“Bu karar devletimizin çok güzel bir uygulaması”
3 Nisan 2021, Cumartesi 15:22Tweet | ||
![]() |
ÖR-KOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önal, “Devletimiz süt regülasyonunu başlattı, farklı İllerde satın alınmayan sütleri oranlayarak bir kota verdi. Bu uygulama dün başladı, biz de bu uygulamadan faydalanarak süt kotası aldık. Biz de sütümüzü devletimize satmaya başladık. Bu karar devletimizin çok güzel bir uygulaması” dedi.
(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ!)
Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖR- KOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önal, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Önal, Artan fazla sütleri Tarım Bakanlığı’nın başlattığı süt kotası ile sattıklarını belirtti.
“TÜRKİYE’NİN EN ÇOK SÜT ALAN KOOPERATİFİ”
Kalkınma Tarımsal Kooperatifi olarak Türkiye’nin en çok süt alan kooperatifi oldukları belirten Önal, “Kooperatifim 1979 yılında yedi üretici tarafından Nazilli ve çevresinde kurulmuş. Şuan Aydın’ın sekiz ilçesinde Koçarlı dâhil, Yenipazar, Bozdoğan, Sultanhisar, Köşk, Buharkent, Kuyucak, Karacasu ve Nazilli gibi ilçelerden süt alıyoruz. Bunun yanında Muğla tarafından Kavaklıdere’den, Fethiye’den aldığımız sütler var. Yine Çivril tarafından aldığımız sütlerde var. Bir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak Türkiye’nin en çok süt alan kooperatifiyiz. Şuanda 2923 üyesi var. Bu rakamlarla Türkiye’nin en büyük Tarımsal Kalkınma Kooperatifidir. Kendine ait yaklaşık 54 aracı var. Kendine ait 151 personeli var, kendine ait yem fabrikası var, kendine ait soğuk hava deposu da var. Kooperatif bu yönden bizim gurur kaynağımız. Bugünlerde bu görev bize nasip oldu” dedi.
“KOOPERATİFİN GÖREVİ ÜRETİCİYİ MUTLU ETMEKTİR”
Önal,” Kooperatifler çiftçilerin ürünlerini değerlendirir, pazarlar ve markasını basarak satar. Kooperatifin görevi üreticiyi mutlu etmektir. Bizim gibi kooperatiflerin ana görevi, sütleri toplamaktır. Biz ilk olarak 1979 yılında sütle başlamışız faaliyete. Tabi süt işine girince farklı zamanlarda bugünlerde olduğu gibi süt sektöründe sıkıntılar baş gösteriyordu. Hiçbir zaman üreticiye çıkıp ta diyemezsiniz, ‘yarın ben seni sütünü almayacağım sen ineğini sağma veya sütünü dök’, bunu bizim gibi kooperatifler söylemez. Bu yönden kooperatifin içinde önce bir peynir imalatı yani küçük bir mandıra var, yaklaşık 40 ton civarında kapasiteli bir peynir tesisimiz var. Orada Tost Peyniri yapıyoruz, Tulum Peyniri, Ezine Peyniri ve Köy peyniri yapıyoruz. Gene bunun yanı sıra farklı bölümde süt ürünleri yapıyoruz. Tereyağı, ayran ve yoğurt imalatı yapıyoruz. Tabi çiftçimizin elinde sadece süt yok, benim süt aldığım bölgemdeki çiftçilerimin aynı zamanda zeytinleri, incirleri, kestaneleri var. Bizde yavaş yavaş ‘ÖR-KOOP’ olarak süt işini hallediyoruz dedik, ilerleyen günlerde çiftçimizin zeytinini, incirini, kestanesini bizim bölgemizde çok olan ürünlerini alsın kooperatifimiz, ÖR-KOOP markasıyla ülke geneline hatta ülke dışına pazarlasın. Biz son 2-3 yıldır bunun markalaşma adı altında ve çiftçimizin diğer ürünlerini değerlendirme adına da çalışmalarımız var. İncirde böyle bir çalışmamız oldu, zeytin ve zeytinyağında var, kestanede var, kendi markamızla tahin yaptırdık. Kendi markamızdan sucuk yaptık, kendi markamızla yine bal yaptık. Bunlar sadece kooperatifin itibarı, bir tanıtımı. İlerleyen günlerde belki zeytinde ön plana çıkarız, işlerimiz şu an incirde biraz ön plana çıktı. Herhâlde bölgedeki en teknolojik ve güzel tesislerden biri bizde. Birde organik paketleme sertifikası aldık” diye konuştu.
“DİDİM VE BODRUM GİBİ TURİSTİK YERLERDE KOOPERATİFİMİZİN SATIŞ NOKTALARINI KURMAK İSTİYORUZ”
Birçok noktada kooperatif satış noktalarının olduğunu ifade eden Önal,” Son yıllarda ilk olarak kooperatifimizin önünde bir merkezimiz vardı, Kuşadası’na yaptık, arkasından Denizli’ye yaptık Ankara yolu üzerine. Şimdi Fethiye-Seydikemer’e oluşturduk. Şu anda da Koçarlı’da bir tane satış noktamız kuruluyor. Arttırarak önümüzdeki günlerde Didim, Bodrum gibi turistik yerlerde kooperatifimizin satış noktalarını kurmak istiyoruz. Kooperatifin amacı, çiftçiden malı alıp markasını koyarak katma değerde yaratarak pazara sunmaktır. Zaten kooperatiflerin kurulma amacı da budur. Bugün bunu zeytin, zeytinyağı, incir ve süt ürünlerinde yaptık. Daha da ilerleterek yapabiliriz. Türkiye’de şuan tarım ve krediler market oluşturarak bir kısmını yapmaya çalışıyor. Ben kendi çiftçilerimden aldığım ürünleri değerlendirip o marketlerde satmak istiyorum” diye konuştu.
“BİZİM SEKTÖRÜN BELİNİ BÜKEN YEM FİYATLARI “
Süt sektöründeki sıkıntılara değinen Başkan Önal, “Son günlerde özellikle Ocak ayında bir zam oldu. 2020 yılını zamsız geçirdi üreticilerimiz. Tabi burada çok artan bir yem fiyatları var. Zaten bizim sektörün belini büken yem fiyatları. Acayip bir şekilde bir artış oldu. Bir bakıyoruz ki küçük bir düşüş ardından da büyük bir artış oluyor. Hep böyle oldu. Yaklaşık 13,5 ay sürdü. 2019 yılının Kasım ayında başlayan zam, 31 Aralık 2020’ye kadar devam edip orada bitti. Şimdi 2021 yılı Ocak ayında referans fiyat 2 lira 80 kuruş oldu. Yani ÖR-KOOP sütünü 2 lira 80 kuruştan A firmasına satacak, üreticide 2,50, 2,60 ödeyecek. Fakat bu zam oldu piyasada biraz donukluk başladı. Sanayicinin de elinde stoklar var. Geçen yıl hiç zam olmadı, onlarda zam olacağını bildiği için kendileri stok yaptı. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayında fazla mal aldılar, çünkü fiyat düşüktü. Ocak ayında zam olacağını bizde, herkeste biliyordu. Şubat ayında ise sütte artışlar başladı, bizim bölgemize ve şuan Türkiye’nin birçok bölgesinde süt artışı yüzde 15, 20 ve yüzde 23 oranında. Kooperatifin 300 ton sütü vardı, yüzde 15 demek 45 ton. Benim şuan kooperatifimin 350 ton sütü oldu. Şimdi bu aradaki 50 ton sütü satmak zorundasınız. Mevcut kullandığınız ve işlediğiniz var. Fakat 50 ton sütü ne yapacaksınız? Eskiden pazar yaz aylarında çok iyiydi. Bu aylarda bizim gibi ÖR-KOOP gibi kooperatifler fazla sütünü satamaz duruma geldi. Bazı firmalarda bölgemizden çekiliyor. Sütünü azaltıyor. Bizde de 3 firmada aynı şey oldu. Ben bu sefer Tarım Bakanlığına bir ay kadar önce giderek başvuru yaptım. Dedim ki, süt sektöründe sıkıntılar var. Bir an önce süt kotasıyla, Et Süt Kurumu marifetiyle süt regülasyonu başlasın. Yani biz devletimizden bir kota alacağız, bu uygulama 1 Nisan’da başladı. Genelde süt krizi İzmir’de Ödemiş ve Tire tarafından başlıyor ya da ilk olarak bizim Nazilli’de patlak veriyor. Devletimiz süt regülasyonunu başlattı, farklı İllerde satın alınmayan sütleri oranlayarak bir kota verdi. Bu uygulama dün başladı bizde bu uygulamadan faydalanarak kota aldık. Bizde sütümüzü devletimize satmaya başladık. Bu karar devletimizin çok güzel bir uygulaması” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)

