SON DAKİKA

Uzman Doktor Ali Manav’dan kalp sağlığı için önemli uyarılar

17 Mart 2024, Pazar 06:29

     


Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr. Ali Manav, tvDEN’de yayınlanan, Selime Aydemir’in hazırlayıp sunduğu “Uzmanına Sor” programına konuk oldu. Aydın’da kendi özel kliniğinde hasta kabulü yapan Kardiyoloji Uzmanı Uzman Doktor Ali Manav, kalp sağlığının nasıl korunması gerektiği yönünde yaptığı açıklamalarla izleyenleri ekrana kilitledi.

Uzman Doktor Ali Manav, kalp sağlığının çok geniş bir kavram olduğuna işaret ederek “kalp hastalıkları sadece kalp damar hastalıkları değil, kalbin kas dokusuyla, kalp yetersizliği, kalp ritim bozukluğuyla alakalı hastalıklar, beyinle alakalı, kalbin beyin etkili hastalıkları. Bunların hepsi kalp hastalıklarının kapsamına girer. O yüzden bunu korumak için birçok yol var. Bu yolların başında aslında bu hastalıklara neden olacak şeylerin önüne geçmek lazım. En önemlisi sigaradır, sigarayı bırakmak lazım. Sigara, elektronik sigara şu an günümüzde herkesin elinde gördüğümüz bu renkli duman çıkaran sigaralar, bunların yararlı olmadığını hepimizin biliyor olması lazım. Ayrıca kolesterol değerlerimiz çok önemli bir risk faktörüdür. Beslenme düzenimiz, kolesterolü etkileyen yine önemli bir konudur. Aslında kardiyoloji için beslenme düzenimize dikkat etmeliyiz. Sigaradan, alkolden, uzak durmalıyız, egzersiz yapmalıyız.

Haftada 4 gün ya da 5 gün en az yarım saat orta tempoda egzersiz öneriyoruz hastalarımıza. Ayrıca genetik bir altyapısı olan hastamızda da ailesinde bir kalp damarı hastalığı öyküsü varsa özellikle bu hastalarımızda da erken kontrolleri tavsiye ediyoruz. Bir kalp hastalığı problemi oluşmaması için gene kronik hastalığı olan hastalarımız, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, tansiyon hastalığı olan hastalarımıza da aynı şekilde erken kontroller ve ayrıca bu hastalıkların tedavisi kalp damar hastalıklarının önlenmesi için aslında şart olan şeyler. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler