazarı’nda incir, ceviz ve kestane satarak geçimini sağlayan

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, emlak

Radyo ve televizyon yayıncıları meslek birliği Başkanı Vedat Gündoğan ve yönetim

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç mayıs

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, tvDEN ekranlarında yayınlanan

tvDEN ekranlarından Gündem Özel programında konuşan Altınsen Genel Başkanı

Aydın’ın Efeler ilçesinde eğitim veren Özel Dörtgen Anadolu

Gündem Özel programında bu hafta eski İçişleri Bakan Danışmanı Haşmet

Aydın’da şehir hastanesinin hizmete girmesiyle birlikte sağlıkta yeni bir döneme

Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Aydın Büyükşehir Belediyesi

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının ardından CHP Grubu basın

Aydın Demir Madeni Eşya Torna Tesviye ve Sıhhi Tesisatçılar Odası’nın

Yaklaşık 100 yıllık köklü geçmişe sahip Otogönül, edindiği

Yapay zekâ teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte kişisel verilerin izinsiz

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan yılın ilk salı pazarında vatandaşlar

Aydınlılar, yeni belirlenen maaşı eleştirdi.. Bir vatandaş, “Vallah alsınlar

Marketlerde 25 kuruştan satılan plastik poşetlerin fiyatı 1 liraya yükseldi.

Aydın’ın Çine ilçesinde, 1950 yılında kurulan ve 76 yıldır Çine’nin

Radyo Televizyon Meslek Birliği (RATEM)’in resmî web sitesi www.ratem.org,

800 milyon liralık büyük ikramiyenin talihlilerini bulmasının ardından mikrofonlarımızı

2026 yılına girerken akaryakıt fiyatlarında beklenen artış resmileşti. Özel Tüketim

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Efeler Mahallesi Köroğlu Caddesi üzerinde

Yılbaşı yaklaşırken kuruyemiş tezgâhlarında hareketlilik başlasa da ekonomik

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan İlayda Korkulu, AK

2026 yılı için asgari ücretin 28.075 TL olarak açıklanmasının ardından

Aydın Salı Pazarı’nda yaklaşık 40 yıldır üreticilik ve pazarcılık yapan

Geçen hafta sonunda oynanan Aydın Süper Amatör Lig 9. hafta mücadelesi

Aydın’ın ilk ve tek sporcu atletik performans salonu olan Atlas Atletik Performans










