Kardiyolog Kocaoğlu uyardı: Isı stresi ölümcül olabilir
7 Ağustos 2025, Perşembe 18:12Tweet | ||
![]() |
Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları, özellikle kronik hastalığı bulunan bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doktor İbrahim Kocaoğlu, aşırı sıcaklara bağlı olarak gelişen “ısı stresi”nin kalp krizi riskini artırdığını belirterek vatandaşları uyardı.
Dr. Kocaoğlu, vücudun aşırı sıcaklık karşısında serinleme ve soğutma mekanizmalarının yetersiz kalmasıyla ortaya çıkan ısı stresinin, tansiyon düşüklüğü, kalp hızında artış, bilinç bulanıklığı ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. Bu durumun özellikle kalp hastalığı olan bireylerde kalp krizine yol açabileceğini vurguladı.
RİSK GRUPLARI DAHA SAVUNMASIZ
Isı stresinin her yaş grubunda görülebileceğini ifade eden Kocaoğlu, “Kalp yetmezliği, tansiyon hastalığı, böbrek yetmezliği, diyabet ve yaşlılık gibi faktörler, bu duruma karşı vücudu daha savunmasız hale getiriyor. Bu gruplarda sıvı kaybı ve damar genişlemesi, kalbin yükünü artırarak ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor” dedi.
ISI STRESİ ÜÇ FARKLI ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKIYOR
Dr. İbrahim Kocaoğlu, ısı stresinin üç farklı klinik tablo şeklinde ortaya çıkabileceğini belirtti. Bunlardan ilki ısı kramplarıdır; bu durumda vücutta mineral ve sıvı kaybı yaşanır ve özellikle bacak ile karın kaslarında ağrılar görülür. İkinci tablo ise ısı bitkinliğidir; burada sıcaklığın etkisiyle halsizlik, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, nabızda artış ve tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler ortaya çıkar. En ciddi ve hayati risk taşıyan tablo ise ısı çarpmasıdır. Bu durumda vücut ısısı 40°C’ye kadar yükselir, kişi bayılabilir, bilinç kaybı yaşanabilir ve kalp krizi riski ciddi şekilde artar.
İLK YARDIM HAYAT KURTARABİLİR
Isı çarpması durumunda yapılması gereken ilk yardım hakkında bilgi veren Kocaoğlu, “Öncelikle hastanın nabzı ve vital bulguları kontrol edilmeli. Vücut ısısı 40 dereceye ulaştıysa sıvı dengesi acilen sağlanmalı ve serinletme işlemleri yapılmalıdır” dedi.
KORUNMA YÖNTEMLERİ
Dr. Kocaoğlu, ısı stresinden korunmak için bazı basit ama etkili önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Öncelikle, güneşin en yoğun olduğu saatler olan 11.00 ile 17.00 arasında mümkünse dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, açık renkli ve hafif kıyafetlerin tercih edilmesinin vücudun serin kalmasına yardımcı olacağını ifade etti. Su tüketiminin önemine de dikkat çeken Kocaoğlu, susamayı beklemeden su içilmesi gerektiğini ve yaz aylarında günlük en az 3 litre su alınmasının hayati önem taşıdığını söyledi.
“Sağlıklı bireyler bile bu önlemleri almazsa ısı stresinden etkilenebilir. Bu nedenle herkesin dikkatli olması gerekiyor” diyen Kocaoğlu, yaz aylarında alınacak basit önlemlerin hayat kurtarabileceğini sözlerine ekledi.
HABER VİDEOLARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler İlçe Başkanlığı’nın 39. Olağan Kongresi

Aydın’ın yerel televizyon kanalı tvDEN, yeni yayın döneminde mahallelerin

Aydın'ın Efeler ilçesinde yaklaşık yarım asırdır koltuk döşeme ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda kış sebzeleri

Aydın’da bir çay bahçesi, sadece çay ve kahve servisiyle

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmete giren Bakraç Restoran, görkemli

Aydın’da son dönemde altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, vatandaşların

Aydınlı vatandaşlar, belediyenin mahallelerde yürüttüğü hizmetler

Döviz kurlarında yaşanan artış, pazar ve market fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Aylarca süren heyecanlı bekleyiş sona erdi. Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Aydın’da görev yapan Fizyoterapist Fatma Nur Uçak, özellikle

TVDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Gündem Özel programına konuk

Aydın 1. Sanayi Sitesi’nde çocukluğundan beri hurdacılık yapan Bülent

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş ile İl Başkanı Ahmet Ertürk, İncirliova’da

Aydın’da Söke-Kuşadası yolunda çöken bölümde çalışmalar

III. Uluslararası Mitoloji Film Festivali’nin İzmir’de başlayan serüveni,

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler İlçe Başkanlığı önünde coşkulu

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda tezgâh

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İncirliova Yazidere Mahallesi’nde

Aydın’ın sokaklarında mikrofon uzattığımız vatandaşlara “Hangi ilçede

Aydın’da hizmet veren Garaj 09 Oto Kuaför’ün sahibi Süleyman

Aydın’da bir bankada görevli çalışan, zimmetine milyonlarca lira

Aydın’da 4,5 yıldır taksicilik yapan Hakan, mesleğin zorluklarını, güvenlik

Altın fiyatlarındaki hareketlilik Aydın’daki kuyumcuların da gündeminde.

2025-2026 eğitim-öğretim yılı Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ)

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, geçtiğimiz günlerde Köşk

Aydın’ın Çine ilçesinde 13 yıldır hizmet veren Çetin Börek,

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Eskiçine Mahallesi Muhtarı

Aydın’da kalaycılığın temsilcilerinden 68 yaşındaki Aydın Alkış, ata yadigârı

Aydın’ın Efeler ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde hizmet veren Bakraç

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, seçim öncesi Güdüşlü

Tozlu raflarda unutulan radyolar, yıllanmış pikaplar, gaz lambaları ve çevirmeli

Üniversite sezonunun yaklaşmasıyla birlikte Aydın’da özellikle Doğu

Aydın’ın köklü eğitim kurumlarından Atatürk Anadolu Lisesi, yaklaşık

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, ilçenin yaklaşık 60

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Konferans Salonu’nda,

Aydın Büyükşehir Belediye (BSB) Meclisi’nde yaşanan gerginlik üzerine

Aydın’ın Efeler ilçesi Yağcılar içinde hizmet veren Bakış Ev,

Günlük yaşamda neşeli, sosyal ve dışa dönük görünen