Aydın’ın Çine ilçesinde oto lastik hizmetleri veren Teoman Demiroğlu,

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, yüksek

Aydın Berberler Kuaförler ve Güzellik Salonları Esnaf ve Sanatkarlar Odası

Galatasaray Spor Kulübü’nün 2024-2025 sezonunda kazandığı Süper

Öz Sağlık-İş Aydın Şubesi, Kuzey Irak'ta Pençe Kilit Operasyonu sırasında

Aydın'ın Efeler ilçesinde kar helvası satışı yapan Sedat Savaşal, yüksek

Aydın ASTİS Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Demobsan

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün

Aydın Bakkallar, Bayiler, Büfeciler Esnaf Odası Başkanı İlyas Seçkin,

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Ertan Kaya, tüketici hakem heyetlerinden gelen

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) Grup Elemanları, yıllardır süregelen mağduriyetlerini

Aydın’ın Çine ilçesinde 54 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Turgut

Aydın’ın Çine ilçesinde sıcak yaz günlerinde serinletici

Aydın’ın Çine ilçesinde 2020 yılında kurulan Tun Gıda A.Ş., kırmızı

Aydın’ın tarihi simgelerinden Nasuh Paşa Külliyesi, aslına uygun şekilde

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde hizmet veren Çallak Motor, artık

Aydın Barosu, zeytinlik alanların madenciliğe açılmasının önünü

tvDEN mikrofonuna konuşan bir vatandaş, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin

Sıcak yaz aylarının kavurucu etkisiyle serinlik arayışı tüm hızıyla sürerken,

Aydın'da 25 yıllık deneyime sahip cep telefonu teknik servis uzmanı Hüseyin

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, geçtiğimiz günlerde

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren SD İşitme Cihazları Satış ve Uygulama

Aydın’ın Efeler ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde ağız ve diş sağlığı

Antalya’nın Kaş ilçesinde darp sonucu ağır yaralanan 33 yaşındaki Muzaffer

Aydın’da yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte termometreler 40 dereceye

Bugün Dünya Alpagut Federasyonu yönetim kurulu, Türkiye Cumhuriyeti’nin

Gazeteci Emin Aydın'ın sunduğu tvDEN ekranlarındaki Baş Başa programının konuğu

Türkiye’de iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmak amacıyla Avrupa

Gazeteci Emin Aydın’ın sunduğu Baş Başa programına konuk olan Adnan Menderes

Profesyonel Koç ve Mentör Mehtap Şamat, tvDEN ekranlarında Gazeteci Emin

Konya’nın obruklarıyla ün salan Karapınar ilçesi, yeni bir obruk

Altının gramı güne yükselişle başlamasının ardından 3 bin 183 liradan işlem

23. Piyade Tümen Komutanlığında gerçekleştirilen törende, Şehit İs.

Gelişimini pek çok faktör tetikliyor Ailede varis hastalığı

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde sevgi evinde kalan 14 yaşındaki kız

Silahla yağma suçundan 24 yıl 9 ay 15 gün hapis cezası ile Afyon Açık

Türkiye ile AB tarafından ortaklaşa finanse edilen “Eğitimli Çocuk